Google wil digitale betaalkaart met bitcoin uitrollen

Het bedrijf achter de grootste zoekmachine op het internet is begonnen met het onderzoeken van bitcoin. Google wil met een eigen digitale betaalkaart het voor gebruikers mogelijk maken om bitcoin te bewaren en fiatgeld, zoals de euro of dollar, uit te geven. Om het nieuwe betaalsysteem te ontwikkelen is Google samenwerkingen met verschillende bitcoinbedrijven aangegaan.

Uit een verslag van Bloomberg dat vorig jaar oktober werd gepubliceerd, bleek al dat Google bezig was met een nieuw betalingssysteem. Het bedrijf nam voormalig Paypal bestuurslid Arnold Goldberg aan om de digitale betalingsafdeling te runnen. Het bedrijf wil met een nieuw betalingssysteem de integratie tussen klanten en de gehele financiële industrie verbeteren.

'We zijn geen bank en we hebben geen intenties om bank te worden. Wellicht dat sommige ontwikkelingen in het verleden dat per ongeluk zo liet lijken', vertelt Bill Ready, commercieel directeur van Google.

Het lijkt er op dat Google een tussenstation wil worden tussen traditionele financiële partijen en gebruikers met een Google account. De ontwikkelingen rondom Google pay lopen, in vergelijking met concurrenten zoals Apple Pay, achter. De zoekmachine laat weten te bouwen aan een digitale wallet waarin zowel fiat als cryptovaluta's kunnen worden bewaard.

Samenwerkingen met bitcoinbedrijven

Volgens het verslag van Bloomberg is Google - om de digitale wallet te ontwikkelen - samenwerkingen aangegaan met crypto exchange Coinbase en betalingsverwerker BitPay. De integratie met deze bedrijven zal het voor klanten mogelijk maken om bitcoin te bewaren en te versturen. Deze transacties zullen waarschijnlijk niet via het Bitcoinnetwerk gaan, maar via een apart betalingssysteem. Klanten kunnen gemakkelijk fiatgeld naar bitcoin, en andersom, omzetten. Ook het bewaren van de digitale munt zal waarschijnlijk via een derde partij gaan. Dit betekent dat klanten waarschijnlijk niet hun eigen private key zullen bezitten wanneer zij bitcoin op de Google wallet bewaren. Als het aan Ready ligt zijn dit niet de laatste samenwerkingen die Google met bitcoinbedrijven aan zal gaan.

'Crypto is een sector waar we, door de groeiende vraag, momenteel veel naar kijken. We veranderen met de vraag van klanten en gebruikers mee', legt Bill Ready uit.

Het is nog niet duidelijk wanneer de mogelijke integratie tussen Google Pay en bitcoin beschikbaar gaat zijn.


Google is het niet de enige multinational die deze week in het bitcoinnieuws kwam, chipmaker Intel maakte een eigen ASIC-miner bekend. Lees daar hier meer over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.