FED publiceert nieuwe richtlijnen voor toegang tot Amerikaans bankensysteem

De Federal Reserve (FED), de Amerikaanse Centrale Bank, heeft afgelopen maandag een nieuw richtlijnensysteem gepubliceerd voor financiële instituties. Door deze nieuwe richtlijnen moeten bitcoinbanken toegang kunnen krijgen tot zogenoemde ‘master accounts’ bij de Fed, wat nodig is om deel te nemen aan het wereldwijde betalingssyteem.

De richtlijnen zouden bitcoinbanken, zoals Kraken Bank, de mogelijkheid geven om een officieel geregistreerde bank te worden. Momenteel zijn deze partijen vaak afhankelijk van andere commerciële banken en dat is niet ideaal.

Kraken Bank beheert bitcoin en andere cryptovaluta voor klanten en hebben dus een grote verantwoordelijkheid. De erkenning als officiële bank zorgt voor legitimiteit zowel binnen als buiten de bitcoinsector.

De nieuwe richtlijnen zorgen voor een consistent en transparant evalueringsproces voor Federal Reserve accounts om financiële instellingen toegang te verlenen tot betalingsdiensten en om een veilig, inclusief en innovatief betaalsysteem te ondersteunen. Lael Brainard, Vice voorzitter Federal Reserve

Wanneer banken worden toegelaten tot het Amerikaanse bankensysteem en erkend door de Centrale Bank brengt dat een aantal voordelen met zich. Het richtlijnen systeem werkt met een rangensysteem. Als een bank in rang 1 valt, dan staat de Fed volledig garant. In rang 2 wordt door de Fed toezicht gehouden, wat dus meer transparantie biedt. In rang 3 wordt geen toezicht gehouden. Ook staat de Fed niet garant.

Bitcoin banken zullen hoogstwaarschijnlijk in rang 3 worden gecategoriseerd. Hoewel het nog de vraag wat hier precies de consequentie van is, is het volgens David Kinitsky, de CEO van Kraken Bank, echter wel een goede stap vindt voor zijn bedrijf.

Kraken Bank ontving eerder dit jaar een ‘routing number’, een 9-cijferig nummer dat als adres voor een geregistreerde bank geldt. Volgens Kinitsky een goede stap richting het verkrijgen van een officiële bank registratie en toegang tot het Centrale Banksysteem.

Of bitcoinbanken nu daadwerkelijk worden erkend als officiele banken zal nog moeten blijken. Het is in ieder geval een hoopgevende ontwikkeling.


Niet alleen de Amerikaanse Centrale Bank is bezig met bitcoin, ook de Europese.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.