Square investeert $10 miljoen dollar om Bitcoin groener maken

Betaalprovider Square, het zusterbedrijf van Twitter, kondigde het Bitcoin Clean Energy Investment Initiative aan. Het stelt daarmee $10 miljoen dollar beschikbaar voor initiatieven die helpen het energieverbruik van Bitcoin groener te maken.

In 2030 wil de Amerikaanse betaalprovider Square de CO2-voetafdruk van het bedrijf volledig teruggebracht hebben naar nul, zo kondigde het dinsdag aan. Onderdeel van de plannen is het Bitcoin Clean Energy Investment Initiative.

Square stelt daarmee $10 miljoen dollar aan financiering beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan de adoptie en efficiëntie van duurzame energiebronnen in het Bitcoin ecosysteem. Het ging daarvoor een samenwerking aan met Watershed, een organisatie gespecialiseerd in het meten en verlagen van CO2-voetafdrukken.

Square is een betaalprovider uit de Verenigde Staten. Klanten van Square kunnen via de Square Cash App betalingen doen en ontvangen, maar sinds 2018 biedt de app ook de mogelijkheid om bitcoin te kopen of verkopen. Dat laatste levert Square geen windeieren op. Meer dan de helft van de totale verdiensten van de Cash App zou inmiddels afkomstig zijn uit de koop en verkoop van bitcoin.

Omdat Bitcoin een uniek onderdeel uitmaakt van Square's CO2-voetafdruk wil het bedrijf verantwoordelijkheid nemen voor de CO2-uitstoot die erdoor ontstaat. Met het Bitcoin Clean Energy Investment Initiative is het de bedoeling het gebruik van duurzame energie binnen het Bitcoin ecosysteem aan te moedigen en de klimaatschade te beperken, te herstellen of te compenseren.

Het energieverbruik van Bitcoin

Het Bitcoinnetwerk verbruikt immers veel energie, vooral vanwege het Proof of Work miningproces. Dat dient ervoor om het netwerk tegen aanvallen en overnames te beschermen. Voor een aanval op het netwerk is namelijk een nóg grotere hoeveelheid energie nodig. Een eventuele aanval is daardoor meestal verliesgevend en economisch onhaalbaar.

Het is een slim en en effectief veiligheidsmechanisme, maar het lijkt slecht nieuws voor de wereldwijde klimaatdoelstellingen. De werkelijkheid is echter genuanceerder, want niet alle elektriciteit is hetzelfde.

Duurzame energieoverschotten

Een aanzienlijk deel van de bitcoinminers zou namelijk gebruik maken van elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Volgens eerder schattingen zou het om ruim 70% van de miners gaan, maar recenter onderzoek van Cambridge schatte het percentage op 39%.

Duurzame energie blijkt in de praktijk namelijk vaak goedkoper. Dat komt omdat duurzame energiecentrales, zoals waterkrachtcentrales, continu grote hoeveelheden energie produceren terwijl er niet altijd voldoende afname is. Ze kampen daardoor regelmatig met energieoverschotten die ze onder de marktprijs verkopen.

Bitcoinmining als stimulans voor duurzame energie

Bitcoinminers kopen die goedkope energieoverschotten graag op om hun winstgevendheid te vergroten en hun concurrentiepositie te verbeteren. Duurzame energiecentrales ontvangen op hun beurt een betere prijs voor de overschotten, waardoor zij ook meer winst maken en eerder rendabel zijn.

Volgens sommigen zou bitcoinmining op deze manier de ontwikkeling van duurzame energiebronnen kunnen stimuleren, omdat bitcoinminers ervoor kunnen zorgen dat er altijd een afzetmarkt is voor de opgewekte stroom.

Zodra de normale lokale vraag naar elektriciteit toeneemt en de prijs naar een normaal niveau stijgt, verhuizen de bitcoinminers in principe uit zichzelf verder naar een andere locatie waar nog wel goedkope energieoverschotten zijn. Miners die dat niet doen lopen namelijk risico uit de markt te worden gedrukt vanwege te hoge productiekosten.

Bitcoin Clean Energy Investment Initiative

Het Bitcoinnetwerk is dus al gedeeltelijk groen, maar het kan natuurlijk beter. Via Square's Bitcoin Clean Energy Investment Initiative is het daarom de bedoeling om allerlei initiatieven te steunen die zich inzetten om Bitcoin en het miningproces duurzamer te maken.

Square hoopt daarmee niet alleen de CO2-uitstoot van Bitcoin te verminderen, maar ook de algehele energietransitie naar duurzame energiebronnen te versnellen.

We geloven dat cryptovaluta uiteindelijk volledig op schone energie zal draaien, wat de CO2-voetafdruk zal elimineren en de adoptie van duurzame energie wereldwijd voortstuwt. Gepubliceerde schattingen geven aan dat bitcoin nu al een aanzienlijke hoeveelheid schone energie verbruikt, en we hopen dat Square's investeringen de overgang naar duurzame energiebronnen zal versnellen.

- Jack Dorsey, CEO van Square

Jack Dorsey

Jack Dorsey is behalve de CEO van Square ook de oprichter en CEO van social mediaplatform Twitter. Hij geniet daarmee een status en invloed vergelijkbaar met die van andere Silicon Valley grootheden. Inmiddels is Dorsey al een paar jaar fervent voorstander van Bitcoin.

In 2018 sprak hij al de verwachting uit dat bitcoin zal uitgroeien tot 'de valuta van het internet', of zelfs van de wereld. Sindsdien laat hij zich regelmatig positief uit over bitcoin. Hij liet aan Twitter een Bitcoin-emoji toevoegen, gaf aan 'iets' met bitcoin en Afrika te willen doen en zette een speciale tak op binnen Square genaamd Square Crypto. Op zijn persoonlijke Twitterprofiel staat tegenwoordig nog maar één woord en dat is '#bitcoin'.

Onlangs zette Dorsey met Square nog een paar tandjes bij. Square besloot bitcoin op te nemen als onderdeel van de bedrijfsreserves en in het kader daarvan zette het $50 miljoen dollar aan bitcoin op de balans. Ook startte Square de Crypto Open Patent Alliance (COPA), waar bitcoinbedrijven zich bij kunnen aansluiten om patenten onderling beschikbaar te maken en elkaar tegen 'patenttrollen' te beschermen. Inmiddels hebben 19 bitcoinbedrijven zich aangesloten. Square nam ook de financiering van een aantal prominente Bitcoinontwikkelaars op zich.

Het Bitcoin Clean Energy Investment Initiative is de nieuwste in deze steeds imposantere lijst met bijdragen, maar waarschijnlijk niet de laatste. Op Twitter liet Dorsey weten: 'Er komt nog meer'.


In een eerder artikel kan je meer lezen over hoe bitcoinmining oplossingen biedt voor de energiesector.

Beeldmateriaal: TED Conference, licensed CC BY-NC-ND 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.