De voetballende Bitcoiner: Kieran Gibbs
De voormalig voetballer van Arsenal en het Engelse nationale team, Kieran Gibbs, werd onlangs geïnterviewd door Saifedean Ammous in ‘The Bitcoin Standard Podcast’. In de podcast vertelt de voetballer natuurlijk over zijn voetbalcarrière, maar ook over hoe Bitcoin hem heeft veranderd en zijn tijdsvoorkeur heeft verlaagd.
Kieren Gibbs is een Engelse voetballer die vaak als linksback speelt. Vanaf zijn veertiende levensjaar speelde hij bij de Londense voetbalclub Arsenal. Op zesentwintigjarige leeftijd maakte hij de overstap naar West Bromwich Albion FC. Door zijn toenmalige teamgenoot Hal Robson-Kanu kwam hij in 2017 in aanraking met Bitcoin.
Nu speelt hij, in de nadagen van zijn carrière, in het zonnige Miami bij Inter Miami CF, waar hij 50% van zijn salaris krijgt uitbetaald in bitcoin.
Tijdsvoorkeur en consumptie
Over tijdsvoorkeur wordt uitgebreid gesproken in de podcast. Niet geheel opmerkelijk, want het is een cruciaal begrip als je dieper nadenkt over geld en staat centraal in de boeken van Ammous. Maar wat houdt het eigenlijk in? Tijdsvoorkeur refereert naar de verhouding waarin mensen het heden waarderen ten opzichte van de toekomst. Van nature hechten mensen meer waarde aan consumptie op dit moment, dan in de toekomst. De toekomst is immers onzeker en ver weg.
Mensen die een lage tijdsvoorkeur hebben, stellen hun consumptie uit door nu te sparen en later te consumeren. Mensen die een hoge tijdsvoorkeur hebben, consumeren nu en halen misschien zelfs hun toekomstige consumptie naar voren door geld te lenen. Om een lage tijdsvoorkeur te hebben of te ontwikkelen, heb je solide geld nodig. Oftewel: geld wat zijn waarde over tijd behoudt en dus niet 13,6% op jaarbasis verliest aan waarde (koopkracht). Solide geld geeft mensen een stimulans om na te denken over hun toekomst.
Tijdsvoorkeur in het voetbal
Maar wat heeft tijdsvoorkeur met voetbal te maken? Als kinderen beginnen met voetbal willen ze simpelweg scoren en meer niet, zo vertelt Ammous in de podcast. Ze spelen met een hoge tijdsvoorkeur: elk kind wil de bal en scoren.
Het verlagen van de tijdsvoorkeur van het kind helpt hem om een betere voetballer te worden. Je moet hem er simpelweg van overtuigen dat in plaats van telkens zelf te schieten, wat waarschijnlijk weinig doelpunten zal opleveren, hij de bal beter aan een teamgenoot kan spelen die in een betere positie staat en daarmee dus investeert in een betere kans om te scoren en de wedstrijd te winnen.
Ook in het professionele voetbal zie je teams met verschillende tijdsvoorkeuren, zo vertelt Gibbs. Bij zijn tijd bij West Bromwich Albion FC speelde zijn team met een hoge tijdsvoorkeur, omdat ze vaak de mindere waren en weinig kansen kregen. De kansen die ze kregen moesten ze dan ook wel pakken.
Bij Arsenal was het juist precies andersom. Daar waren ze vaak het betere team en probeerden ze de tegenstander helemaal kapot te spelen. Hier legt Gibbs een analogie met het Bitcoinnetwerk.
Met elke pass werden we bij Arsenal beter, net zoals Bitcoin elke dag sterker wordt. Kieran Gibbs (professionele voetballer)
Niet alleen Gibbs legt dwarsverbanden tussen voetbal en tijdsvoorkeur. Ook Kristalina Georgieva, de directrice van het IMF, deed dat enkele maanden geleden in een paneldiscussie met centrale bankiers. Ze zei dat centrale bankiers soms acteren als kinderen van acht die aan het voetballen zijn. Hiermee zegt ze impliciet dat centrale bankiers niet verder kijken dan hun neus lang is (lees: een hoge tijdsvoorkeur hebben) en alleen bezig zijn met tegenhouden van huidige crises (coronapandemie, gascrisis, etc.).
The Bitcoin Standard Podcast
In het interview komen nog veel meer interessante onderwerpen aan bod. Of je nu een Bitcoiner of voetbalfan bent, de podcast met Kieran Gibbs is zeker het luisteren waard.
Lees hier meer over Bitcoin en voetbal. Luister je liever naar een Nederlandstalige podcast? Luister dan naar aflevering 235 B van de Cryptocast.