Onderzoek: 66% heeft geen back-up van hun wallet

Veel Nederlanders hebben de beveiliging van hun wallets niet op orde, blijkt uit een enquête van Multiscope. Maar liefst twee derde van de Nederlandse bezitters van cryptovaluta zou geen back-up hebben van hun wallet. Ze lopen daardoor een groot risico op verlies.

Een back-up van een wallet is in de meeste gevallen een seed phrase. Dat is een reeks van 12 of 24 Engelse woorden, die je veilig en offline bewaart. Als er ooit iets gebeurt met de computer of telefoon waarop je wallet staat, kan je daarmee de wallet herstellen op een ander apparaat. Heb je de seed phrase niet bewaard? Dan ben je in zo'n geval mogelijk alles kwijt.

De seed phrase is dus erg belangrijk, maar volgens de Cryptovaluta Monitor 2022 van onderzoeksbureau Multiscope heeft 66% van de Nederlandse bezitters van cryptovaluta hun seed phrase niet opgeslagen. Ze lopen daarmee een groot risico op verlies. Behoor jij tot deze groep? Lees dan in onze gids voor beginners over het opslaan van een seed phrase.

Mannelijke bezitters van cryptovaluta hebben volgens het onderzoek vaker (38%) een back-up van hun wallet dan vrouwelijke bezitters (23%).

Eén of meer wallets

Gemiddeld bewaart 60% van de respondenten hun digitale bezittingen in één wallet. De rest verspreidt hun fondsen over meerdere wallets. Mannen doen dat vaker (42%) dan vrouwen (33%).

Van de 50-plussers heeft 79% één wallet, voor de leeftijdscategorie 35- tot 49-jarigen is dat 66% en onder jongeren tot 34 jaar is het de helft.

Aan beide mogelijkheden kleven voor- en nadelen. Eén wallet is eenvoudiger, maar je stopt dan wel alle eieren in één mand. Met meerdere wallets kan je risico spreiden, maar de complexiteit en foutgevoeligheid nemen erdoor toe.

Naasten & nabestaanden

Je seed phrase hou je in principe geheim. Iemand die over de seed phrase beschikt, heeft immers toegang tot alle fondsen in de wallet. Maar wat gebeurt er met je bitcoins als er iets met jou gebeurt? Sommigen kiezen er daarom voor om een back-up van hun seed phrase bij een familielid of vertrouwde vriend(in) te bewaren.

Volgens het onderzoek heeft 44% van de eigenaren een persoon in hun omgeving is die weet dat ze digitale bezittingen hebben en ook toegang heeft tot de wallet(s). Dat geldt het vaakst voor mannen en 50-plussers. Vijf procent heeft hun digitale bezittingen opgenomen in een testament.

Zo'n 41% van de respondenten gaven aan dat anderen wel weten dat ze digitale bezittingen hebben, maar daar geen toegang tot hebben. Zo'n 10% houdt alles geheim en heeft niemand geïnformeerd of toegang gegeven. Mocht er ooit iets met deze eigenaren gebeuren, dan bestaat het risico dat nabestaanden geen toegang hebben tot de wallets en dat de fondsen verloren gaan.

Het bewaren van een back-up bij anderen kan voorkomen dat fondsen verloren gaan, maar het is ook niet zonder risico's. Denk altijd goed na (!) over de betrouwbaarheid en zorgvuldigheid van de ander. Heb je niemand die je voldoende vertrouwt? Overweeg dan een notaris.


Meer onderzoeken? Kijk ook eens bij onze andere artikelen.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.