Intel laat productieproces en nieuwe generatie mining ASIC zien

Intel heeft tijdens het jaarlijkse ‘International Solid-State Circuits Conference; (ISSCC) informatie rondom de ontwikkelde mining chip voor bitcoin vrijgegeven. De chipfabrikant is pas kort geleden begonnen met het verkopen van de ‘Bonanza Mine’ (BMZ1) chip, maar heeft de volgende, krachtigere generatie al bekend gemaakt.

Nadat Intel bekendmaakte een presentatie over bitcoinmining ASIC’s te geven, werd verwacht dat de fabrikant enkel een nieuwe chip zou presenteren. Dit was echter niet het geval. De presentatie ging voornamelijk over de eerste generatie chip, die Intel speciaal heeft ontworpen voor het minen van bitcoin.

De Bonanza miner verbruikt door de 300 BMZ1 chips zo’n 3.600 watt en levert 40 terahashes per seconde (th/s). Vergeleken met andere high-end miners, zoals de Antminer S19 of S19 Pro van Bitmain valt dit vermogen een beetje tegen. De concurrentie levert per miner tussen 90 en 110 th/s. Bitmain, een van de grootste miner fabrikanten, komt deze zomer zelfs met een watergekoelde ASIC die zo'n 198 th/s moet gaan leveren.

Volgens Intel is de mining chip relatief gezien krachtiger dan die van concurrenten. Dit komt doordat het energieverbruik van de chip relatief gezien lager is in verhouding met de geleverde hashrate.

De vraag naar de nieuwe ASIC van Intel lijkt groot, ondanks dat de chip nog niet te koop is hebben een aantal grote klanten hun plek op de wachtlijst al gereserveerd. Waaronder bitcoinbedrijf Block van Jack Dorsey en Argo Blokchain.

ASIC's, of Application Specific Integrated Circuits, zijn gespecialiseerde computerchips die ontworpen en geoptimaliseerd zijn voor één specifieke toepassing. Ze zijn daardoor veel efficiënter in het uitvoeren van specifieke taken dan normale processoren. De eerste bitcoin ASIC-miners verschenen in 2013 op de markt en sindsdien zijn vrijwel alle miningbedrijven erop overgestapt.

Het lijkt erop dat de tweede generatie van de BMZ1 al vol in ontwikkeling is. Een mining startup genaamd Griid is met Intel voor 3,3 miljard dollar gefuseerd via een ‘special-purpose acquisition company’ (SPAC). Dit geeft volgens bronnen aan dat Griid een deal heeft getekend voor het fabriceren van de BMZ2 chip later dit jaar.

Verdere details over deze volgende generatie zijn er niet. Al zou het vermogen een stuk hoger liggen dan de BMZ1 en het energieverbruik nog lager.

Meer decentralisatie

Het betreden van de bitcoin ASIC markt door Intel is een belangrijke ontwikkeling voor de decentralisatie van het Bitcoinnetwerk. Mininghardware werd namelijk voor lange tijd gedomineerd door ASIC-fabrikant Bitmain. Alhoewel het Bitcoinnetwerk geologisch gezien decentraal was, werden de miners door enkele fabrikanten geproduceerd.

Ondertussen is deze monopolie positie van Bitmain een stuk minder. Onder andere Canaan, Innosilicon zijn bedrijven die ook een groot marktaandeel als bitcoin ASIC product hebben. Bitcoinbedrijf Blockstream, Block en nu dus ook Intel zijn bedrijven die overigens ook bezig zijn met het ontwikkelen dan wel al produceren van een bitcoin ASIC.


We schreven eerder al over de ontwikkelingen van de chipfabrikant in de markt voor bitcoinminingapparatuur.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.