Centrale bank Ethiopië: Transacties met bitcoin zijn illegaal

De Centrale bank van Ethiopië heeft nogmaals benadrukt dat betalingen met bitcoin en andere cryptovaluta strikt verboden zijn in het land. De nationale bank voegt daaraan toe dat er met ‘informele financiële transacties' via bitcoin wordt witgewassen.

De nationale munt van Ethiopië is de Birr, volgens de wet wordt elke financiële transactie dan ook met de Birr voldaan. The National Bank of Ethiopia (NBE)

De NBE maakte het bovenstaande bekend via een statement  dat door de lokale media al snel over de wereld werd verspreid. Kort hierna maakte een commerciële bank van Ethiopië echter bekend dat bitcoin al wel veel wordt gebruikt voor het aankopen van producten en diensten. Dit maakt het statement eigenlijk meer een wens dan realiteit.

Het is niet duidelijk of bedrijven bitcointransacties stimuleren en accepteren of dat er onder het volk veel transacties worden verricht, maakte de NBE verder bekend. In Ethiopië is er nog steeds geen officieel erkende bitcoin exchange, het kopen en verkopen van bitcoin gaat vaak via sites zoals localbitcoin.com. Dit is een website waar mensen kunnen afspreken om fysiek bij elkaar te komen om zo bitcoins te handelen. Dit is niet altijd even veilig en erg oplichtingsgevoelig.

Bovendien laat de centrale bank weten juridische maatregelen te zullen ondernemen tegen iedereen die betrokken is bij transacties met bitcoin en andere cryptovaluta.

Inwoners van Ethiopië zijn onderhevig aan zware inflatie. In April werd bekend gemaakt dat de inflatiecijfer van het afgelopen jaar maar liefst 36% was. Bitcoin is populair in landen met hoge inflatie, omdat het als digitaal alternatief vaak stabieler en waardevaster is dan de nationale munt.

Alhoewel het niet precies duidelijk is wie en met welke reden in Ethiopië bitcoin gebruiken, is het wel duidelijk dat de centrale bank deze ontwikkeling zoveel mogelijk wil ondermijnen.


In arme landen ligt de bitcoinadoptie vaak hoger dan in rijke landen, weten hoe dat precies zit? Lees er alles over in dit artikel.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.