Bitcoin als verzekering tegen financiële sancties?

Bitcoin geeft iedereen in de wereld toegang tot soeverein basisgeld. Dit geeft bitcoinbezitters economische vrijheid. Veel centrale banken zien bitcoin niet als geld, maar als belegging die sterk in waarde kan veranderen. Het ligt dan ook niet voor de hand dat centrale banken bitcoin aanhouden als reserve. Of tóch wel?

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ruim 600 ton goud in haar kluis. De waarde hiervan is vandaag de dag grofweg €32,5 miljard. DNB houdt dit met name aan als reserve, aangezien goud van oudsher wordt beschouwd als vertrouwensanker.

DNB is zeker niet de enige centrale bank die goud aanhoudt als reserve. Zo’n beetje alle centrale banken van grotere economieën doen dit. In het derde kwartaal van dit jaar hebben centrale banken zelfs een recordhoeveelheid van 399 ton goud – ter waarde van ongeveer $20 miljard – gekocht. 

Centrale banken houden niet alleen goud aan als reserve, maar ook andere financiële activa zoals obligaties en buitenlandse valuta’s. Dit doen ze ter ondersteuning van het monetair beleid, de financiële stabiliteit en het vertrouwen in het financiële systeem, aldus DNB op haar website.

Tegen Nederland zijn geen financiële sancties opgelegd, maar tegen andere landen in de wereld – zoals Rusland – wel. De centrale banken van dergelijke landen schuiven dan ook in hun reserves om zich te beschermen tegen financiële sancties. Zo hebben centrale banken van landen die een groot risico lopen op financiële sancties (van vooral het Westen) het goudaandeel van hun reserves flink opgehoogd.

Bitcoin als verzekering?

In een onlangs verschenen onderzoeksrapport van de Harvard-universiteit werd aandacht besteed aan het potentieel van bitcoin om te dienen als alternatieve reserve. Met bitcoin als onderdeel van de reserve kunnen centrale banken zich mogelijk beter indekken tegen financiële sancties.

De promovendus Matthew Ferranti stelt in zijn studie dat centrale banken er onder normale omstandigheden goed aan doen om een kleine hoeveelheid bitcoin aan te houden. Wanneer de kans op financiële sancties echter groot is, is het verstandig om een groter deel van de reserve aan bitcoin te alloceren samen met de goudreserves van een centrale bank.

Als centrale banken niet voldoende goud kunnen verwerven om hun risico’s op financiële sancties in te dekken, stelt de promovendus dat bitcoin als reserve een optimaal alternatief is. Dit suggereert dat bitcoin en goud niet voor elkaar vervangbaar zijn. Door de verschillende eigenschappen van bitcoin en goud maken de activa zich op een andere manier interessant.

Ondanks dat is Ferranti van mening dat het risico op financiële sancties er uiteindelijk voor zorgt dat centrale banken hun reserves gaan diversifiëren, waardoor de waarde van bitcoin en goud stijgt. Hij concludeert dat diversificatie van de reserves aanzienlijke voordelen oplevert voor centrale banken en dat bitcoin kan dienen als verzekering tegen financiële sancties.

Misschien ligt het dus juist wel voor de hand dat centrale banken bitcoin gaan aanhouden als reserve. De eerste centrale bank die dit gaat doen, komt mogelijk als winnaar uit de strijd, zo hoorden we dik een maand geleden op Bitcoin Amsterdam. Bitcoin als reserve blijkt dus een terugkerend onderwerp van gesprek te zijn.


Wil je weten wat DNB denkt over Bitcoin? Luister dan naar aflevering 247 B van de Cryptocast.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.