Alby: deze extensie voegt Bitcoin & Lightning toe aan je browser

Alby is een browserextensie voor Chrome en Firefox die een Bitcoin- en Lightningwallet toevoegt aan je browser. Je kan ermee donaties doen aan social media profielen en podcasts, inloggen op websites die LNURL-auth ondersteunen en eenvoudig een eigen Lightningadres aanmaken.

Alby is een poging om Bitcoin, maar vooral Lightning, te integreren in browsers, om daarmee de frictie te verlagen en het gebruik te stroomlijnen. Het idee is dat je direct vanuit je browser met slechts een paar klikken een transactie kan doen, in plaats van een omslachtiger proces met verschillende soorten software. 

Het installeren van Alby werkt net zoals andere browserextensies. Open Chrome of Firefox en surf naar de website van Alby. Klik op 'Add Browser Extension' en klik op de volgende pagina nogmaals op de knop om Alby in de browser te installeren. 

Na de installatie verschijnt er rechtsboven in je browser een nieuw knopje. Via dat knopje kan je een Alby wallet aanmaken of je eigen node koppelen. Om transacties te kunnen doen, zal je eerst een klein beetje bitcoin op de wallet moeten storten. Dat kan via Lightning maar eventueel ook via een  on-chain on-chain Een on-chain transactie is een normale Bitcointransactie, die plaatsvindt op de Bitcoin blockchain. transactie. 

Zodra je tijdens het surfen een website of profiel bezoekt waarbij Alby te gebruiken is verandert de kleur van het knopje in blauw om aan te geven dat er extra mogelijkheden zijn. 

Donaties 

Meestal is dat de mogelijkheid om een donatie te doen. Als je bijvoorbeeld een pagina bezoekt waarop een Lightningadres (op de juiste manier) wordt weergegeven, dan biedt Alby automatisch de mogelijkheid om er een transactie naar te doen.

Doe eenvoudig donaties in bitcoin met Alby

Op die manier kan je wat sats doneren aan profielen of posts op social media, maar bijvoorbeeld ook donaties doen aan afleveringen van podcasts. 

Alby werkt ook in combinatie met een aantal Nostr clients. Via de instellingen kan je eenvoudig Nostr keys genereren. 

LNURL-auth 

Op sommige websites kan je Alby gebruiken als alternatief voor een account. Je hoeft dan niet voor iedere website een apart account aan te maken met een uniek wachtwoord, maar in plaats daarvan gebruik je de ingebouwde Lightningwallet als basis om op meerdere websites in te loggen. 

Dat beperkt een wildgroei aan accounts, maar het voorkomt ook dat je persoonlijke informatie en betaalgegevens overal terecht komen. Er zijn nog niet veel websites waarbij het werkt, maar op stacker.news en geyser.fund kan je het uitproberen. 

Alby is ook te gebruiken op een aantal websites met gokspelletjes. Daar is dus ook geen account voor nodig. Vooralsnog lijken dat echter meer proof of concepts, dan serieuze initiatieven.

Lightningadressen 

Alby biedt gebruikers bovendien de mogelijkheid om een Lightningadres aan te maken. Dat zijn eenvoudig te lezen en herbruikbare adressen, vergelijkbaar met e-mailadressen, waarnaar Lightningtransacties gedaan kunnen worden. 

Ze zijn veel korter en minder ingewikkeld dan de lange reeks karakters van een normale Lightning-invoice, waardoor ze geschikt zijn om te delen met anderen. Bijvoorbeeld op je profiel, visitekaartje of website. 

Bij Alby zijn de Lightningadressen op basis van het @getalby.com-domein. Als je er eentje aanmaakt krijg je bijvoorbeeld gebruikersnaam@getalby.com. De gebruikersnaam kan je zelf kiezen. 

Zodra je het Lightningadres via Alby hebt ingesteld, worden transacties naar het adres automatisch doorverwezen naar de wallet. De tegenpartij moet daarbij echter wel een wallet gebruiken die Lightningadressen ondersteunt.


Alby uitproberen? Bezoek de websiteBelangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.