COPA beschermt Bitcoin tegen patenttrollen

Square Crypto, het zusterbedrijf van Twitter, startte het Crypto Open Patent Alliance (COPA) ter bescherming tegen zogenaamde patenttrollen. COPA streeft ernaar om patenten vrij beschikbaar te maken en te voorkomen dat de sector wordt gehinderd door partijen voor wie het uitbaten van patenten een verdienmodel is. Kort na de aankondiging sloot ook Blockstream zich bij de alliantie aan.

Patenttrollen

Patenten vormen een steeds groter probleem voor innovatie. Wat oorspronkelijk bedoeld was om intellectueel eigendom te beschermen wordt tegenwoordig steeds vaker misbruikt door zogenaamde 'patenttrollen'. Dat zijn partijen voor wie het een verdienmodel is om aan de hand van patenten zoveel mogelijk rechtszaken aan te spannen. Vaak bezitten ze allerlei patenten maar zijn ze zelf totaal niet actief in de sector waarvoor de patenten relevant zijn.

Het probleem is inmiddels zo groot dat tegenwoordig zo'n 90% van alle rechtszaken in de VS disputen over patenten zouden zijn. De bijbehorende hoge kosten zijn natuurlijk voor ieder bedrijf een belemmering, maar vooral kleinere bedrijven zijn er de dupe van.

Crypto Open Patent Alliance

Daarom is Square Crypto het Crypto Open Patent Alliance (COPA) initiatief gestart. Dat beoogt patenten vrij beschikbaar te maken, om te voorkomen dat patenttrollen voet aan de grond krijgen in de sector.

Om dat te bereiken zeggen deelnemende organisaties toe dat zij hun patenten uitsluitend defensief zullen inzetten, waardoor ze in in principe vrij te gebruiken zijn. Patenten van COPA-leden worden daarnaast gebundeld en aan leden beschikbaar gemaakt, zodat zij zich met de patenten van elkaar tegen eventuele patenttrollen kunnen verdedigen. Ook bedrijven zonder patenten kunnen zich bij COPA aansluiten en van de alliantie profiteren. Op die manier hoopt COPA dat innovatie in de Bitcoinsector vrij spel krijgt, zonder kostbare hinder van patenttrollen.

copa20jack20dorsey20square.png

Square Crypto is als initiatiefnemer ook het eerste lid van COPA. Het zou daarmee diverse patenten beschikbaar stellen, zoals een patent voor betalingen tussen fiat- en cryptovaluta.

"We hope that COPA will transform the way patents are viewed and used in the crypto world, and that it will help patents contribute to further innovation and advancement of cryptocurrencies rather than operate as obstacles. " - COPA, website

Blockstream

Het initiatief sloeg direct aan, want toonaangevend Bitcoinbedrijf Blockstream kondigde één dag later aan dat het zich ook bij de alliantie heeft aangesloten. Daarmee worden niet alleen de patenten van Square Crypto bij COPA ondergebracht, maar dus ook die van Blockstream. Dat is zeker geen slechte start. Blockstream bezit diverse interessante patenten, onder andere voor Confidential Transactions en Sidechains.

"Bitcoin was founded on the principles of open finance and permissionless innovation. With COPA in place, Bitcoin startups and engineers will be able to get on with their important work with the peace of mind that other members have their backs when it comes to patents. There's no time for Bitcoin's progress to be held up by patent trolls. Welcome to open innovation." - Blockstream

Square

Square maakt sinds enige tijd furore in de Bitcoinsector. Het zusterbedrijf van Twitter is in de Verenigde Staten een bekende betaalprovider vanwege de populaire 'Square Cash app' waarmee het sinds 2018 ook mogelijk is om bitcoin te kopen en verkopen. Dat heeft het bedrijf zeker geen windeieren gelegd.

Jack Dorsey, de oprichter en CEO van Twitter en Square, is bovendien fervent voorstander van Bitcoin. In 2018 gaf hij al aan te verwachten dat Bitcoin zal uitgroeien tot de 'valuta van het internet', of zelfs van de wereld. Sindsdien voegde hij aan Twitter een Bitcoin emoji toe, gaf hij aan 'iets' te willen doen met Bitcoin en Afrika en zette hij binnen Square een nieuwe divisie op genaamd Square Crypto.

Dat laatste verwierf al snel aanzien doordat het een aantal prominente Bitcoinontwikkelaars aan zich wist te binden. Zij ontvangen van Square Crypto financiering om hun open source werkzaamheden aan de ontwikkeling van Bitcoin en het Lightning Network voort te zetten.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.