De Casa Lightning Node

Een van de technische drempels die mensen tegenhoudt volledig mee te doen aan het bitcoinnetwerk en het lightning netwerk is het draaien van een eigen node. Dit heeft veel voordelen, maar vergt ook enige technische kennis. De Casa Lightning Node kan hier verandering in brengen.

Alles-in-1

De Casa Lightning Node is een alles-in-1-oplossing voor het meedoen aan het lightning netwerk. Het apparaatje van Casa is plug-and-play en komt voorgesynchroniseerd met de bitcoin blockchain, waardoor er minimale technische kennis nodig is om de node in gebruik te nemen. Hierdoor wordt het gemakkelijker voor de beginner om mee te doen aan het lightning netwerk en zelfstandig een node te draaien.

Bright-Node-Angle-Left-Final__42792.1536038167.jpg

De Casa node kost zo'n 250. Het kistje bestaat uit een Raspberry Pi 3B+ in combinatie met een 1TB Seagate HDD en is dus in verhouding tot de hardware die geleverd wordt niet bepaald goedkoop. Na het aansluiten van de node kunnen gebruikers lightningbetalingen versturen en ontvangen, en payment channels met andere nodes openen en sluiten. De eerste twee batches van 100 nodes zijn reeds uitverkocht en worden in oktober en november verzonden. Het is op dit moment mogelijk om een pre-order te plaatsen voor de volgende batch.

Niet te vroeg juichen?

Hoewel je met elk hardware apparaat dat je in gebruik neemt een bepaalde hoeveelheid vertrouwen moet hebben in de fabrikant daarvan, kan de hoeveelheid benodigde vertrouwen over het algemeen geminimaliseerd worden door het zetten van de juiste stappen door gebruiker en fabrikant.

Helaas is de Casa Lightning Node niet geheel open-source. Dit is jammer, want dit maakt het lastig te verifiëren dat het kistje echt betrouwbaar is. Hoewel de node niet afhankelijk is van de servers van Casa, vertrouw je wel op de data die zij vooraf ingeladen hebben. Je kunt vervolgens niet zelf controleren dat het kistje doet wat het zou moeten doen en dit ook altijd zal blijven doen.

Dergelijke oplossingen voor het draaien van een node zijn wel wenselijk; het is simpelweg voor de meesten (nog) niet weggelegd om zelfstandig de technische stappen te doorlopen die nodig zijn om een eigen node te draaien. Dit creëert een lastige situatie: enerzijds wil je dat zoveel mogelijk mensen zelfstandig meedoet en zijn plug-and-play apparaten dus een mooie oplossing. Anderzijds is spelen met vertrouwen gelijk aan spelen met vuur wanneer het om bitcoins gaat; voor je het weet zijn ze weg. Het zal met de tijd moeten blijken of er betrouwbare oplossingen op de markt beschikbaar komen. Vooralsnog zijn kant-en-klare oplossingen zoals de Casa Lightning Node een interessant experiment.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.