Bitcoin en de curator

In navolging van MicroStrategy zetten steeds meer bedrijven bitcoin op hun balans. Recentelijk hebben ook Metaplanet en Semler Scientific deze stap gezet. Dit laatste bedrijf volgt het Saylor-draaiboek volledig en geeft zelfs schuldpapier uit om nog meer bitcoin te kopen. Maar wat gebeurt er als een bedrijf met bitcoin op de balans failliet gaat?

Wat is een faillissement?

Een faillissement is een juridische maatregel waarbij een gerechtelijk beslag wordt gelegd op het gehele vermogen van een persoon of bedrijf dat niet meer in staat is zijn financiële verplichtingen na te komen. Deze maatregel wordt genomen ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers. De regels omtrent faillissementen zijn vastgelegd in de Faillissementswet (Fw), een wet die al sinds 1896 bestaat, maar dankzij updates en arresten van de Hoge Raad nog steeds ‘bij de tijd’ is. 

Dus voor bitcoin zijn specifieke regels die gelden in een faillissement? Nee, helaas niet. Ook het Richtlijnenvoorstel van het Europees Parlement en de Raad tot harmonisatie van bepaalde aspecten van het insolventierecht biedt geen duidelijkheid.

De rol van de curator

Dus we moeten gaan kijken naar de rol van de curator. Wanneer een bedrijf failliet wordt verklaard, verliest het de controle over zijn vermogen. Vanaf dat moment neemt de curator deze rol over. De curator is verantwoordelijk voor het beheer en de vereffening van het vermogen, en voor het maximaliseren van de opbrengst ten behoeve van de schuldeisers.

Het vermogen waar de curator beheer over krijgt, omvat alle activa van het failliete bedrijf, inclusief bitcoin. Dit vertegenwoordigt immers een waarde en valt zodoende onder het faillissementsbeslag (als bedoeld in art. 20 Fw), ongeacht de goederenrechtelijke kwalificatie van bitcoin.

Bitcoin op de balans

Als een bedrijf bitcoin aanhoudt op een hardware wallet, zal de curator eerst de bitcoins naar een broker of exchange moeten sturen om ze om te wisselen voor euro. Vervolgens kunnen de euro's worden overgemaakt naar de boedelrekening. Het geld dat op de boedelrekening wordt verzameld, zal volgens een wettelijke volgorde worden verdeeld onder de schuldeisers. Als het bedrijf bitcoin aanhoudt op een platform, is dit proces natuurlijk wat gemakkelijker. Dan hoeft de curator immers niet aan de slag met wallets of seed phrases.

Toch kan het al snel een complex proces worden, vooral als het bedrijf niet alleen bitcoin aanhoudt, maar ook vlugge hypecoins die snel in waarde kunnen fluctueren. Het is essentieel dat dit proces snel wordt uitgevoerd om speculatie op koersen te voorkomen en de waarde voor de schuldeisers te maximaliseren.

Dus de rol van de curator is zeker belangrijk. Maar laten we eerlijk zijn, een bedrijf met bitcoin op de balans gaat natuurlijk 'nooit' failliet.


Wist je dat Bitonic samenwerkt met het Openbaar Ministerie? Bitonic helpt curatoren ook graag op weg. Neem hier contact op.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.