Rio de Janeiro wil 1% van reserves in BTC

De burgemeester van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro wil 1% van de gemeentelijke reserves in bitcoin investeren. Ook wil hij belastingvoordelen aanbieden aan inwoners die gemeentebelastingen met bitcoin betalen. Burgemeester Paes wil de stad daarmee omtoveren tot 'Crypto-Rio'.

"We gaan Crypto-Rio lanceren en 1% van de schatkist investeren in cryptovaluta", zei burgemeester Eduardo Paes tijdens de Rio Innovation Week, zo meldde nieuwssite Globo. Paes onthulde zijn plannen samen met burgemeester Francis Suarez van Miami, die al enige tijd bezig is om van Miami een bitcoin-hotspot te maken.

Secretaris van Financiën Pedro Paulo voegde toe dat ze ook een korting overwegen op gemeentelijke belastingen voor burgers die met bitcoin betalen. "We onderzoeken de mogelijkheid om belasting te betalen met een extra korting als je met bitcoins betaalt. Je neemt de korting van een enkel quotum van 7%, dat zou 10% zijn als je in bitcoin betaalt", aldus Paulo.

De secretaris van Economische Ontwikkeling en Innovatie Chicão Bulhões gelooft dat Rio de Janeiro hiermee een pioniersstad wordt. De ontwikkelingen liggen in het verlengde van het streven om de stad tot een technologie-hub om te toveren. Wanneer de plannen opvolging krijgen is nog onbekend. Eerst moeten de juridische kaders nog worden onderzocht.

Trend

Het lijkt een nieuwe trend onder steden om de bitcoinsector aan te trekken. Het begon met burgemeester Suarez van Miami, die zich regelmatig positief uitlaat over bitcoin en in Miami een gunstig ondernemersklimaat voor de bitcoinsector wil bieden. Hij werkt eraan om salarissen van ambtenaren in bitcoin te kunnen uitbetalen en liet zijn eigen salaris reeds naar bitcoin omzetten. Ook wil hij met gemeentelijke reserves in bitcoin investeren, hoewel wetgeving dat vooralsnog niet toestaat.

De publiciteit leverde Miami onder andere een sponsordeal van $135 miljoen op, een jaarlijks bitcoinevenement en enkele kapitaalkrachtige bitcoinbedrijven vestigden zich in de stad.

In navolging kondigde de nieuwe burgemeester van New York Eric Adams in november aan dat hij de concurrentie met Miami aangaat. Hij beloofde van New York 'een centrum van bitcoins' te maken en drempels voor de bitcoinsector te verlagen. Hij laat daarnaast zijn eerste drie salarissen omzetten naar bitcoin.

Ook in Jackson in de Amerikaanse staat Tennessee heeft men vergelijkbare plannen. Burgemeester Scott Conger onderzoekt eveneens de mogelijkheden om ambtenarensalarissen in bitcoin uit te betalen en hij overweegt om vanuit de gemeente aan bitcoinmining te doen, waarbij de opbrengsten op de gemeentelijke balans worden gezet.


El Salvador zet op landelijk niveau in op bitcoin en ook de Amerikaanse staat Texas loopt warm voor bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.