Elektriciteitsnet van Texas kan grote vraag van miners nauwelijks aan

Een lange tijd werd de Amerikaanse staat Texas gezien als hét beloofde miningland: een staat met Bitcoinvriendelijke reguleringen en een lage energieprijs als gevolg van energieoverschotten uit duurzame energiebronnen. Bitcoinmining zou volgens de Texaanse senator Ted Cruz het stroomnet zelfs robuuster maken en  een oplossing bieden voor het 'flaring' probleem. Echter blijkt nu dat de infrastructuur van het stroomnet de grote vraag van de miners nauwelijks aankan. Om die reden heeft de netbeheerder aan de rem getrokken.

Texas

Nadat China in 2020 het minen van Bitcoin officieel verbood, zochten Chinese miners massaal een nieuwe plek om zich te vestigen. Onder andere Kazachstan, Canada en de Verenigde Staten waren populaire bestemmingen.

Met in het bijzonder de staat Texas. Het gunstige vestigingsklimaat en de lage energieprijs maken het voor miners een aantrekkelijke locatie. Texas is in Amerika koploper wat betreft het opwekken van stroom uit windenergie. Als de staat als onafhankelijk land zou worden gezien, was het de op vier na grootste producent van windenergie ter wereld.

De opbrengst van het opwekken van stroom via windenergie is door de afhankelijkheid van het weer erg variabel. Op piekmomenten kamt de staat met een energieoverschot en moeten windmolens zelfs worden uitgezet om het net niet nog meer te belasten.

Alhoewel de opgewekte energie zo'n 9 miljoen huishouden moet kunnen voorzien, lukt dat door de kwaliteit van het transmissienetwerk niet. Het grootste deel van de windmolens bevinden zich in het rustige westen van de staat, ver van de druk bewoonde steden en industrie. Doordat Bitcoinmining een locatie onafhankelijk proces is, zou dit volgens de Texaanse Senator Ted Cruz het stroomnet juist kunnen versterken.

Miningapparatuur verbruikt veel stroom, maar is op ieder moment gemakkelijk uit te zetten. Zo kunnen bitcoinminers worden ingezet als extra reserves die de robuustheid van het stroomnet versterken.

In tijden van een energieoverschot worden ze dan ingezet om stroom te gebruiken, en daarmee het netwerk minder te belasten. Terwijl de miners tijdens een energie tekort juist meer capaciteit beschikbaar kunnen stellen door zich kort uit te schakelen, zo legt Cruz uit.


Een miningfaciliteit van Riot Blockchain in Whinstone, Texas

Miningbedrijven zoals, Riot Blockchain, Core Scientific en Genesis Mining zijn ondertussen gevestigd in de staat en hebben vaak nog grote (uit)bouwplannen. De Chinese miningpool 'Poolin' bijvoorbeeld, in samenwerking met mining rig fabrikant Bitmain wilt het bedrijf een faciliteit met een capaciteit van maar liefst 600 mega watt aan het bouwen.

Naast windenergie wordt tijdens de olieproductie in Texas veel methaangas afgefakkeld. Methaangas is verantwoordelijk voor een groot deel van het broeikaseffect en is erg milieuonvriendelijk. Het minen naar Bitcoin met stroom dat is opgewekt door het methaangas is een realistische oplossing voor dit probleem. De Russische oliemaatschappij Gazprom is in samenwerking met het mining bedrijf Bitriver begonnen met het verminderen van zijn CO2-voetafdruk om met overtollig gas naar bitcoin te minen. Exxonmobile en Vespene energy zijn druk met soortgelijke projecten.

Realiteit

Tot dusver enkel veelbelovende berichten over Texas en Bitcoinmining, de realiteit blijkt echter anders. Zo heeft de netbeheerder van de staat, de Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) de uitgifte van nieuwe vergunningen voor miners tijdelijk on hold gezet. Een vergunning is nodig om verbinding te kunnen maken met het net en geeft toestemming tot het verkrijgen van een bepaalt gebruik. Een teleurstelling voor de gevestigde miningbedrijven in de staat die juist door de lage energieprijs en aanbod zijn gevestigd. Volgens de Texas Blockchain Council (TBC) probeert ERCOT de vraag en aanbod van elektriciteit in de staat in evenwicht te brengen.

Sinds het verbod in China is het aantal miningfaciliteiten in Texas enorm hard gegroeid, zo heeft de ERCOT aan de TBC laten weten. Door deze plotse groei, is er op sommige plekken in de staat nu sprake van een onbalans in de vraag en aanbod van elektriciteit.

"Alhoewel veel bedrijven erin zijn geslaagd grootschalige miningoperaties in Texas te bouwen, krijgen sommige bedrijven momenteel minder stroom geleverd dan aanvankelijk verwacht. Hierdoor bevinden ze zich momenteel in een moeilijk positie", zo vertelt Chief Operating Officier bij mining bedrijf Firma Luxor, Ethan Vera.

Deze tegenslag voor de miners in Texas komt op een ongelukkig moment, door de prijsdaling van bitcoin afgelopen maanden verdienen de miners een stuk minder dan voorheen.

In maart maakte de ERCOT bekend dat de 'Large Flexible Load Task Force (LFLTF), de afdeling die grootgebruikers van het net beheren, tijdelijk wat minder gebruikers wil toelaten tot stroomnet. De LFLTF had tijd nodig om te onderzoeken hoe het bedrijf het beste om kan gaan met de hoeveelheid flexibele energiebelastingen van miners en andere gebruikers.

"De LFLTF afdeling bekijkt hoe flexibele grootgebruikers van het net de maximale belasting van ERCOT beïnvloeden en helpt ERCOT om het net betrouwbaar en efficiënt te laten werken."

Toch betekent dit volgens Steve Kinard, hoofd van Bitcoin Mining Analytics, niet het einde voor de mining industrie in Amerikaanse staat.

"Het is niet zo dat de elektriciteit in Texas op is, maar dat de infrastructuur moet worden verbeterd om de energie nuttig te gebruiken. Bitcoinmining staat op het punt een fase in te gaan waarbij het een enorme rol kan gaan spelen in energie-infrastructuren", legt Kinard uit.


Eerder schreven we over de Texaanse Senator Ted Cruz en zijn plannen voor Bitcoinming in de staat.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.