De nieuwe burgemeester wil van New York 'een centrum voor bitcoins' maken

De pro-Bitcoin Democraat Eric Adams is verkozen tot de nieuwe burgemeester van New York. Tijdens zijn campagne beloofde hij New York tot 'een centrum voor bitcoins' om te toveren en na zijn recente overwinning gaf hij aan drempels voor de Bitcoinsector te willen verlagen en de concurrentie aan te gaan met bitcoinstad Miami.

Dinsdag werd bekend dat de pro-Bitcoin Democraat Eric Adams is verkozen tot de nieuwe burgemeester van New York. De voormalig politiechef, stadsdeelvoorzitter en senator is al langer positief over Bitcoin en gaf tijdens zijn campagne aan dat hij van New York een 'centrum voor bitcoins' wil maken.

"Ik beloof je dat je in één jaar een andere stad zal zien", zei Adams tijdens de aftrap van zijn campagne. "We gaan het centrum van levenswetenschappen worden, het centrum van cybersecurity, het centrum van zelfrijdende auto's, drones, het centrum van bitcoins."

Na zijn overwinning eerder deze week herhaalde Adams zijn streven tijdens een interview met Bloomberg Radio en lichtte hij zijn plannen kort toe.

"Een deel van de gesprekken die ik heb gevoerd waren om de gehele Bitcoin-industrie bijeen te brengen, en we moeten er een paar dingen mee doen. Ten eerste kunnen we kijken naar welke belemmeringen er zijn die de groei van Bitcoin en cryptovaluta in onze stad tegenhouden", zei Adams tijdens het interview. De staat New York is in de Bitcoinsector berucht vanwege de strenge BitLicense regelgeving uit 2015, waardoor veel bedrijven de stad en staat hebben verlaten.

Competitie met Miami

"Ik heb de burgemeester van Miami ontmoet en we gaan een vriendelijke competitie met elkaar aan", vervolgde Adams. Burgemeester Suarez van Miami is een uitgesproken voorstander van Bitcoin, die zich hard maakt om van Miami een Bitcoin-hotspot te maken. Hij doet er van alles aan om de Bitcoinsector naar de stad te lokken en wist ermee onder andere een grote Bitcoinconferentie naar zijn stad te trekken, een sponsordeal van $135 miljoen dollar voor een stadium binnen te halen en een aantal Bitcoinbedrijven besloten zich in Miami te vestigen.

"Hij is ontzettend uitnodigend", zei Adams over de inspanningen van zijn conculega, "Hij heeft een MiamiCoin die het goed doet en we zijn in die richting aan het kijken". MiamiCoin is een token van het CityCoin project, op de side-chain Stacks (voormalig: Blockstacks) die verankerd is aan de Bitcoin blockchain. MiamiCoin zou de gemeentekas sinds de lancering in augustus meer dan $7 miljoen dollar hebben opgeleverd.

"En we gaan ook nog iets anders doen. We gaan een aanvoer aanleggen van jonge mensen die dit soort banen kunnen vullen en die de technologie begrijpen", aldus Adams.

Salaris in bitcoin

De competitie met burgemeester Suarez lijkt al direct vorm te krijgen. Suarez kondigde eerder deze week via Twitter aan dat hij zijn eerstvolgende salaris volledig in bitcoin laat uit betalen.

In reactie twitterde Adams gisteren de overtreffende trap: "In New York pakken we alles groot aan, dus ik neem mijn eerste DRIE salarissen in bitcoin als ik burgemeester ben. NYC gaat het centrum worden van de cryptovaluta-industrie en andere snelgroeiende, innovatieve industrieën. Wacht maar!"

adamstweet.png

Kentering

Het lijkt een keerpunt voor New York, dat als financieel centrum van de wereld lange tijd niets met Bitcoin te maken leek te willen hebben. Nu de acceptatie en adoptie van bitcoin door Wall Street, banken en andere financiële dienstverleners steeds verder toeneemt lijkt die visie vandaag de dag steeds meer uit de tijd.

Toch lijkt Eric Adams zich niet door de waan van de dag te laten sturen. Al in 2015 sprak hij tijdens zijn campagne in de wijk Brooklyn het verlangen uit om Bitcoin naar de stad te halen. "Ik wil dat Brooklyn een plek is voor disruptieve technologie. Ik wil Bitcoin. Ik wil AirBnB. En ik wil marihuana-apotheken", aldus Eric Adams destijds.


De laatste maanden dringt Bitcoin steeds vaker door tot overheden, de politiek en ambtenarij:

Beeldmateriaal: Wikimedia, creative commons license CC BY-SA 4.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.