Binance en Coinbase aangeklaagd door SEC

In de Verenigde Staten heeft de Securities & Exchange Commission (SEC) aanklachten ingediend tegen Binance en Coinbase, twee van de grootste crypto-handelsbeurzen ter wereld. De twee bedrijven worden onder andere verweten niet-geregistreerde effecten aan te bieden.

Binance

Maandag werd bekend dat de SEC dertien aanklachten heeft ingediend tegen Binance, de grootste crypto-handelsbeurs ter wereld. De beschuldigingen zijn niet mals. 

Volgens de SEC overtreden Binance en oprichter Changpeng 'CZ' Zhao de effectenwetgeving. Ze worden onder andere beschuldigd van zonder registratie actief te zijn op de Amerikaanse markt, misleiding, verkeerd omgaan met klantfondsen en het aanbieden van niet-geregistreerde effecten.

"We beweren dat Zhao en de Binance entiteiten niet alleen de regels kenden, maar bewust kozen deze te omzeilen en klanten en investeerders in gevaar brachten", aldus Gurbir S. Grewal van de SEC. De aanklachten van de SEC liggen in lijn met eerdere aanklachten van de Commodity Futures Trading Commission (CTFC). 

De SEC heeft de rechtbank verzocht om de tegoeden van Binance.US, een Amerikaanse tak van Binance, te bevriezen. Als de rechtbank akkoord gaat wordt Binance verplicht om Amerikaanse klanttegoeden veilig te stellen door ze af te schermen van de rest van de organisatie en ze uitsluitend toegankelijk te maken voor Binance.US.

Binance is officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden, maar het bedrijf is internationaal georiënteerd en het bedient klanten uit vrijwel ieder land.

Ook in Nederland is het bedrijf actief zonder registratie. Onlangs uitten Nederlandse Bitcoinbedrijven hun frustratie over dit ongelijke speelveld in een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB).

Coinbase

Ook Coinbase, de grootste cryptobeurs van de VS, is door de SEC aangeklaagd vanwege overtredingen van de effectenwetgeving. Volgens de SEC heeft Coinbase niet de vereiste registratie voor het aanbieden van effectenhandel en zijn de stakingdiensten die het aanbiedt niet-geregistreerde effecten. 

Kort erna volgde een reeks sommaties van een taskforce van 10 Amerikaanse staten: Alabama, Californië, Illinois, Kentucky, Maryland, New Jersey, South Carolina, Vermont, Washington en Wisconsin.

Volgens de tien staten overtreedt Coinbase de staats-effectenwetgeving en ze dragen Coinbase op te stoppen met de stakingdiensten of aan te tonen waarom het geen overtreding is van de wet.

Niet-geregistreerde effecten & effectenhandel

'Effecten' is een breed begrip, toepasbaar op bijvoorbeeld aandelen en opties. In de VS gebruikt men de zogenoemde 'Howey Test' om te bepalen of iets onderhevig is aan de Amerikaanse effectenwetgeving.

In de aanklachten tegen Binance en Coinbase worden niet alleen stakingdiensten beschouwd als effecten, maar diverse altcoins ook. Amerikaanse toezichthouders lieten al vaker doorschemeren dat Bitcoin waarschijnlijk een 'commodity' is, omdat het decentraal is, maar dat andere cryptovaluta's waarschijnlijk als effecten worden beschouwd.

Als dat zo is zijn veel altcoins waarschijnlijk niet-geregistreerde effecten. Dat betekent dat de uitgifte illegaal was, maar het aanbieden van de handel erin ook. Binance en Coinbase bieden beiden een groot assortiment aan altcoins aan, maar hebben daarnaast ook hun eigen tokens uitgegeven. Mogelijk betreft het dan ook meerdere overtredingen.

Schikkingen

Eerder spande de SEC ook al vergelijkbare rechtszaken aan tegen andere cryptoplatformen. Zo werd handelsbeurs Kraken ook door de SEC aangeklaagd vanwege overtreding van de effectenwet, waarna het bedrijf een schikking trof van $30 miljoen onder voorwaarde dat het de stakingdiensten staakt.

Ook leenplatform Nexo werd door de SEC aangeklaagd wegens het aanbieden van een niet-geregistreerd leenproduct, waarvoor het een boete van $45 miljoen betaalde.


Hoe zit het eigenlijk in Nederland? Is een bitcoin juridisch gezien een goed of geld?


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.