Bitcoin, marktkapitalisatie en volatiliteit

De Nederlandse Bank verklaarde laatst in een onderzoeksrapport dat bitcoin geen geld is vanwege de hoge volatiliteit. Maar waarom blijven zoveel mensen dan toch geloven in bitcoin als toekomstig betaalmiddel?

Bitcoin in perspectief

21 miljoen. Dat is het maximum bitcoins dat ooit zal bestaan (ongeveer). Het is één van de meest kenmerkende eigenschappen van Bitcoin. Veel mensen beschouwen schaarste als een belangrijke monetaire eigenschap, die bijdraagt aan waardebehoud op de lange termijn. Bitcoin wordt daarom vaak "digitaal goud" genoemd; net als goud bestaat er maar een bepaalde hoeveelheid bitcoin.

Maar bitcoin is toch helemaal niet stabiel? De hoge en lage koersen van bitcoin halen constant het nieuws. Klopt, en dat ligt onder andere aan de marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie (prijs keer aantal bitcoins) van Bitcoin is nu $323 miljard. Dit enorme bedrag vertegenwoordigt de totale waarde van Bitcoin. Toch valt het in het niets als je iets verder uitzoomt. 

Met $323 miljard is Bitcoin minder waard dan wat de Nederlandse Staat in 2022 uitgeeft en ongeveer net zoveel waard als Mastercard en Home Depot. De waarde van Amazon is bijna drie keer groot, Apple - het bedrijf met de grootste marktkapitalisatie - bijna zeven keer. 

Marktkapitalisatie

Het is van belang om stil staan bij de relatief kleine marktkapitalisatie van Bitcoin als we het hebben over de prijsvolatiliteit. Bij een kleine marktkapitalisatie zijn schommelingen in de prijs namelijk veel heftiger, omdat bepaalde partijen namelijk een relatief groot aandeel hebben. 

Als Bitcoin eenmaal een grote marktkapitalisatie heeft, zullen individuen die de markt betreden of verlaten de prijs niet meer in dezelfde mate beïnvloeden. Tot op heden zijn bitcoingrootbezitters - whales genoemd - vaak verantwoordelijk voor prijsschommelingen.

Bitcoinadopatie

Bitcoinadoptie draagt bij aan het vergroten van de marktkapitalisatie. Dit concept verwijst naar het erkennen van bitcoin als geld. Iemand die z’n eerste Sats koopt, bedrijven die bitcoin accepteren in hun winkels, of complete landen die het als wettig betaalmiddel erkennen: dit zijn allemaal voorbeelden van Bitcoinadoptie.

Op de lange termijn zou een massale Bitcoinadoptie vermoedelijk betekenen dat de bitcoinprijs stabiliseert. Als bitcoin de mate van acceptatie krijgt die in buurt komt van fiatvaluta, dan zal de volatiliteit van de koers namelijk afnemen. Een walvissprong in een zwembad creëert immers grotere golven dan in een oceaan. 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.