De stad Jackson wil ook Bitcoin omarmen: salarissen en bitcoinmining

De stad Jackson in de Amerikaanse staat Tennessee wil Bitcoin omarmen, zo liet burgemeester Scott Conger weten. In navolging van Miami onderzoekt de stad de mogelijkheden om salarissen in bitcoin uit te betalen en overweegt het om aan bitcoinmining te doen, waarbij het verdiensten op de gemeentelijke balans wil zetten.

"Als we ons niet voorbereiden en de toekomst omarmen, dan gaat het aan ons voorbij - en de toekomst is #crypto #Bitcoin", zo verklaarde burgemeester Scott Conger onlangs via Twitter. Jackson telt ongeveer 67.000 inwoners en is gelegen in de Amerikaanse staat Tennessee.

scott20conger.jpg

Boven: Burgemeester Scott Conger

Vorig jaar keurde de gemeenteraad van Jackson een motie goed om de technologie te bestuderen. Doel was het beter te begrijpen, de mogelijkheden te onderzoeken en eventuele drempels weg te nemen. De resultaten bevielen blijkbaar, want onlangs besloot Jackson door te pakken met een 'blockchain taskforce'.

"De plannen zijn op dit moment vrij simpel", zei Conger eerder deze maand, "We willen het gebruik van cryptovaluta aanmoedigen. Ik wil mensen die veel meer kennis over blockchain hebben dan ik in een kamer bijeen brengen om te discussiëren over hoe we cryptovaluta in de stad kunnen integreren."

Sindsdien ging Conger met diverse marktpartijen om de tafel zitten en dat lijkt zijn enthousiasme te hebben gesterkt. Vooral in de afgelopen dagen lijkt er een kwartje te zijn gevallen.

"'Dollar-Cost Averaging' bij bezittingen die in waarde stijgen, zoals cryptovaluta, is een manier waarop we de kloof tussen arm en rijk kunnen overbruggen en mensen financieel kunnen sterken", schreef Conger maandag. Op dinsdag voegde hij laser eyes toe aan zijn profielfoto.

Woensdag deed hij er nog een schepje bovenop: "Hoe ziet de toekomst van cryptovaluta eruit voor de stad Jackson? We verkennen de payroll-mogelijkheden voor onze medewerkers. En nog spannender - we overwegen serieus om bitcoins te minen en ze op onze balans te zetten". Conger volgt ermee in de voetsporen van burgemeester Francis Suarez, die met vergelijkbare plannen van Miami een Bitcoin-hotspot wil maken.

scott20conger20tweet.png

"Lokale overheden zullen voorop lopen in de adoptie van Bitcoin, en zullen samen met het [Bitcoin], een nieuwe industriële revolutie ontketenen met duurzame economieën die helpen om de kloof te overbruggen tussen arm en rijk", aldus burgemeester Scott Conger.

Desondanks doen de vele raket-emojis afvragen of het echt om financiële emancipatie gaat, of stiekem toch om een stijgende koers.

Trend of PR-stunt?

Is het een nieuwe trend onder gemeentes, of gewoon een PR-stunt? Misschien beide. Burgemeester Suarez van Miami haalde eerder ook al krantenkoppen door zijn steun voor Bitcoin uit te spreken. Suarez hoopt ermee de Bitcoinsector naar de Miami te trekken in de hoop dat het investeringen en hoogbetaalde banen oplevert.

Op korte termijn wierp de strategie al enige vruchten af, want Miami sleepte een sponsordeal van $135 miljoen binnen en wist 'het grootste bitcoinevenement in de geschiedenis' naar de stad te trekken. Burgemeester Conger heeft wellicht een vergelijkbare insteek.

Dat doet de glans misschien wat wegnemen, maar het hoort er ook een beetje bij. Veel van het succes van Bitcoin wordt immers gedreven door financiele incentives: miners beveiligen het netwerk vanuit winstbejag, handelaren en speculanten creëren liquiditeit in de markt vanwege het rendement, banken bieden bitcoindiensten aan omdat eraan te verdienen valt en overheden kunnen accommoderend zijn om zo ook een graantje mee te pikken.

Ook al heeft geen van deze partijen een bijzondere ideologische voorliefde voor Bitcoin, toch zorgen de financiële incentives ervoor dat ze allen aan de bitcoineconomie bijdragen.


Lees ook hoe de burgemeester van Miami van de stad een Bitcoin hotspot wil maken.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.