Amerikaanse fiscus op jacht naar bitcoingebruiker

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS), is al geruime tijd bezig met het innen van belastingen over behaalde winsten van bitcoinbezitters. Echter blijkt dat er maar bar weinig Amerikanen hun bitcoins hebben aangegeven bij de fiscus.

In november vorig jaar heeft de IRS een verzoek ingediend bij de rechtbank om de klantgegevens van Coinbase, een Amerikaanse service voor koop en verkoop van bitcoins, te bemachtigen. Dit met het oog op het vinden van bitcoingebruikers die hun bitcoins niet hebben aangegeven bij de instantie.

In Amerika dient over elke verkoop van bitcoins, of bij betaling met bitcoins, belasting te worden betaald over de behaalde winst. Deze winst is het verschil tussen de aankoopprijs van de bitcoins, en de prijs op het moment dat deze wordt verkocht of gebruikt voor een betaling. Deze manier van belasten werkt goed voor grote investeringen, waar winst makkelijk eenmalig kan worden berekend bij verkoop. Echter is dit ondoenlijk voor bitcoingebruikers die er alledaagse betalingen mee verrichten.

Wanneer men één bitcoin heeft gekocht voor 1000 dollar, en hier na een jaar een kopje koffie mee wilt betalen, terwijl de prijs inmiddels 2000 dollar is, dient er over het betaalde kopje koffie ook nog eens belasting betaald te worden over de 100% winst op de bitcoin zelf. Wanneer men meerdere betalingen op een dag doet, en van alle aankopen en verkopen de bitcoinwaarde bij moet gaan houden om deze vervolgens aan te geven bij de IRS, is het hek van de dam.

Recentelijk is er The CryptoCurrency Tax Fairness Act in het leven geroepen. Deze wet stelt voor om transacties onder de 600 dollar uit te sluiten van deze meldingsplicht bij de IRS.

Mogelijk helpt deze exceptie van kleinere bedragen de IRS uiteindelijk om meer inzicht te krijgen op de belastingbetalende bitcoingebruiker. Uit een rapport van de IRS blijkt dat slechts 802 gebruikers hun winst op bitcoins hebben aangegeven.

Benieuwd hoe bitcoins in Nederland belast worden? Wij hebben dit in een eerder artikel voor u op een rijtje gezet.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.