El Salvador: 3 miljoen gebruikers Chivo wallet, korting op benzine en bitcoinmining met vulkanen

President Bukele van El Salvador liet weten dat de Chivo wallet inmiddels 3 miljoen gebruikers telt en dat er dagelijks voor 1 miljoen dollar aan internationale transacties mee worden gedaan. Om het gebruik nog verder aan te moedigen ontvangt iedereen die met Chivo betaalt voortaan korting bij tankstations. Ondertussen deelde Bukele beelden van een miningfarm die draait op duurzame stroom opgewekt uit de warmte van vulkanen.

Iedereen die in El Salvador bij een tankstation met de Chivo wallet betaalt krijgt voortaan een korting op de benzineprijs van $0,20 per gallon (3,79 liter), zo kondigde president Nayib Bukele aan.

De benzineprijs in El Salvador steeg de afgelopen maanden hard en ligt op dit moment op zo'n $3,80 per gallon, zo'n 40% hoger dan in het begin van het jaar.

Bukele heeft de korting in onderhandelingen met de tankstations bedongen om de stijgende prijzen te verzachten, lichtte hij toe. De korting geldt in onbeperkte mate voor iedere consument en alle bedrijven die met Chivo betalen.

Chivo

Chivo is de bitcoinwallet van de overheid, waarmee je zowel bitcoin- en dollarbetalingen kan doen of ontvangen. Het gebruikt Bitcoin's Lightning Network waardoor transacties razendsnel en nagenoeg gratis zijn. Het verwisselen van dollars naar bitcoin en andersom is via Chivo kosteloos.

Bukele liet de wallet ontwerpen om de adoptie van bitcoin onder de bevolking te vergemakkelijken in het kader van de nieuwe bitcoinwet. Sinds die wet in september actief werd is bitcoin in El Salvador een wettig betaalmiddel en zijn El Salvadoranen verplicht het als betaalmiddel te accepteren.

De overheid doet er van alles aan om het gebruik van bitcoin en vooral de Chivo wallet aan te moedigen. Iedere El Salvadoraan kon via de Chivo wallet gratis $30 dollar aan bitcoin krijgen en er werden honderden bitcoin-pinautomaten door het hele land geplaatst. Bitcoinwinsten zijn in El Salvador daarnaast vrijgesteld van belasting. De korting op de benzineprijs lijkt de nieuwste stimulans ter promotie van de wallet.

3 miljoen gebruikers

De strategie lijkt te werken. Een maand na de lancering zouden er al meer dan 3 miljoen gebruikers van de Chivo wallet zijn, liet Bukele via Twitter weten. Iedere minuut kwamen er gemiddeld 180 nieuwe gebruikers bij. In El Salvador wonen in totaal ongeveer 6,5 miljoen mensen.

Volgens Bukele worden er dagelijks voor één miljoen dollar aan internationale betalingen via de Chivo wallet gedaan. Als de cijfers kloppen is dat geen gering bedrag. Op een totaal van zo'n $6 miljard dollar aan jaarlijkse internationale overboekingen zou de Chivo wallet al enkele procenten voor zijn rekening nemen.

El Salvadoranen zijn bij internationale overboekingen normaal gesproken veel kwijt aan commissie, soms tientallen procenten. Bukele denkt daarom dat zijn land met behulp van Bitcoin en Lightning jaarlijks $400 miljoen dollar kan besparen. Transacties via Bitcoin's Lightning Network, dat door de Chivo wallet wordt gebruikt, zijn namelijk vrijwel gratis.

Zorgen

Toch is niet iedereen blij met de initiatieven. Vorige maand trokken enkele duizenden protestanten de straat op om tegen Bukele en de bitcoinwet te demonstreren, waarbij tevens een Chivo pinautomaat in brand werd gestoken.

Tegenstanders verwijten Bukele van dictatoriale trekjes en vragen zich bij de korting op de benzineprijs af wie er opdraait voor de kosten, en of dat uit hun zakken komt. Desondanks is Bukele nog altijd erg populair onder de El Salvadoranen; hij geniet de steun van zo'n 80% van de bevolking.

Vanuit de bitcoincommunity worden er ook zorgen geuit. De verplichte acceptatie van bitcoinbetalingen valt niet bij iedereen in de smaak en ook is de Chivo wallet een custodial bitcoinwallet waarbij je niet zelf de beschikking hebt over de private keys. Normale bitcoinwallets zijn in El Salvador overigens wel te gebruiken, maar daarbij krijgen gebruikers geen extra stimulansen.

Bitcoinmining met vulkanen

De plannen om aan bitcoinmining te doen met duurzame stroom opgewekt uit de warmte van vulkanen lijken ook opvolging te krijgen. Bukele kondigde enkele maanden geleden aan dat hij de mogelijkheid onderzocht en onlangs deelde hij een videobeelden van vulkanen en technici die aan miningapparatuur sleutelen.

Vorige week bleek dat de eerste bitcoins inmiddels zijn gemined. Via Twitter deelde Bukele een overzicht van de eerste miningopbrengsten, met de opmerking dat het vooralsnog om een eerste test gaat. Op dat moment waren de opbrengsten 0,00599179 BTC, ter waarde van zo'n $265 dollar.


Bekijk de korte documentaire van VICE om een indruk te krijgen om een beter beeld te krijgen over de bitcoinadoptie in El Salvador.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.