Gaan we over de biljoen?

Gaan we over de biljoen?

Wat betreft de prijs? Hoogstwaarschijnlijk niet. Totale marktwaarde? Mogelijk, maar voorlopig onwaarschijnlijk. Wel halen we in 2018 waarschijnlijk een totale transactiewaarde van meer dan 1 biljoen euro. Dat is meer dan goud. De totale transactiewaarde per dag en per jaar is een getal dat er eigenlijk meer toe doet dan de prijs; het beantwoord namelijk de vraag of bitcoin goed functioneert als transactienetwerk.

Bitcoin verwerkt op dit moment dagelijks miljarden euro's aan waarde in bitcoins, waar dit gedurende 2013, 2014 en 2015 nog 'slechts' in de honderden miljoenen was. Bitcoin heeft geheel 2018 slechts één dag minder dan 2 miljard aan waarde verwerkt. Het gemiddelde per dag voor 2018 ligt daar ver boven. Hiermee lijkt het erop dat het bitcoinnetwerk dit jaar over de 1 biljoen euro verwerkte waarde zal gaan. Een goed teken: bitcoin werkt. Het doet waar het voor bedoeld is, en dat op steeds grotere schaal.

bitcoinusdvalue

De grafiek hierboven is afkomstig van coinmetrics.io en toont het dagelijks transactievolume van bitcoin in Amerikaanse dollars. De totale overgedragen waarde van het bitcoinnetwerk op dit moment is in vergelijking met alle wereldwijde financiële transacties nog niet echt groot te noemen. Wel is het bereiken van 1 biljoen euro aan transacties per jaar een prestatie die niet zomaar nagedaan wordt.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.