Anders dan bitcoin, zijn de meeste crypto’s effecten

Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), sprak afgelopen dinsdag met de Wall Street Journal (WSJ). Het Terra-debacle, de de-pegs van stablecoins en het leenplatform Celsius die de tegoeden van haar klanten heeft bevroren, benadrukt volgens Gensler de noodzaak van regels en wetten om de rechten en belangen van consumenten in de VS te beschermen. Ook noemde hij crypto’s ‘highly speculative assets’. Dezelfde bewoordingen die Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), hanteert.

Vorige week schreven we dat de senatoren Cynthia Lummis (Republikein) en Kirsten Gillibrand (Democraat) een wetsvoorstel hadden ingediend om bitcoin te reguleren. Het wetsvoorstel schept duidelijkheid over de juridische kwalificatie van bitcoin. Zo moet bitcoin volgens het wetsvoorstel niet als effect (security) worden gekwalificeerd, maar als commodity.

Het interview

Gensler liet enkele maanden geleden al eens doorschemeren dat de meeste crypto’s eigenlijk onder de categorie 'securities' kunnen worden geschaard. In het interview met de WSJ bevestigt hij zijn visie opnieuw.

Als een onderneming geld wil ophalen, dan moet de onderneming openheid van zaken geven en niet potentiële investeerders misleiden met marketingpraatjes. De meeste crypto’s die in de cryptocasino’s worden verhandeld hebben de kenmerken van securities, zo concludeert Gensler. Hij maakt hierbij de verwijzing naar de zogenoemde Howey-test waaruit de criteria vloeien van een ‘investment contract’.

Ook leenplatformen en exchanges die exorbitante rentepercentages aanbieden voor het stallen van stablecoins vallen eigenlijk onder de Securities Act, aldus Gensler.

Not your keys, not your coins

Gensler vergelijkt in het interview  memestocks memestocks Memestocks zijn aandelen die aan populariteit winnen en in koers stijgen, niet vanwege de goede 'fundamentals' van de onderneming, maar bijvoorbeeld vanwege een hype op sociale media (zoals Twitter) of andere online platforms (zoals Reddit). Deze aandelen zijn vaak te hoog geprijsd en kunnen in korte tijd enorm hard stijgen, maar ook stevig dalen. Meestal zijn deze aandelen populair onder jonge beleggers (millennials). De term 'meme' refereert aan grappen of parodieën in de vorm van een foto of video (zoals een GIF). met het leenplatform Celsius die tegoeden van haar klanten afgelopen maandag heeft bevroren. Ook tijdens de memestockmania waren er namelijk platformen waarvan je deze aandelen tijdelijk niet kon opnemen. Bij aandelen zijn er regels en wetten over de scheiding van fondsen die consumenten beschermen. Bij crypto’s zijn deze er echter niet. Hij pleit er dan ook voor dat er snel consumentenbescherming komt.

Verder laat Gensler weten dat de SEC samenwerkt met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over het toezicht op digitale activa die als commodity kwalificeren. Tussen neus en lippen door vertelt Gensler dat bitcoin een commodity is. Voor bitcoin zal de CFTC dus hoogstwaarschijnlijk de aangewezen toezichthouder worden.

Bitcoin not crypto

Het interview op zichzelf is niet al te spannend, maar laat een trend zien waarbij er op hoog niveau onderscheid wordt gemaakt tussen bitcoin en crypto. In de bittere tijd waar de bitcoinkoers hard naar beneden gaat, biedt dit perspectief voor de toekomst.


Wil je weten waarom bitcoin de innovatie is en niet crypto’s, bekijk hier de opvatting van Jack Mallers.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.