‘Not Your Keys, Not Your Coins’

'Not your Keys, Not Your Coins'. Misschien wel een van de meest relevante termen wanneer we het over Bitcoin hebben. Het slaat op het feit dat veel mensen hun bitcoins niet zelf in beheer hebben en vaak bewaren op een exchange of ander (custodial) platform.

Wanneer je je bitcoins op een exchange (of bij een andere derde partij) bewaart betekent dit dat jij niet degene bent die de private keys beheert. Dit houdt feitelijk in dat je niet daadwerkelijk in het bezit bent van de bitcoins die je op de exchange hebt staan en ze kwijt bent als deze, om welke reden dan ook, zijn deuren sluit (lees: omvalt). Dit laatste laatste wordt door veel mensen niet echt als een issue gezien en afgedaan als een onrealistisch doemscenario. Echter, hebben we het in de korte geschiedenis van Bitcoin al meerdere malen zien gebeuren. Neem bijvoorbeeld de roemruchte ondergang van Mt. Gox in 2014, of nog veel recenter het omvallen van verschillende grote spelers als 3AC, Voyager en FTX.

Gebeurtenissen als deze zorgen er voor dat men zich weer gaat beseffen dat het volledig in vertrouwen nemen van een derde partij (waar in principe zeer weinig over bekend is) verkeerd kan aflopen. Het toont op pijnlijke wijze aan waarom het zo belangrijk is zelf-soeverein te handelen wanneer het aankomt op het bewaren van je bitcoins en in het bezit te zijn van je eigen private keys. Vaak komt dit besef bij velen pas nadat het kwaad al geschied is. Neem het credo 'Not Your Keys, Not Your Coins' dus niet alleen serieus in tijden van onzekerheid, maar altijd. Zorg ervoor dat je je bitcoins zorgvuldig zelf bewaart in een non-custodial wallet.

Een non-custodial wallet geeft jou de volledige controle over je coins omdat je zelf de public key, maar vooral belangrijk, de private key beheert. Je public key is niets anders dan een technische term voor het bitcoinadres waarmee je je bitcoins ontvangt. Deze is dus publiek en deel je met anderen. Je private key, daarentegen, houd je altijd geheim en is gelinkt aan je public key. Je private key dient in principe als wachtwoord - iedereen met dit wachtwoord heeft toegang tot de wallet. De private key is ook de key waarnaar wordt gerefereerd in 'Not Your Keys, Not Your Coins'.

Het veilig bewaren van je bitcoins vergt enige kennis en expertise, maar is voor iedereen te doen en zal na afronden van het proces voelen als een verademing.

Maar, hoe doe je dat? Hoe behoud je zelf de controle over je private key en bewaar je je bitcoins op een veilige en zelf-soevereine manier? Het veilig bewaren van je bitcoins vergt enige kennis en expertise, maar is voor iedereen te doen en zal na afronden van het proces voelen als een verademing. Hieronder volgt een simpel stappenplan:

Stap 1: Kies een wallet

Verdiep je in de verschillende soorten wallets. In principe zijn er drie keuzes, namelijk: hardware wallet, desktop wallet, mobiele wallet. Mobiele wallets zijn er tegenwoordig veel en zijn ook erg handig in het gebruik. Hardware wallets zijn de veiligste optie en worden tegenwoordig (bijna) allemaal geleverd met goede en heldere software waarmee je je transacties uitvoert of nieuwe adressen genereert.

Om deze keuze wat gemakkelijker te maken hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt door de Bitcoingids 'Een wallet kiezen' voor je samen te stellen.

Stap 2: Installeer je wallet zorgvuldig
Nadat je een wallet hebt gekozen dien je deze zorgvuldig te installeren en ervoor te zorgen dat je de back-up van de wallet correct opschrijft. Deze back-up heet een seed phrase en zorgt ervoor dat je altijd weer toegang tot je wallet, met daarin je bitcoins, kunt krijgen. Ook bij verlies van je wachtwoord of verlies van de volledige (hardware)wallet. Wees dus uitermate voorzichtig met je seed phrase en deel deze niet.

'Never share your seed' is iets dat we ook vaak horen in de Bitcoinwereld. Nog niet helemaal duidelijk wat je 'seed' nu precies is en waarom deze zo belangrijk is? Lees dan ook eens dit artikel.

Stap 3: Verstuur je bitcoins

Nu volgt het laatste (en meest belonende) gedeelte: het versturen van je bitcoins. Je kunt nu je bitcoins van het platform of de exchange afhalen waar deze stonden en ze echt in eigen beheer hebben. Jij bent namelijk in het bezit van de door jou gekozen wallet en dus de private keys ervan. Het versturen van je bitcoins kan een zenuwslopend proces zijn, zeker wanneer het gaat om het versturen van grotere bedragen. Begin daarom altijd klein en verstuur niet direct al je bitcoins in je eerste transactie. Verstuur een klein deel, wacht totdat deze zichtbaar zijn in je wallet en de transactie volledig 'confirmed' is. Op deze manier ontwikkel je zekerheid en krijg je meer inzage in hoe het versturen van je bitcoins in de praktijk werkt.

Zoals duidelijk wordt uit bovenstaande stappen komt er best wat kijken bij het zelf-soeverein bewaren van je bitcoins. Maar, je zult merken dat wanneer je de stap eenmaal hebt gezet en zelf aan de slag gaat, zelf een aantal transacties hebt uitgevoerd, wat bitcoinadressen hebt gegenereerd en in het algemeen handiger wordt in het omgaan met Bitcoin, het een gevoel van controle en een bepaalde voldoening geeft. Door op deze manier Bitcoin te gebruiken leer je vanzelf ook meer over Bitcoin en de blockchain.


Ook interessant: binnen de Bitcoinwereld zijn er verschillende uitspraken die soms wat extra uitleg verdienen, een ander voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld 'Never Share Your Seed'. Lees hier wat dat betekent.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.