Fiat volatiliteit
Het zijn zware tijden voor verschillende Westerse fiatvaluta. Zowel de euro als de Britse pond daalden onlangs tot dieptepunten. De dollar staat nog sterk, maar voor hoelang nog? Ondertussen lijkt bitcoin steeds serieuzer genomen te worden.
Pond
Twee weken geleden bereikte de Britse pond met een koers $1,04 dollar per pond z’n laagste valuatie ooit. Een jaar geleden was dat nog ongeveer $1,36 dollar per pond. De daling versnelde recentelijk nadat de nieuwe Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, een nieuw economisch plan presenteerde. Samen met de nieuwe premier Liz Truss wilde hij de belastingen sterk verlagen en dereguleren, een strategie die gepaard gaat met een extra overheidsschuld van 72 miljard pond.
De plannen deden beleggers massaal vluchten uit Britse activa en het vertrouwen in de pond daalde fors. Sindsdien heeft Kwarteng een deel van z’n plannen aangepast, maar veel schade aan het vertrouwen in het beleid van Truss en Kwarteng is al gedaan. De koers staat nu op $1,11 dollar per pond.
Euro
Ook de euro gaat door onzekere tijden. De euro dipte twee weken terug naar $0,96 dollar per euro, het laagste punt in twintig jaar. Een jaar geleden was de koers nog zo'n $1,16 dollar per euro.
De energiecrisis lijkt de grootste boosdoener van de euro’s devaluatie. Door de stijgende gasprijzen en een oorlog op Europees grondgebied die nog lang geen einde zal kennen, hebben beleggers weinig vertrouwen in de eurozone. De zwakke euro wakkert inflatie verder aan waardoor importproducten, waaronder energie, duurder blijven worden. De koers is nu $0,97.
Dollar
De Amerikaanse dollar lijkt sterk te staan in deze berenmarkt. Investeerders vluchtten massaal naar de munt, een relatief veilige belegging in deze onzekere tijden. Vermoedelijk is een deel van de koersstijging daardoor te verklaren. Maar of dit op de lange termijn een positieve ontwikkeling zal zijn, is nog maar de vraag. De massale toestroom richting de dollar creëert een onhoudbare situatie voor risicovolle activa, waaronder aandelen, voorspelt Morgan Stanley hoofdstrateeg Michael Wilson. Multinationals moeten volgens hem rekening houden met lagere winsten door de zwakte van internationale valuta.
Bitcoin
Terwijl de fiat volatiliteit aan de gang is, blijft bitcoin relatief kalm. Dit wordt door verschillende grote mediakanalen opgemerkt, zoals The New York Times en Fortune. Bitcoin is vaak het mikpunt van kritiek door de grote schommelingen in de koers. Nu belangrijke fiatvaluta's op het moment wisselvalliger presteren, lijkt het sentiment tegenover bitcoin een stuk positiever te worden.