El Salvador en Centraal Afrikaanse Republiek niet bezorgd over koersdaling

Alle financiële markten kregen flinke klappen en ook de bitcoinkoers daalde aanzienlijk. Bitcoinlanden El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek lijken vooralsnog echter niet bezorgd over de koersdaling. Beide landen hebben bitcoin als wettig betaalmiddel erkend, waardoor het nu een officiële valuta van de landen is.

De bitcoins van El Salvador

El Salvador investeerde op staatsniveau in bitcoin. Om het gebruik van bitcoin te stimuleren biedt de regering van El Salvador namelijk een bitcoinwallet aan waarmee het eenvoudig en kosteloos is om dollars en bitcoins om te wisselen.

Onderdeel van de strategie is dat de regering bitcoins aanhoudt, om een snelle conversie tussen de twee valuta's te garanderen. El Salvador besteedde inmiddels meer dan $100 miljoen dollar om 2301 BTC te kopen.

$40 miljoen verlies

Critici waren sceptisch en wezen op de financiële risico's van volatiliteit. Nu de koers is gedaald stellen sommigen dat El Salvador inmiddels $40 miljoen dollar heeft verloren.

Volgens de El Salvadoraanse minister van Financiën Alejandro Zelaya klopt dat niet. "Ik heb het herhaaldelijk gezegd: een verondersteld verlies van 40 miljoen dollar heeft niet plaatsgevonden, omdat we de munten niet hebben verkocht", zei hij maandag tijdens een persconferentie

Hij lijkt te bedoelen dat je pas van een verlies kan spreken als je daadwerkelijk tegen verlies hebt verkocht. Dat heeft El Salvador blijkbaar niet gedaan. Een maand geleden kocht het land nog 500 BTC bij, destijds voor een bedrag van $15 miljoen dollar. De visie lijkt gericht op de lange termijn.

Minimale risico's

Alle signalen wijzen er dan ook op dat president Bukele en zijn regering vooralsnog geen plannen hebben om de handdoek in de ring te gooien.

"Er is duidelijke kritiek op bitcoin als zodanig, niet op de strategie van El Salvador", vertelt minister Zelaya. "El Salvador is wat hen het minst interesseert, zij (de media) zijn niet geïnteresseerd in wat er met onze economie gebeurt, ze zijn niet geïnteresseerd in wat er gebeurt met onze mensen, wat er gebeurt met inflatie."

Het daadwerkelijke risico voor El Salvador is volgens hem 'uiterst minimaal'. "Wanneer ze me vertellen dat het fiscale risico voor El Salvador erg hoog is vanwege bitcoin, dan kan ik alleen maar glimlachen", zei hij, "En ik denk dat elke serieuze econoom hetzelfde zou moeten doen, omdat het echt een uiterst oppervlakkige analyse is".

"$40 miljoen dollar is nog niet eens 0,5% van ons nationale budget", aldus Zelaya.

$40 miljoen dollar is nog niet eens 0,5% van ons nationale budget Alejandro Zelaya, Minister van Financiën van El Salvador

Sinds de omarming van bitcoin door El Salvador groeide de El Salvadoraanse economie met 10,3% en het toerisme met 30%. De adoptie van bitcoin heeft El Salvador dus geen windeieren gelegd. El Salvador zou ook bitcoinobligaties uitgeven, maar die zijn vanwege de marktomstandigheden uitgesteld tot later dit jaar.

Centraal Afrikaanse Republiek

Ook in de Centraal Afrikaanse Republiek lijkt er niet bepaald sprake van paniek. Het land erkende bitcoin in april als wettig betaalmiddel en werd daarmee het tweede land ter wereld waar bitcoin één van de twee officiële valuta's is.

De plannen zijn minder vergevorderd dan in El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek bezit vooralsnog geen bitcoins. De aandacht lijkt in de eerste instantie vooral uit te gaan naar het aantrekken van investeringen uit de sector en het verbeteren van de lokale internet-infrastructuur.

Onbezorgd

President Faustin-Archange Touadéra is ondanks de tumultueuze marktomstandigheden nog altijd positief gestemd over het perspectief voor zijn land op de langere termijn.

"Bitcoin begrijpen is cruciaal voor het erkennen van de disruptieve kracht om lange-termijn welvaart voort te brengen", twitterde hij maandag tijdens de koersval. "Wiskunde staat los van menselijke emoties. Toekomstige generaties zullen terugblikken naar deze momenten om onze kracht en eenheid (te vieren), in het kiezen van het juiste pad tijdens moeilijke tijden #BTC".  


Touadéra, zelf tweemaal gepromoveerd in wiskunde, gaf al eens eerder blijk van zijn waardering voor de wiskundige principes onderliggend aan de werking van bitcoin. 

Weinig te verliezen

De Centraal Afrikaanse Republiek heeft bovendien weinig te verliezen. Het behoort tot één van de armste landen ter wereld en op de oude voet doorgaan biedt volgens president Touadéra weinig perspectief.

"De formele economie is niet langer een optie", zei hij vorige maand, "Een ondoordringbare bureaucratie houdt ons vast in systemen die geen kans bieden om competitief te zijn".

Sango

Als Plan A niet werkt, dan maar Plan B(itcoin). De Centraal Afrikaanse Republiek opende daarom de deuren voor de sector en kondigde 'Sango' aan, een speciale economische zone voor bitcoinbedrijven. Ook met een lagere koers, trekt dat vermoedelijk diverse investeringen aan uit de sector.

De hoop is waarschijnlijk om in de eerste instantie, net als in El Salvador, de lokale economie en toeristische sector een steuntje in de rug te geven. De koers heeft op die plannen betrekkelijk weinig impact.


De koers is gedaald! Wat nu? Bitcoin is weliswaar down, maar bij lange na niet dood.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.