De institutionele adoptie van bitcoin door Wall Street groeit

Wall Street komt op stoom. Vermogensbeheerder Stone Ridge bleek 'stiekem' ter waarde van €100 miljoen euro aan bitcoin te hebben verzameld. Het investeringsfonds Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) zag nog nooit zoveel miljoenen instroom als afgelopen kwartaal. Vermogensbeheerder Fidelity prees de kansen die Bitcoin biedt en analisten van JP Morgan verwachten dat de adoptie onder financiële dienstverleners toeneemt. Macro-investeerder Raoul Pal leverde de overtreffende trap en stelde: 'Bitcoin gaat naar een miljoen'.

Na de hype van 2017 en de koersdaling erna viel Bitcoin bij de financiële sector lange tijd uit de gratie, maar het tij lijkt zich nu langzaam te keren. Grote en invloedrijke marktspelers komen steeds vaker uit de kast om op te scheppen over hoeveel bitcoins ze bezitten, of publiceren rapporten waarin ze investeringen in bitcoin aanprijzen. Zelfs voorspellingen over een bitcoinkoers van een miljoen lijken weer aan de orde.

Tekenen van deze trend toonden zich eerder al toen invloedrijke Wall Street-persoonlijkheden bitcoin aanprezen. Later volgde de adoptie van bitcoin door techbedrijf MicroStrategy, dat bijna een half miljard in bitcoin investeerde. Ook betaalprovider Square, het zusterbedrijf van Twitter, investeerde onlangs één procent van hun vermogen in bitcoin.

Stone Ridge

Ondertussen blijkt er achter de schermen nog meer gaande, want dinsdag rapporteerde Forbes dat vermogensbeheerder Stone Ridge Asset Management maar liefst 10.000 BTC op de balans heeft staan, ter waarde van een slordige €100 miljoen euro. Dat liet dochteronderneming New York Digital Investment Group (NYDIG) weten na een recente investeringsronde.

Het is onderdeel van een groter plan dat begon in 2017. Stone Ridge nam toen het initiatief om dochteronderneming NYDIG op te zetten, dat zich richt op bitcoinbeheer voor zakelijke klanten. Misschien is het niet zo verrassend dat moederbedrijf Stone Ridge één van de klanten is, maar de hoeveelheid bitcoin maakt het toch spraakmakend.

Wie de andere klanten van NYDIG zijn is vooralsnog geheim. Wel liet NYDIG weten dat Stone Ridge niet de grootste klant is en dat ze in totaal ongeveer een miljard aan digitale bezittingen beheren. Volgens NYDIG is er sinds het uitbreken van de COVID-19 crisis in maart aanzienlijk meer interesse in de diensten van het bedrijf.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Dat lijkt ook het geval bij investeringsfonds Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Beleggers kunnen daarmee indirect in bitcoin investeren via de beurs en Grayscale regelt met de opgehaalde gelden de aanschaf en het beheer.

In het derde kwartaal werd opnieuw een recordhoeveelheid geld in het fonds geïnvesteerd: ongeveer €600 miljoen. Zo'n 81% van de investeringen is volgens Grayscale afkomstig van institutionele investeerders, met hedge funds voorop. Grayscale beheert inmiddels ruim €4,5 miljard euro aan bitcoin namens hun klanten en is één van de grootste beheerders van bitcoins ter wereld.

Fidelity

Ook Fidelity Investments deed een duit in het zakje. Met een paar duizend miljard aan vermogen in beheer zijn ze één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Via een dochteronderneming Fidelity Digital Assets bieden ze al een tijdje bitcoindiensten aan.

In een recent rapport 'Bitcoin Investment Thesis: Bitcoin's role as an alternative investment' prijzen ze bitcoin als een bijzondere alternatieve investeringsmogelijkheid. Ze beargumenteren aan de hand van voorbeelden dat investeerders meer rendement kunnen behalen als ze 1% tot 3% van hun portfolio in bitcoin investeren.

bitcoin20institutionele20investeerders202.png

Bitcoin heeft volgens het rapport veel potentieel omdat de markt relatief klein is en er weinig correlatie is met andere markten. Het rapport wijst erop dat de interesse in alternatieve investeringen zoals bitcoin bovendien nog meer kan toenemen als de wereldwijde economische omstandigheden niet verbeteren.

