Amerikaanse verzekeraar MassMutual investeert $100 miljoen in bitcoin

De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij MassMutual investeerde $100 miljoen dollar in bitcoin (BTC) en $5 miljoen dollar in aandelen van de zakelijke bitcoinbroker New York Investments Group (NYDIG). Bankengigant JP Morgan noemt het een nieuwe mijlpaal voor de adoptie van bitcoin en speculeert dat er wellicht meer institutionele interesse volgt.

De Amerikaanse levensverzekeraar Massachusetts Mutual Life Insurance Co. (MassMutual) liet via een persbericht weten dat het ter waarde van $100 miljoen dollar in bitcoin heeft geïnvesteerd.

Daarnaast kocht het ook $5 miljoen dollar aan aandelen van de New York Investments Group (NYDIG), de zakelijke bitcoinbroker die MassMutual faciliteerde bij de investering in bitcoin.

"We geloven dat een aandelenbelang in NYDIG en een positie in bitcoin in onze algemene investeringsportfolio ons zal helpen op de lange termijn waarde te verschaffen aan onze polishouders." - Tim Corbett, Chief Investment Officer MassMutual

MassMutual

MassMutual is een gerenommeerde Amerikaanse verzekeringsmaatschappij uit de top 100 van de Fortune 500, met een algemeen investeringsportfolio van ongeveer $235 miljard dollar. Het bestaat al sinds 1851 en behoort volgens vrijwel iedere maatstaf tot de gevestigde orde van de traditionele financiële sector.

De investering van MassMutual in bitcoin is dan ook opzienbarend, des te meer omdat verzekeraars doorgaans conservatieve investeringsstrategieën hanteren en bij voorkeur risicovolle investeringen mijden. Het zou daarom drempelverlagend kunnen zijn voor andere marktpartijen om ook een positie in bitcoin in te nemen.

JP Morgan

Strategen van JP Morgan noemen het een nieuwe mijlpaal voor de institutionele adoptie van bitcoin, zo rapporteert Bloomberg. De investering door MassMutual suggereert volgens hen dat de adoptie van bitcoin zich verspreid van welvarende families en rijke investeerders naar verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

"Je kan je voorstellen wat voor potentiele vraag er de komende jaren kan ontstaan als andere verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen het voorbeeld van MassMutual volgen", aldus de JP Morgan-strategen.

Wel wijzen ze erop dat zulke partijen vaak zeer beperkte mogelijkheden hebben om in bitcoin te investeren, vanwege regelgeving met betrekking tot risiconiveaus en aansprakelijkheden. Het is daarom onwaarschijnlijk dat ze grote posities innemen, maar zelfs een kleine verschuiving kan volgens de strategen grote gevolgen hebben.

Als pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen in de VS, eurozone, het VK en Japan 1% van hun vermogen in bitcoin stoppen, dan zou de vraag naar bitcoin volgens de strategen met $600 miljard dollar toenemen. De totale marktwaarde van alle bitcoins is op dit moment ongeveer $350 miljard dollar.

Adoptiegolf

Er lijkt de afgelopen maanden inderdaad een soort bitcoin adoptiegolf gaande onder het grootkapitaal. Die begon eerder dit jaar met de adoptie van bitcoin door bekende miljardairs zoals Paul Tudor Jones, George Ball, Stan Druckenmiller en Raoul Pal.

Onder de techbedrijven was MicroStrategy als eerste over de dam. Dat investeerde eerst zo'n $250 miljoen in bitcoin, maar kort erna verdubbelde het die investering. CEO Michael Saylor investeerde persoonlijk ook $175 miljoen en recentelijk haalde MicroStrategy via fondsenwerving nog eens $650 miljoen dollar op om bitcoin mee te kopen.

In oktober zette ook betaalprovider Square $50 miljoen aan bitcoin op de balans. Dat was mogelijk nog meer spraakmakend omdat de CEO van Square Jack Dorsey is, beter bekend als de oprichter en CEO van social mediaplatform Twitter. Square en Dorsey spannen zich daarnaast op allerlei manieren actief in om de adoptie van bitcoin voort te stuwen.

Nu ook een traditionele verzekeraar als MassMutual $100 miljoen dollar aan bitcoin aan hun portfolio heeft toegevoegd, lijkt het erop dat er steeds meer erkenning is voor bitcoin als legitieme investeringsmogelijkheid.


Lees ook eens onze eerdere artikelen over de komst van de institutionele investeerders en de toename in institutionele interesse.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.