Fidelity voegt bitcoin toe als optie voor pensioensparen

Gisteren maakte Fidelity bekend dat pensioenbeleggers later dit jaar bitcoin kunnen toevoegen aan hun 401k pensioenplan. Zorgt de omarming van bitcoin door de grootste pensioenaanbieder van de VS voor een bredere acceptatie van bitcoin? In dit artikel zoeken we het uit. Ook kijken we naar Bits. Een nieuwe dienst van Bitonic dat het mogelijk maakt om automatisch te sparen met bitcoin voor bijvoorbeeld je pensioen.

Een 401k pensioenplan, wat is dat eigenlijk? Kortgezegd is het een pensioenplan voor Amerikaanse werknemers waarmee belastingvrij kan worden gespaard. Het pensioenplan wordt opgezet en onderhouden door werkgevers. Ongeveer 79% van de Amerikanen hebben toegang tot een 401k.

Fidelity & bitcoin

Fidelity, de grootste pensioenaanbieder van de VS en één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld met 4.200 miljard dollar onder beheer, is ook al enige tijd actief in de bitcoinsector. In 2018 richtte de CEO van het bedrijf, Abigail Johnson, een speciale zijtak (Fidelity Digital Assets) op waarmee institutionele beleggers kunnen investeren in bitcoin. Ook heeft Fidelity ervaring met bitcoinmining. 

Geheel opmerkelijk is de stap van Fidelity om bitcoin voor pensioenbeleggers mogelijk te maken dan ook niet. Wel kan dit een belangrijk signaal zijn naar andere pensioenaanbieders en institutionele partijen en leiden tot een bredere acceptatie van bitcoin.

Later dit jaar zullen de 23.000 bedrijven die Fidelity gebruiken om de pensioenplannen van hun werknemers te beheren de mogelijkheid krijgen om bitcoin hieraan toe te voegen. MicroStrategy, het bedrijf met 129.218 bitcoins op de balans en waarvan Michael Saylor de CEO is, zal de eerste werkgever zijn die werknemers de mogelijkheid biedt om bitcoin toe te voegen aan hun 401k pensioenplan.

In de onderstaande video licht de CEO van MicroStrategy, Michael Saylor, dit nader toe.

Bits

In Nederland zijn er nog geen vergelijkbare mogelijkheden om voor je pensioen te sparen in bitcoin. Wel is het mogelijk om zelf een bitcoin spaarplan op te zetten met Bits. Bits is een nieuwe dienst van Bitonic die het mogelijk maakt om automatisch te sparen met bitcoin. Je kan met Bits periodiek bitcoin aankopen doen zonder dat je handmatig transacties hoeft te verrichten. Het is dus dé manier om te sparen met bitcoin zonder impulsieve beslissingen of de stress van het ‘timen van de markt’. Je kunt ervoor kiezen dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch bitcoin aankopen te doen. Ideaal voor je pensioen dus.

Zoals de Amerikanen later dit jaar gebruik kunnen maken van Fidelity om in bitcoin te sparen, kan iedereen nu al gebruikmaken van Bits. In tijden waarin onze koopkracht hard achteruitgaat, lijkt het sparen voor je pensioen in sound money misschien geen onverstandige keuze.


Wil je meer weten over Bits? Lees dan ons artikel over de nieuwe spaardienst van Bitonic. Wil je Bits direct uitproberen? Klik dan hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.