Regulering Brazilië: betalen met bitcoin mag

In Brazilië is een wetsvoorstel aangenomen om Bitcoin en andere cryptovaluta's te reguleren. De nieuwe regels verschaffen helderheid voor de sector en ook wordt het wettelijk toegestaan om goederen en diensten met bitcoin af te rekenen. Het zal echter niet verplicht zijn om bitcoinbetalingen te accepteren.

Dinsdag werd het wetsvoorstel in de hoofdstad Brasilia door het Braziliaanse congres goedgekeurd. Het wetsvoorstel erkent digitale activa als vertegenwoordiging van waarde en bevat wettelijke kaders voor het gebruik ervan bij handel en betalingen. Het wordt daardoor dus wettelijk toegestaan om goederen en diensten met bitcoin af te rekenen. 

Ook verschaffen de regels duidelijkheid voor bedrijven uit de sector. Dat opent de deur voor Braziliaanse banken en andere financiële dienstverleners om op Bitcoin gebaseerde diensten aan te bieden. Bedrijven die in Brazilië dienstverlening met betrekking tot Bitcoin willen aanbieden zullen daarvoor wel eerst toestemming moeten verkrijgen van de toezichthouder.

Het betreft géén erkenning van bitcoin als wettig betaalmiddel, zoals het geval is in El Salvador. Hoewel bitcoinbetalingen worden toegestaan, geldt er dus geen verplichting om bitcoin te accepteren.

Het wetsvoorstel moet nog wel door de president van Brazilië worden ondertekend. Als dat is gebeurd worden toezichthouders aangesteld. De verwachting is dat de centrale bank toezichthouder wordt met betrekking tot betalingen, terwijl de toezichthouder op de financiële markten Comissão de Valores Mobiliários (CMV) zich zal richten op het handelen en investeren.

Sommige clausules zijn tijdens de stemming verworpen. Een korting op belastingen bij de aanschaf van miningapparatuur kreeg onvoldoende stemmen. Ook een clausule met een verplichting voor dienstverleners om klantfondsen gescheiden te houden, om een situatie zoals het FTX-debacle te voorkomen, werd verworpen.

Brazilië

Bitcoin is relatief populair in Brazilië. Volgens een enquête van Triple-A zou zo'n 7,8% van de Brazilianen (16 miljoen mensen) cryptovaluta bezitten en in de Global Crypto Adoption 2022 van Chainalysis staat Brazilië op de zevende plek. 

Een aantal Braziliaanse banken is in het afgelopen jaar al begonnen met het aanbieden van Bitcoingerelateerde dienstverlening: Nubank, Itau Unibanco, XP Investimentos en BTG Pactual - de grootste investeringsbank van Zuid-Amerika. 

Ook noemenswaardig zijn de plannen van de burgemeester van Rio de Janeiro om de stad om te toveren tot 'Crypto-Rio'. Hij kondigde in januari belastingvoordelen aan voor burgers die belastingen met bitcoin betalen. Ook wil hij 1% van de gemeentelijke schatkist in bitcoin investeren. Een gemeentelijke commissie is in juli gestart met onderzoek en het opstellen van een investeringsbeleid.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.