Gemiddelde transactiekosten bitcoin minder dan €1 euro sinds twee jaar

De gemiddelde transactiekosten op het Bitcoinnetwerk zijn voor het eerst sinds twee jaar tijd minder dan €1 dollar per transactie. Het toenemende gebruik van het Lightning netwerk, de dalende prijs en nieuwe miners in het netwerk zorgen voor de laagste transactie fees sinds Juni 2020.

Dalende mining fees

De hoogte van de mining fees, ofwel de transactiekosten, wordt (voornamelijk) bepaald door de drukte op het netwerk. Transacties worden opgenomen in een ‘ block block Gemiddeld vinden de miners iedere tien minuten een block dat zij aan de blockchain toevoegen. Blocks worden door miners gekoppeld aan het voorgaande block door middel van een hash. Wanneer transacties worden opgenomen in een block, telt dit als een bevestiging en ieder block erna telt als extra bevestiging. Een block kan gezien worden als een pagina in een grootboek waarop een tijdsbepaling staat, waarop alle opgenomen transacties worden vermeld en waar de proof-of-work op wordt aangegeven. ’, de miners beslissen door de beperkte capaciteit welke transacties er eerst in het block worden opgenomen. Hoe meer mensen een transacties willen doen, hoe sneller de blokken gevuld zijn. In principe willen miners zoveel mogelijk verdienen en kiezen ze ervoor om eerst de transacties met de hoogste fee mee te nemen. Mocht je tijdens zo'n drukke periode snel een bevestigde transactie doen, moet je soms een wat hogere fee betalen.

Onder andere door de toenemende populariteit van het Lightning netwerk, een nieuwe technologie die goedkope en snelle Bitcointransacties mogelijk maakt, is de drukte op het mainnet mainnet De operationele Bitcoin blockchain. Ontwikkelingen worden eerst uitgevoerd op het testnet. afgenomen. Transacties via Lightning worden niet apart opgenomen in een block, maar samen gebundeld. Lees in dit artikel meer over de werking van deze technologie.

Miners hoeven als gevolg van het gebruik van Lightning minder transacties op te nemen, hierdoor zijn de blokken minder druk en zijn de mining fees om (snel) een transactie te doen lager.

Daarnaast is de marktprijs van bitcoin in de afgelopen maanden gedaald, doordat mining fees in satoshi’s worden betaald maakt dit de kosten in dollars ook minder.

Gemiddelde transactiekosten in dollars afgelopen 3 jaar

Difficulty

De moeilijkheidsgraad van mining ( Difficulty Difficulty De Difficulty of moeilijkheidsgraad geeft aan hoe moeilijk de wiskundige puzzel is die bitcoinminers moeten oplossen om het volgende block in de blockchain te vinden. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad is, hoe meer rekenkracht ervoor nodig is om de puzzel op te lossen en het block te vinden ) is een ander belangrijke factor dat invloed heeft op de hoogte van de mining fee. De mining difficulty is een maatstaf van hoe moeilijk het is om de juist hash te vinden met Proof of Work Proof of Work Een consensusmechanisme op basis van cryptografische rekensommen die lastig zijn op te lossen, maar waarbij het makkelijk is om de oplossing te bewijzen. Het doel is een SHA-256 hash te vinden die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Degene die als eerste die rekensom oplost, mag een nieuw block aan de blockchain toevoegen en ontvangt hiervoor de block reward. . Het netwerk streeft naar een blocktijd van gemiddeld tien minuten, om de 2016 blocks (zo'n twee weken) wordt de moeilijkheidsgraad hier op aangepast. Dit heet de difficulty adjustment. Is de gemiddelde blocktijd langer dan tien minuten, wordt de juiste hash zoeken iets makkelijker voor de miners en vice versa.

De meest recente difficulty adjustment doorbreekt de dalende trend van drie maanden, wat inhoudt dat meer miningapparatuur op het netwerk is geactiveerd.

Wanneer kort na een difficulty adjustment nieuwe miners zich aansluiten aan het netwerk en de totale rekenkracht (hashrate) wordt vergroot, daalt de blocktijd tijdelijk. De miners hebben immers voor een aantal blocks (tot de volgende adjustment) meer rekenkracht dan nodig om de juiste hash in zo'n tien minuten te vinden. Door de lage blocktijd verwerkt het netwerk sneller transacties, wat tijdelijk weer voor erg lage transactiekosten zorgt.


Kom hier meer te weten over transactiekosten, mining en de difficulty adjustments.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.