Binance en CZ onder vuur

Binance en de CEO Changpeng Zhao liggen onder vuur nadat de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een aanklacht heeft ingediend. Deze luidt dat Binance actief Amerikaanse gebruikers zou werven en hiermee de geldende compliance regels overtreedt.

De aanklacht tegen Binance

De CFTC beschuldigt Binance van het aanbieden van futures en opties aan Amerikaanse klanten zonder de vereiste registratie. Volgens de CFTC overtreedt Binance hiermee de handelsregels van de Commodity Exchange Act. Deze wet is ontworpen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. De CFTC eist nu dat Binance zich aan de regelgeving conformeert.

Changpeng Zhao, bijgenaamd CZ, is de oprichter en CEO van Binance en heeft zijn bedrijf uitgebouwd tot een grootmacht in de markt. Met het succes heeft Binance in het verleden echter ook vaak te maken gehad met controverses. Zo is het bedrijf al meerdere malen verhuisd om strikte regelgeving te ontlopen en waren er aanvaringen met toezichthouders in verschillende landen. Desondanks blijft Binance de populairste plek voor handelaren, helemaal na de val van FTX afgelopen november.

CZ tweette het getal 4, verwijzende naar een eigen tweet van afgelopen januari waarin hij opriep om fake nieuws en aanvallen te negeren. 

CZ

CZ reageerde op de aanklacht op Twitter en in een blogpost. In zijn reactie zegt CZ teleurgesteld te zijn in de beschuldigingen en benadrukt hij dat Binance altijd heeft geprobeerd om zich aan de regelgeving te houden. Hij stelt dat Binance transparant en coöperatief is geweest met toezichthouders en dat het bedrijf zich altijd heeft ingespannen om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen.

CZ merkt op dat Binance US, de Amerikaanse tak van het bedrijf, is opgericht om aan de specifieke eisen van Amerikaanse regelgeving te voldoen en dat Binance bewust geen diensten aanbiedt aan Amerikaanse klanten. Hij geeft aan dat Binance zowel geografische blokkades als Know Your Customer (KYC)-procedures heeft geïmplementeerd om te voorkomen dat Amerikaanse klanten gebruikmaken van de diensten van Binance.

Dit soort juridische confrontaties werpen belangrijke vragen op over de toekomstige regelgeving en de rol van exchanges. Alhoewel Binance volhoudt een verantwoordelijke speler te zijn, is duidelijk dat de toezichthouder het bedrijf in het vizier heeft. De eventuele gevolgen zijn lastig te voorspellen, maar als je onzekerheden en risico's wil voorkomen is het wellicht een goed idee om je bitcoins van de exchange op te nemen naar een eigen wallet. Not your keys, not your coins


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.