In the current economic environment where investors are worried about the lasting impact of the pandemic, unprecedented quantitative easing and other central bank intervention, and historically low interest rates on public equity and fixed income markets, identifying alternative sources of return has become paramount.- rapport Bitcoin Investment Thesis: Bitcoin's role as an alternative investment, Fidelity Digital Assets

JP Morgan

Ook bankgigant JP Morgan durft het woord 'bitcoin' tegenwoordig weer in de mond te nemen. Topman Jamie Dimon verklaarde bitcoin in 2017 nog tot oplichting en bezwoer iedere medewerker die erin investeerde te ontslaan. Dat is nu wel anders. Tegenwoordig schrijven strategen van JP Morgan juist over de intrinsieke waarde van bitcoin en eerder dit jaar ging JP Morgan bankenrelaties aan met Coinbase en Gemini, twee van de grootste Bitcoinbedrijven ter wereld.

In een recente publicatie wijzen analisten van JP Morgen op de groei en het potentieel van de markt, zo rapporteerde Coindesk. De investering van $50 miljoen dollar in bitcoin door Square beschouwen ze als een krachtig signaal en een motie van vertrouwen in de toekomst van bitcoin. Volgens hen is het waarschijnlijk dat Square van plan is nog meer in bitcoin te investeren.

Ze wijzen ook op het succes van Square. In het tweede kwartaal van dit jaar zou namelijk meer via de mobiele app van Square in bitcoin zijn geïnvesteerd dan via het Grayscale investeringsfonds. Het zouden voor een groot deel millennials zijn. Volgens de analisten van JP Morgan is het waarschijnlijk dat andere financiële dienstverleners in navolging van Square ook de bitcoinmarkt zullen betreden. Dat zou goed kunnen, want volgens geruchten zijn zowel PayPal als Venmo er al mee bezig.

Raoul Pal

Ook de wilde prijsvoorspellingen die we in 2017 regelmatig hoorden zijn weer terug. De bekende macro-investeerder Raoul Pal overtrof namelijk het optimisme van de anderen door te speculeren dat de bitcoinprijs binnen vijf jaar naar een miljoen kan gaan.

Raoul Pal is vooral bekend als één van de weinigen die de economische crisis van 2008 wist te voorspellen. Tegenwoordig ziet hij opnieuw donkere wolken hangen en daarom investeerde hij de helft van zijn vermogen in bitcoin. Dat is erg veel, geeft hij toe, en hij raadt het anderen af zijn voorbeeld te volgen (wij overigens ook; wees verstandig!).

Volgens Raoul Pal staan de grote investeerders van Wall Street te popelen om de markt te betreden maar wordt er nog gewerkt aan de benodigde infrastructuur om hen te bedienen. Wanneer die er is zou er 'een enorme muur van geld' op bitcoin afkomen, aldus Raoul Pal. Ook hij benoemt de economische crisis als drijfveer. Het zou de koers volgens hem zelfs naar een miljoen dollar per bitcoin kunnen opdrijven.

Dat soort voorspellingen kan je het beste met een korrel zout nemen, want ze werden vaker gedaan en tot op heden kwamen ze nooit uit. Toch is het wel interessant dat je zulke voorspellingen de afgelopen twee jaar nauwelijks meer hoorde, maar nu wel weer.

Ruik je het ook?

Het zijn op zichzelf genomen interessante ontwikkelingen en signalen, maar tezamen lijken ze een beeld te schetsen van een veranderend sentiment op de bitcoinmarkt. Er is weer hoop en er wordt weer gedroomd. Het nieuws en de ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op.

En hoewel er wereldwijd een economische winter op komst lijkt, heeft Bitcoin er net één achter de rug. Sterker nog, als je goed ruikt, dan lijkt het soms zelfs alsof er lente in de lucht hangt. Ruik je het ook?


Meer lezen over de interesse van institutionele investeerders in bitcoin? We schreven er eerder ook al eens over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.