El Salvador wil buitenlandse investeringen aantrekken met vrijstelling van belasting op bitcoinwinsten

Nayib Bukule, de president van het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel erkent, wil door middel van gunstige belastingregels buitenlandse bitcoin investeerders naar El Salvador trekken. Het land dat op 7 September 2021 bitcoin historie schreef lijkt nog niet klaar te zijn met het vergroten van de acceptatie en omarming van de digitale munt.

Belastingvrijstelling voor bitcoiners

De juridisch adviseur van de president van EL Salvador, Javier Argueta, laat in een interview met het Franse persbureau AFP weten dat buitenlandse investeerders geen belasting over bitcoin winsten hoeven te betalen.

Als een persoon winst maakt door het houden van bitcoin, hoeft hij hierover geen belasting te betalen Javier Argueta

Dit belastingvoordeel maakt El Salvador aantrekkelijk voor buitenlandse bitcoiners, licht hij toe.

Het land gelegen in Centraal-Amerika is het eerste land ooit dat bitcoin erkent als wettigbetaal middel. Hierdoor heeft El Salvador een zogenaamd 'first mover advantage'. Het land betreedt immers als eerste de markt en met het vrijstellen van vermogenswinsten over bitcoin zou El Salvador investeringen van bitcoiners uit de hele wereld kunnen aantrekken.

Het verhuizen van bitcoin investeerders zou er voor kunnen zorgen dat de landen die wel belastingen over bitcoin (winsten) heffen juist geld mislopen. El Salvador heeft door het omarmen van bitcoin als eerste een stap gezet in de wereldwijde speltheorie van bitcoin.

Gemiddeld bestaat het 'bruto binnenlands product (bbp)' van El Salvador voor 20% uit internationale overboekingen. Het nationaal inkomen bestaat dus voor een vijfde uit transactiekosten die Salvadoranen moeten betalen bij het versturen of ontvangen van geld. Bitcoin geeft El Salvadoranen de mogelijkheid om waarde te versturen, zonder tussenpartij die daarvoor hoge transactiekosten rekent. Bij een bitcoin transactie maakt de afstand of afkomst van verzender en ontvanger niet uit. Het 'bitcoin protocol' is compleet neutraal en toegankelijk voor iedereen.

Niet iedereen is hier blij mee. Naar schatting verdient financiële dienstverlener Western Union per jaar zo'n 400 miljoen dollar aan transactiekosten van mensen uit El Salvador. Jaarlijks zijn El Salvadoranen zo'n 6 miljard dollar kwijt aan transactiekosten. Hoe meer Salvadoranen bitcoin gaan gebruiken voor transacties, hoe meer bedrijven geld mislopen en Salvadoranen besparen. Geld versturen met bitcoin is namelijk een stuk goedkoper dan gebruik maken van traditionele financiële dienstverleners.

Chivo wallet

Verder heeft President Bukele laten weten dat de problemen met de bitcoin wallet Chivo voor 95% zijn opgelost. In de door de overheid gepubliceerde wallet kon iedere Salvadoraan voor $30 dollar aan bitcoin ontvangen. Door verschillende technische problemen kondigde de president afgelopen maandag via Twitter aan dat nieuwe registraties tijdelijk niet mogelijk zijn. De app, die ondertussen al zo’n 500 duizend keer is gedownload, moet binnen enkele dagen weer in verschillende appstores beschikbaar zijn.

Reden voor het stroeve verloop is volgens Bukele de korte voorbereidingstijd van de wallet. Binnen 3 maanden moest de gehele lancering worden georganiseerd. Momenteel kunnen honderdduizenden El Salvadoranen wel al zonder problemen gebruik maken van de Chivo wallet.


Meer lezen over de bitcoinadoptie in El Salvador? Lees hier ons artikel over de Chivo wallet, of hier ons eerdere artikel.

Beeldmateriaal: Nayib Bukele, The World Bank, MacKenzie Sigalos


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.