De Centraal Afrikaanse Republiek kondigde 'crypto island' Sango aan

De Centraal Afrikaanse Republiek kondigde 'Sango' aan, een project om een 'crypto island' te creëren. Het moet een speciale economische zone worden voor bitcoin- en cryptobedrijven, met duidelijke wettelijke kaders en gunstige belastingtarieven. Ook worden grondstoffen en land beschikbaar gesteld en zijn er plannen voor digitale identiteiten, digitaal eigenaarschap en een bitcoinwallet met ondersteuning voor Lightning.

Vorige maand stemde de Centraal Afrikaanse Republiek unaniem voor een wet om bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Daarmee is de Centraal Afrikaanse Republiek na El Salvador het tweede land ter wereld dat bitcoin als officiële valuta erkent.

Sango

In navolging kondigde president Touadéra het ambitieuze project 'Sango' aan. In een document op de website van Sango staan de plannen omschreven.

Volgens het document komt er een 'crypto island' genaamd Sango, met moderne flats en paradijselijk ingericht met zwembaden en strandplaatsen. De ligging van het eiland is niet bekendgemaakt, maar het lijkt erop dat het mogelijk een eiland betreft in de Ubangi rivier naast hoofdstad Bangui.

Economische zone

Sango moet een soort utopie voor bitcoin- en cryptobedrijven worden. Er wordt speciale 'crypto economische zone' opgezet en er wordt land beschikbaar gesteld aan bedrijven uit de sector. Er komt daarnaast een e-residency programma, investeerders krijgen staatsburgerschap aangeboden en bedrijven kunnen zich online registreren.

De inkomstenbelasting en de belasting voor bedrijven in de economische zone is 0%. Bedrijven in de zone krijgen daarnaast stemrecht en medezeggenschap over de verdere ontwikkelingen.

Aan de hand van de eerder aangenomen 'bitcoinwet' komen er bovendien duidelijke wettelijke kaders die het bedrijfsleven vastigheid moeten bieden. Het document benadrukt dat exchanges volgens de wet zijn vrijgesteld van belastingen.

Er wordt ook een toezichthouder (Agence Nationale de Regulation de Transaction Electronique) aangesteld en er wordt een 'digitale nationale bank' (Banque Nationale Digitale de la Republique Centrafricaine) opgericht.

Bitcoinwallet

De plannen noemen ook een bitcoinwallet met ondersteuning voor het Lightning Network Lightning Network Het Lightning Network is een nieuwe technologie waarmee bitcointransacties vrijwel direct en nagenoeg gratis zijn. . De wallet zou in combinatie moeten werken met bestaande kassasystemen en geïntegreerde mogelijkheden bieden voor boekhouding.

Volgens het document zal de wallet multi-platform zijn en werken met mobiele telefoons, via een web-interface of een client voor Windows, MacOS en Linux.

Onduidelijkheden

Er zijn ook onduidelijkheden. Zo stelt het document dat de Wereldbank $35 miljoen dollar beschikbaar heeft gesteld voor de digitalisering van de publieke sector. De Wereldbank uitte zich echter bezorgd over de plannen en liet nadrukkelijk weten dat de fondsen niet bedoeld zijn voor de financiering van Sango. 

Ook melden de plannen dat de vele grondstoffen waar het land rijk in is beschikbaar worden gemaakt. Er wordt echter niet verduidelijkt op welke manier dat een rol speelt bij digitale valuta's.

Daarnaast zou er een digitale variant van Sango in 'the metaverse' moeten komen. Hoewel diverse projecten zichzelf tot een metaverse uitriepen, is er echter nog geen sprake van een écht metaverse. In de metaverse versie van Sango zouden ook NFTs worden uitgegeven, onder andere voor digitale identiteiten. Dat laatste moet bijdragen aan digitaal eigenaarschap en het 'tokeniseren' van investeringen.

Voordelen

Het zijn ambitieuze plannen. Soms lijkt president Touadéra het potentieel van bitcoin goed te begrijpen en hij doet op Twitter uitspraken die bij bitcoiners in goede aarde vallen, maar het is niet helemaal duidelijk wat zijn insteek is.

In theorie kan de Centraal Afrikaanse Republiek veel profijt hebben van bitcoin. Het land gaat gebukt onder het juk van de koloniale CFA-frank en veel inwoners hebben geen (toegang tot een) bankrekening. Met bitcoin kunnen inwoners zonder bankrekening deelnemen aan de online economie en het land zou minder afhankelijk kunnen zijn van Franse invloeden.

Verwarring

Toch is er verwarring. De Centraal Afrikaanse Republiek is namelijk één van de armste landen ter wereld en veel inwoners hebben geen toegang tot het internet. De overheid lijkt de verwachting te koesteren dat de aanleg van de Central African Backbone (CAB)-glasvezelverbinding daarin verandering brengt, maar het is onwaarschijnlijk dat de gemiddelde burger daar op korte termijn iets van merkt.  

Bovendien lijken de plannen niet erg eenduidig. Bitcoin en 'crypto' worden door elkaar gebruikt en nu worden daar ook NFTs en een metaverse aan toegevoegd. Het doet afvragen of men voldoende bekend is met de technologie of dat de termen bijeengeraapt zijn voor marketingdoeleinden.

Economie

Wellicht gaat het minder om wat de technologische innovaties voor de inwoners kunnen betekenen en meer over het aantrekken van investeringen uit de sector. Vanuit die optiek zijn de initiatieven beter begrijpbaar.

Sinds de omarming van bitcoin door El Salvador groeide de El Salvadoraanse economie namelijk met 10,3% en het toerisme nam toe met 30%. Wellicht ziet de Centraal Afrikaanse Republiek bitcoin ook als een buitenkans om zichzelf op de kaart te zetten en de economie een steuntje in de rug te geven. Met een Bruto Nationaal Product (BNP) van slechts €2 miljard euro is er maar weinig voor nodig. 

Ze zouden niet de enige zijn. Behalve El Salvador richten steden als Miami, New York, Rio de Janeiro en het Zwitserse Lugano, maar ook Texas en Madeira zich eveneens op het aantrekken van de kapitaalkrachtige sector. En hoewel de Centraal Afrikaanse Republiek bij velen tot voor kort niet op de radar stond, staat het land bij veel bitcoinbedrijven nu waarschijnlijk bovenaan de lijst van potentiële vestigingslocaties in Afrika.


De populariteit van bitcoin in Afrika is groeiende. Lees ook eens onze andere artikelen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.