El Salvador: wetsvoorstel voor Bitcoin 'Volcano Bonds' ingediend

In El Salvador heeft de minister van Economie Maria Luisa Hayem Brevé een wetsvoorstel ingediend, waardoor het mogelijk moet worden om digitale effecten uit te geven, zo rapporteert Bitcoinmagazine.com. Het wetsvoorstel moet de weg vrijmaken voor de geplande bitcoinobligaties.

Vorig jaar kondigde El Salvador voor het eerst plannen aan om bitcoinobligaties uit te geven. In de loop van het jaar stelde El Salvador de geplande bitcoinobligaties echter twee keer uit, vanwege teleurstellende marktomstandigheden. Met het nieuwe wetsvoorstel lijk de eerste concrete stap te worden gezet.  

El Salvador wil met de obligaties $1 miljard ophalen, tegen een rentepercentage van 6,5%. Met de helft van het geld wordt geïnvesteerd in bitcoin en met de andere helft wordt de energie-infrastructuur van 'Bitcoin City' aangelegd. De energie wordt daarbij duurzaam opgewekt met de warmte van lokale vulkanen, wat de obligaties de bijnaam 'Volcano bonds' opleverde. 

Volgens de plannen worden de obligaties uitgegeven als tokens op het Liquid Network, een federated sidechain federated sidechain Een sidechain is een andere blockchain, die kan interacteren met de Bitcoin blockchain. Sidechains bieden vaak meer snelheid en mogelijkheden, maar hebben een ander veiligheidsmodel en consensusmechanisme dan Bitcoin. Bij het Liquid Network is de decentralisatie beperkt tot een federatie van geselecteerde bedrijven, die door gebruikers vertrouwd moeten worden.  van Bitcoin die door Blockstream is ontwikkeld. De tokens zullen verhandelbaar zijn via de exchange Bitfinex.  

Digitale effectenwetgeving zal El Salvador in staat stellen om het financiële centrum van Centraal- en Zuid-Amerika te zijn Paolo Ardoino, CTO van Bitfinex

Nu het wetsvoorstel is ingediend volgt behandeling in het congres. Volgens bronnen van Bitcoinmagazine.com zal dat vermoedelijk nog voor de kerst gebeuren.

El Salvador

El Salvador erkende bitcoin vorig jaar als wettig betaalmiddel, waardoor het nu één van de twee officiële valuta's van het land is.

Sindsdien zet het land, onder leiding van president Nayib Bukele, zich doorlopend in om de lokale Bitcoinadoptie te versnellen. Onder andere met financiële stimulansen, kortingen, een overheidswallet en een fonds om de volatiliteitsrisico's voor gebruikers op te vangen. El Salvador houdt daarvoor reserves aan in bitcoin. Volgens een recente tweet van president Bukele koopt El Salvador iedere dag 1 bitcoin bij.


In navolging van El Salvador erkende de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bitcoin vorig jaar ook als wettig betaalmiddel.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.