BlueWallet integreert Bitcoin & Lightning trading via Hodl Hodl

De Bitcoin en Lightning Network wallet voor smartphones BlueWallet is van plan de mogelijkheid om te handelen via peer-to-peer bitcoin exchange Hodl Hodl in de applicatie te integreren. Daarmee moet het mogelijk worden om rechtstreeks vanuit BlueWallet via Hodl Hodl bitcoins te verhandelen door middel van normale Bitcoin transacties, óf via het Lightning Network. Behalve een verbeterde gebruikerservaring moet dat ook de liquiditeit van Hodl Hodl en het Lightning Network ten goede komen.

De samenwerking tussen de peer-to-peer bitcoin exchange Hodl Hodl en wallet applicatie BlueWallet kwam onlangs tot stand tijdens de meest recente Lightning Conference in Berlijn. Met de samenwerking hopen de twee de adoptie van Bitcoin en het Lightning Network een stapje verder te helpen.

De bedoeling is dat gebruikers rechtstreeks vanuit BlueWallet via Hodl Hodl kunnen handelen. Dat moet ze verleiden ervoor te kiezen zélf het beheer over hun private keys (en dus hun bitcoins) te voeren, in plaats van deze uit handen te geven aan een gecentraliseerde exchange.

Bovendien verwachten ze dat de integratie leidt tot meer liquiditeit op zowel Hodl Hodl als het Lightning Network. Voor een exchange als Hodl Hodl is die extra liquiditeit belangrijk om grotere orders zonder nadelige prijseffecten te faciliteren. En voor het Lightning Network is de integratie ook interessant omdat het betalingsverkeer en het aantal gebruikers van het netwerk erdoor vermoedelijk toenemen, maar ook het aantal open kanalen met fondsen. Dat laatste is gunstig omdat de betalingscapaciteit en routing van het netwerk erdoor verbeteren.

"We believe this integration will add more liquidity to Hodl Hodl, especially to our Lightning-powered trades. We also expect this partnership to increase Lightning adoption and attract attention to BitcoinÂs non-custodial solutions." - Max Keidun, CEO van Hodl Hodl

Een officiële datum wanneer de BlueWallet en Hodl Hodl integratie beschikbaar zal zijn is nog niet bekend, maar volgens de ontwikkelaars zouden we het eind 2019 of in de eerste helft van 2020 al kunnen verwachten.

Hodl Hodl

Hodl Hodl is een peer-to-peer exchange die, vergelijkbaar met Localbitcoins, fungeert als ontmoetingsplek voor rechtstreekse handel tussen kopers en verkopers van bitcoins. Dankzij de integratie met BlueWallet zullen gebruikers daarvoor niet meer naar de website van Hodl Hodl hoeven, maar kunnen ze rechtstreeks vanuit BlueWallet handelen. Dat zal via normale bitcoin transacties kunnen maar ook via het Lightning Network.

Het is daarbij dus niet nodig om eerst bitcoins naar een exchange te storten. Dat kan eventuele stortingskosten besparen en neemt de risico's weg die kleven aan het laten beheren van je bitcoins door anderen.

BlueWallet

BlueWallet is een gebruiksvriendelijke open-source bitcoin wallet met veel innovatieve snufjes, waaronder ondersteuning voor het Lightning Network. De gebruikerservaring staat bij BlueWallet hoog in het vaandel en hoewel het Lightning Network soms nog ingewikkeld kan zijn biedt BlueWallet een eenvoudige 'zero configuration' oplossing waarmee gebruikers direct aan de slag kunnen.

Dat is echter wel een zogenaamde 'custodial' oplossing waarbij BlueWallet als beheerder (custodian) van de Lightning Network fondsen optreedt, omdat deze via hun Lightning Network adres worden verzonden en ontvangen. Daar is dus een bepaalde mate van vertrouwen in BlueWallet voor nodig. Maar, beargumenteren de makers, aangezien Lightning wallets bedoeld zijn voor relatief kleine bedragen is dat voor veel mensen geen probleem.

Bovendien biedt BlueWallet ook de mogelijkheid om een eigen Lightning Node te verbinden, waardoor gebruikers wél zelf volledige de controle behouden. Voor de ingebouwde reguliere bitcoin wallet van BlueWallet geldt overigens dat de gebruiker altijd zelf de private keys beheert ('non-custodial').

De Lightning Network initiatieven van BlueWallet zijn open-source en ook de code van de integratie met Hodl Hodl zal openbaar worden gemaakt. Anderen kunnen daarvan leren, of zelfs delen overnemen, waardoor het eenvoudiger is om vergelijkbare integraties in andere applicaties te creëren.

"We expect to keep pushing the Lightning economy forward, bring education to the community on this field and open-source our work so others can also replicate it faster," - Nuno Coelho, CEO van BlueWallet

Lightning Network

Het Lightning Network is een netwerk dat als een extra laag bovenop Bitcoin bestaat en waarmee razendsnelle en goedkope bitcoin transacties gedaan kunnen worden. Velen zien het Lightning Network als één van de voornaamste manieren om het Bitcoin netwerk op te schalen voor massa-gebruik.

Het Lightning Network staat echter nog in de kinderschoenen en is volop in ontwikkeling. Het is daarom nog wel wat riskant om grote bedragen via het Lightning Network te versturen, want de kans op bugs is nog altijd aanwezig.

Er wordt ondertussen ook hard gewerkt aan allerlei manieren om het Lightning Network te verbeteren, bijvoorbeeld met Watchtowers, Eltoo, Lightning Rod, RGB en allerlei andere technieken die het Lightning Network vereenvoudigen, efficienter maken of meer functies toevoegen.


Om BlueWallet uit te proberen kan je een kijkje nemen op de website, of de applicatie installeren via de Appstore/Google Play Store. Om de peer-to-peer bitcoin exchange Hodl Hodl te bezoeken klik je hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.