Rio de Janeiro: gemeentelijke commissie werkt aan beleid voor investeringen in bitcoin

Rio de Janeiro heeft nog steeds plannen om Bitcoin te omarmen en om bitcoin op de gemeentelijke balans te zetten. Een nieuw opgerichte gemeentelijke commissie werkt aan een investeringsbeleid en een bestuursmodel voor de besluitvorming.

Dat bevestigde Rio de Janeiro's secretaris van Financiën en Planning Andrea Senko in een interview met de Braziliaanse website Boletim Bitcoin

"Rio is vanwege zijn roeping als wereldstad alert op de belangrijkste veranderingen en innovaties in de wereld en loopt altijd voorop in deze thema's", zei Senko, "De stad kijkt naar de toekomst en het stadhuis volgt de technologische en economische ontwikkelingen."

"Het doel is om van Rio het crypto-ecosysteem van Brazilië te maken en ertoe bij te dragen dat de stad dé innovatie- en technologiehoofdstad van het land wordt", aldus Senko.

Investeren in bitcoin

Rio de Janeiro's burgemeester Eduardo Paes onthulde de plannen voor 'Crypto-Rio' voor het eerst tijdens de Rio Innovation Week in januari. Het onderliggende doel lijkt vooral om het bedrijfsleven uit de sector aan te trekken.

Burgemeester Paes sprak toen onder andere over korting voor inwoners die gemeentelijke belastingen met bitcoin betalen. Ook kondigde hij het streven aan om 1% van de gemeentelijke schatkist in bitcoin te investeren. 

Aan dat laatste wordt inmiddels gewerkt, liet Senko tijdens het interview weten. Om de investeringen te onderzoeken en in goede banen te leiden is een nieuwe gemeentelijke commissie opgericht.

"De Gemeentelijke Commissie voor Crypto-investeringen - CMCI, opgericht op 30 maart 2022, werkt aan een investeringsbeleid voor crypto-activa en een bestuursmodel voor besluitvorming", vertelt Senko.

De prijsvolatiliteit wordt daarbij niet uit het oog verloren. "Deze bijdrage zal een methodologie volgen die rekening houdt met de schommelingen en risico's van deze markt en wordt ontwikkeld door het stadhuis", lichtte Senko toe.

Adoptie

Rio de Janeiro volgt in de voetstappen van Miami. De burgemeester van Miami Francis Suarez riep zijn stad vorig jaar al uit tot 'Bitcoin hotspot'. Onderdeel van de plannen zijn gemeentelijke salarissen in bitcoin, de mogelijkheid om belastingen met bitcoin te betalen en ook wil hij vanuit de gemeentekas in bitcoin investeren. 

De publiciteit leverde Miami onder andere een sponsordeal van $135 miljoen op, een jaarlijks Bitcoinevenement en enkele kapitaalkrachtige Bitcoinbedrijven vestigden zich in de stad.

In navolging kondigde de nieuwe burgemeester van New York Eric Adams aan dat hij de concurrentie met Miami aangaat en van New York 'een centrum voor bitcoins' wil maken. Ook de Amerikaanse steden Jackson en Fort Worth, het Zwitserse Lugano en het Portugese eiland Madeira hebben vergelijkbare plannen. 

Het was echter vooral El Salvador die vorig jaar de toon zette, toen het land bitcoin als wettig betaalmiddel erkende. De El Salvadoraanse economie groeide sindsdien met 10,3% en het toerisme met 30%. Daartegenover staat een waardedaling van de bitcoinreserves die het land aanhoudt, maar de impact is volgens El Salvador 'uiterst minimaal'. 

Rio de Janeiro lijkt in ieder geval nog steeds optimistisch over het El Salvadoraanse experiment. In het interview stelt Andrea Senko dat het 'positief is voor het land om open te staan voor de cryptovaluta-markt'.

Of andere Braziliaanse gemeentes en instanties die visie delen valt te bezien. "Tot nu toe zijn we niet benaderd door andere openbare instanties om deze mogelijkheid met Rio de Janeiro te onderzoeken", aldus Senko.

Wel voerde het Braziliaanse Ministerie van Economie recentelijk een belastingvrijstelling in voor de import van ASIC-miners.


In april werd de Centraal Afrikaanse Republiek het tweede land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel erkende en het heeft plannen voor een 'crypto island' genaamd Sango.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.