Betaalprovider Square investeerde 1% van vermogen in bitcoin

Betaalprovider Square, het zusterbedrijf van Twitter, liet weten dat het 4709 BTC heeft aangekocht t.w.v. $50 miljoen dollar. Het vermogen van Square bestaan daarmee voor 1% uit bitcoin, zo liet het bedrijf weten via een persbericht. Het is een krachtig signaal dat in Silicon Valley waarschijnlijk niet onopgemerkt blijft.

De Amerikaanse betaalprovider Square investeerde 1% van hun reserves in bitcoin, zo liet het donderdag per persbericht weten. Square kocht ongeveer 4709 BTC voor een totaalbedrag van $50 miljoen dollar (+/- €42,5 miljoen euro). De aanschaf is opmerkelijk omdat Square het zusterbedrijf is van social media-platform Twitter.

Bitcoin is volgens Square een middel voor economische empowerment en een manier waarop mensen aan wereldwijd financieel systeem kunnen deelnemen. "Voor een bedrijf dat producten ontwikkelt gericht op een meer inclusieve toekomst, is deze investering een stap op die reis", aldus Square's Chief Financial Officer Amrita Ahuja.

"We believe that bitcoin has the potential to be a more ubiquitous currency in the future. As it grows in adoption, we intend to learn and participate in a disciplined way. For a company that is building products based on a more inclusive future, this investment is a step on that journey." - Amrita Ahuja, Chief Financial Officer van Square

Square & Bitcoin

De investering komt niet geheel uit de lucht vallen, want Square omarmde Bitcoin eerder al op andere manieren. Al sinds 2018 biedt Square de mogelijkheid om bitcoin te kopen via de in Amerika populaire Cash App (een soort Tikkie).

Square Crypto, een speciaal opgerichte tak binnen het bedrijf, sponsort bovendien sinds vorig jaar verschillende prominente open source Bitcoinontwikkelaars. Square nam recentelijk ook het initiatief tot de Crypto Open Patent Alliance (COPA), dat patenten vrij beschikbaar maakt voor deelnemende bedrijven en hen juridische hulp en bescherming biedt tegen 'patenttrollen'.

De aanschaf van bitcoin door Square lijkt in het verlengde van dit eerder ingeslagen pad te liggen.

Bitcoin op de balans

De beslissing is wellicht beïnvloed door de recente aankondiging van het beursgenoteerde techbedrijf MicroStrategy om bitcoin als primaire geldreserve op hun balans te zetten. MicroStrategy investeerde in augustus en september in totaal bijna een half miljard dollar in bitcoin. Kort erna volgde een kleine Canadese restaurantketen. Square lijkt zich nu ook aan te sluiten bij deze trend.

Jack Dorsey

De omarming van Bitcoin door Square is spraakmakend omdat het een bedrijf is van Jack Dorsey, die het meest bekend is als de oprichter en CEO van social media-platform Twitter. Dorsey is al langer fervent voorstander van Bitcoin en in 2018 sprak hij al de verwachting uit dat bitcoin zal uitgroeien tot 'de valuta van het internet', of zelfs van de wereld.

Sindsdien lijkt de tech-miljardair in toenemende mate bevlogen door Bitcoin. "Bitcoin is direct activisme tegen een onverifieerbaar financieel systeem dat mensen buiten sluit, waardoor zoveel van onze maatschappij negatief wordt beïnvloedt.", twitterde hij onlangs nog. Naast de initiatieven van Square gaf Dorsey in het verleden aan 'iets' met Bitcoin in Afrika te willen doen en aan Twitter liet hij een Bitcoin-emoji toevoegen. Op zijn Twitter-profiel staat tegenwoordig nog maar één woord en dat is '#bitcoin'.

Nu Square 1% van hun vermogen in bitcoin heeft geínvesteerd voegt Dorsey nog meer daad bij woord. En hoewel woorden goedkoop zijn is een zakelijke investering van $50 miljoen dollar een krachtig signaal dat, gezien de status van Jack Dorsey in Silicon Valley, waarschijnlijk niet onopgemerkt blijft.


Lees ook zelf het persbericht van Square, of neem eens een kijkje op de website van Square Crypto voor een overzicht van de projecten waarmee het zich bezighoudt.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.