Senator Ted Cruz: 'Bitcoin kan energie-infrastructuur versterken'

De Texaanse senator Ted Cruz denkt dat er in Texas enorme kansen liggen voor Bitcoin. Volgens hem kan bitcoinmining het stroomnet robuuster maken en een oplossing zijn voor het verspillende en klimaatonvriendelijke 'flaring', waarvan in de Verenigde Staten de helft in Texas plaatsvindt.

Er liggen in Texas enorme kansen voor Bitcoin, zei de Texaanse senator Ted Cruz tijdens de Texas Blockchain Summit. "Ten eerste, vanuit het perspectief van Bitcoin: Texas heeft een overvloed aan energie. Kijk je naar windenergie, daarin zijn we de nummer één producent van het land, verreweg", zei hij.

Flaring

Volgens Cruz kan Bitcoin oplossingen bieden tegen het verspillende en klimaatonvriendelijke 'flaring'. Daarbij wordt gas dat tijdens olieproductie vrijkomt verbrand, omdat het niet rendabel is om op te vangen. "Vijftig procent van het gas dat in dit land wordt afgefakkeld, wordt op dit moment afgefakkeld in het Permian basin in West Texas", vertelt hij.

Dat vindt hij zonde. "Ik denk dat het een enorme kans is voor Bitcoin, want het is op dit moment energie die gewoon wordt verspild. Het wordt verspild omdat er geen apparatuur is om het gas te verwerken om het op de normale gangbare manier te benutten. Het wordt gewoon verbrand. Dus één van de echt spannende dingen waar men naar kijkt is: kunnen we dat gas opvangen in plaats van verbranden? Om het te gebruiken om ter plaatse een generator aan te sluiten en met de stroom naar bitcoin te minen", legt Cruz uit. Dat zou ook enorm goed zijn voor het klimaat, denkt hij.

Versterken van het stroomnet

Ook voorziet hij een rol voor bitcoinmining om het stroomnet te versterken. Miningapparatuur verbruikt namelijk veel stroom, maar de apparatuur is op ieder moment eenvoudig aan en uit te zetten. "Als je een moment hebt waarop de stroomproductiecapaciteit daalt, creëert dat de mogelijkheid om de stroom [die miners afnemen] terug te laten vloeien naar het net", legt hij uit.

De stroom die miners onder normale omstandigheden afnemen kan dan flexibel worden ingezet naar gelang de behoefte. "Ze [bitcoinminers] worden dan als extra reserves, die de robuustheid van het stroomnet kunnen versterken door aanzienlijke stroomcapaciteit beschikbaar te stellen voor kritieke diensten wanneer dat nodig is. Ik denk dat het potentieel enorm is en ik verwacht dat het landschap over vijf jaar dramatisch is veranderd en dat bitcoinmining een belangrijke rol speelt bij het versterken en het robuuster maken van het stroomnet", aldus Cruz.

"Veel van de kritiek gericht aan Bitcoin gaat over het energieverbruik. Het perspectief dat ik voorstel is het tegenovergestelde, namelijk dat het onze energie-infrastructuur kan versterken." - Ted Cruz, senator Texas

Gestrande duurzame energie

Bitcoin heeft daarnaast ook het potentieel om veel 'gestrande' duurzame energiebronnen toegankelijk te maken. "Er zijn veel plekken op aarde waar de zon veel schijnt en waar de wind veel waait, maar waar geen stroom-infrastructuur is. Daarom is het niet rendabel om die energie te benutten", legt Cruz uit.

"Het mooie van bitcoinmining is dat als je een internetverbinding hebt, dat je die energie economisch kan benutten op een manier die voorheen onmogelijk was. En ik denk dat we de komende vijf jaar ook enorme innovaties op dat vlak zullen zien", aldus senator Ted Cruz.

Texas

Ted Cruz is niet de enige in Texas die warm loopt voor Bitcoin en bitcoinmining. Texas voerde onlangs nieuwe regelgeving in die bitcoin een wettelijke status geeft en gouverneur Greg Abbott spreekt openlijk het verlangen uit om met Texas een voortrekkersrol in te nemen bij de adoptie van cryptovaluta.

De strategie lijkt vruchten af te werpen. Nadat een verbod in China veel bitcoinminers dwong op zoek te gaan naar nieuwe huisvesting bleek onlangs dat Texas één van de meest populaire bestemmingen is. Ook vorig jaar bleek de duurzame windenergie uit Texas erg in trek bij bitcoinminers.


In een eerder artikel schreven we over hoe bitcoinmining economische incentives biedt tegen het klimaatonvriendelijke flaring en ook schreven we al eens over hoe de energiesector en bitcoinminers elkaar steeds vaker vinden. Benieuwd naar waarom bitcoinmining zoveel stroom verbruikt? Dat lees je hier.

Beeldmateriaal: jbouie, license CC BY 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.