BRD Wallet stopt - zo migreer je naar een andere wallet

De populaire walletapplicatie BRD Wallet stopt ermee. Het team van BRD Wallet gaat zich als gevolg van een overname voortaan richten op de ontwikkeling van een andere wallet. In dit artikel lees je hoe je eenvoudig jouw fondsen van BRD Wallet kan migreren naar een andere walletapplicatie.

In november werd bekend dat Coinbase het bedrijf achter BRD Wallet heeft overgenomen. Als gevolg wordt de ontwikkeling van BRD Wallet gestaakt en zal het team voortaan werken aan een walletapplicatie van Coinbase. De functies van BRD Wallet worden in de komende weken stapsgewijs uitgezet. Vanaf 4 maart kunnen gebruikers van BRD Wallet geen transacties meer doen.

Gebruikers van de BRD Wallet zullen hun fondsen daarom moeten migreren naar een andere walletapplicatie. Dat is gelukkig vrij eenvoudig. Er zijn twee manieren om dat te doen:

  • je maakt een nieuwe bitcoinwallet aan via een andere walletapplicatie en je stuurt je fondsen daarheen
  • je gebruikt de recovery phrase/herstelzin om je bitcoinwallet in een andere walletapplicatie te importeren

Fondsen versturen naar nieuwe bitcoinwallet

De meest eenvoudige en veilige manier om naar een nieuwe walletapplicatie over te stappen is door simpelweg een nieuwe bitcoinwallet aan te maken via een andere walletapplicatie en je fondsen vanuit BRD Wallet daarheen te sturen.

Installeer eerst een nieuwe walletapplicatie naar keuze en geef na de installatie aan dat je een nieuwe bitcoinwallet wil aanmaken. Maak een goede fysieke back-up van de 12 of 24 woorden die je krijgt tijdens het aanmaken van de nieuwe wallet en bewaar en bescherm de back-up goed. Als je dat hebt gedaan kan je vanuit de nieuwe wallet een ontvangstadres genereren en de fondsen vanuit BRD Wallet erheen sturen. Als je voorzichtig wil zijn kan je het eerst met een klein bedrag uittesten.

Als de fondsen zijn verstuurd naar de nieuwe wallet heb je de oude bitcoinwallet en de oude walletapplicatie in principe niet meer nodig. Controleer alles goed voordat je iets deïnstalleert en controleer ook of je de herstelzin van de nieuwe wallet goed hebt opgeslagen. Het kan geen kwaad om voor de zekerheid de oude herstelzin nog even te bewaren.

Deze methode kost een klein beetje, omdat je een bitcointransactie doet en de daarbij behorende miner's fees betaalt. Ook wordt via deze methode de transactiegeschiedenis van je oude bitcoinwallet niet overgezet naar de nieuwe walletapplicatie. BRD Wallet biedt via de instellingen wel de mogelijkheid om je transactiegeschiedenis te exporteren naar een .CSV bestand.

Het voordeel is echter dat je op deze manier de recovery phrase/herstelzin van je oude bitcoinwallet niet hoeft te gebruiken. Er kleven namelijk altijd inherente veiligheidsrisico's aan het digitaal invoeren van een recovery phrase/herstelzin en de meest betrouwbare manier om het tegen digitale dreigingen te beschermen is als je het nooit digitaal invoert.

Recovery phrase/herstelzin importeren in een nieuwe walletapplicatie

Je kan er ook voor kiezen om dezelfde bitcoinwallet te importeren in een andere walletapplicatie. Een bitcoinwallet is namelijk virtueel en bestaat alleen op de blockchain, onafhankelijk van walletapplicaties en apparaten. Een walletapplicatie is slechts een middel dat toegang verschaft, mits je de juiste toegangscode hebt: de zogenaamde 'recovery phrase' of in het Nederlands 'herstelzin'. Het wordt in andere applicaties ook wel eens recovery seed, seed phrase, master seed of vergelijkbaar genoemd.

Het is een reeks van 12 of 24 Engelse woorden op basis waarvan de bitcoinwallet is gegenereerd. Bij BRD Wallet zijn het 12 woorden. Je kreeg ze bij het aanmaken van de bitcoinwallet en als het goed is heb je er een back-up van gemaakt. Meestal wordt aangeraden om dat op papier te doen.

Ben je de woorden kwijt? Dat is niet best, maar in dit geval heb je geluk want bij de instellingen van BRD Wallet onder het kopje 'veiligheidscentrum' kan je de 'herstelzin' opvragen. Maak dit keer wél een goede fysieke back-up (bijvoorbeeld op papier, niet digitaal!), want niet alle walletapplicaties bieden deze mogelijkheid.

Als je de woorden in een andere walletapplicatie invoert wordt daarmee jouw bestaande bitcoinwallet (inclusief de transactiegeschiedenis) geïmporteerd in de nieuwe walletapplicatie.

Let op! Zodra je een recovery phrase/herstelzin invoert in een computer, smartphone of ander apparaat is er altijd een inherent risico dat het door een kwaadwillende via een virus, spyware of op andere manieren bemachtigd wordt. De eerdergenoemde methode is daarom veiliger. Lukt dat niet omdat BRD Wallet functies heeft uitgezet of wil je om andere redenen toch de recovery phrase/herstelzin gebruiken? Gebruik dan alleen een apparaat waarvan je weet dat de veiligheid in orde is. Overweeg om erna voor de zekerheid de fondsen alsnog naar een nieuwe wallet te versturen via de eerdergenoemde methode, zodat je een kersverse recovery phrase/herstelzin krijgt.

Het importeren van de recovery phrase/herstelzin in een walletapplicatie is eenvoudig. Je installeert simpelweg een nieuwe walletapplicatie en bij de vraag of je een nieuwe bitcoinwallet wil aanmaken of een bestaande wallet wil importeren/herstellen kies je voor het laatste. Vervolgens vul je de 12 woorden in. Daarna is je bitcoinwallet overgezet naar de nieuwe walletapplicatie. Een meer uitgebreide toelichting kan je eventueel lezen in een eerder artikel. Nadat je hebt gecontroleerd of het is gelukt kan je de oude BRD Wallet deïnstalleren.

Je kan kiezen uit diverse walletapplicaties, maar het moet er wel een zijn die herstelzinnen van 12 woorden ondersteunt. Biedt de nieuwe walletapplicatie die je uitkiest daar geen ondersteuning voor? Dan is de recovery phrase/herstelzin helaas niet compatibel en kan je eventueel de eerdergenoemde methode gebruiken of een andere walletapplicatie uitkiezen.

Doe goed onderzoek

Welke walletapplicatie het beste bij jou past is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. We raden in ieder geval aan om goed onderzoek te doen voordat je een keuze maakt. Gebruikerservaringen en recensies op het internet kunnen hierbij een leidraad zijn. Probeer gerust verschillende opties uit voordat je beslist en neem bij twijfel liever het zekere voor het onzekere.


Is Bitcoin nog relatief nieuw voor je? Lees dan eens onze beknopte startersgids Beginnen met Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.