Het Bitcoin Lightning Network groeit hard, Umbrel software zorgt voor boost

Het Bitcoin lightning network groeit hard. Zowel het aantal nodes in het netwerk als de bitcoin capaciteit stijgen exponentieel. Umbrel, een gratis open source software waarmee je een Bitcoin én Lightning node kunt draaien, is door de gebruiksvriendelijkheid enorm populair. Maar liefst 9 van de 10 nieuwe lightning nodes maken gebruik van de software.

Eén van de basisprincipes van Bitcoin is dat iedereen onafhankelijk de transacties op de blockchain kan controleren, om er zeker van te zijn dat alles klopt. Dat doe je met speciale software die alle transactie-informatie van de blockchain downloadt en controleert. Je hebt dan een zogenaamde Bitcoin node. Wanneer je daarop een Bitcoinwallet aansluit weet je zeker dat je wallet van de juiste transactiegeschiedenis wordt voorzien.

Lees hier ons artikel over wat een Bitcoin full node precies inhoudt en waarom je er één wil hebben.

Lightning Network

Het Lightning Network is een netwerkprotocol en zogenaamde tweede laags schaalbaarheidsoplossing, waarmee bitcoinbetalingen razendsnel en goedkoop zijn. Je kan ermee voor slechts een paar satoshi's een bitcointransactie doen die nagenoeg instant is, zonder dat het ten koste gaat van de decentralisatie. De technologie is nog volop in ontwikkeling.

Het Lightning Network werkt op basis van betaalkanalen die gebruikers naar elkaar openen, waarmee onderlinge bitcointransacties 'off-chain' gedaan kunnen worden. Alleen de eindafrekening wordt op de blockchain geregistreerd. De gewoonlijke transactiekosten op de blockchain en de block time van 10 minuten zijn daardoor nauwelijks meer van toepassing. Het levert daarnaast ook privacyvoordelen op.

De technologie die nu zo'n drie jaar bestaat heeft dit jaar een omslag punt bereikt. De eerste twee jaar maakten voornamelijk ontwikkelaars gebruik van de nieuwe technologie op het Bitcoinnetwerk. Nu maakt onder andere El Salvador met de Chivo wallet, Twitter met de fooienfunctie, Substack met abonnementenen vele andere gebruik van het Lightning Network.

imageLikeEmbed.png

Aantal Bitcoin op het Lightning network

De cijfers, alle drie gezien vanaf het begin van dit jaar, liegen er niet om:

  • Aantal Bitcoin op het Lightning network: ~ 3080 BTC (193% groei)
  • Aantal actieve Lightning nodes: ~ 27.950 (81% groei)
  • Aantal actieve channels: ~ 76.265 (111% groei)

Dit zijn minimale schattingen doordat het niet bekend is hoeveel privé nodes en channels er in het netwerk zijn. Volgens een onderzoek van Bitmex is slechts 72.2% van de Lightning channels publiekelijk bekend.

Umbrel

Umbrel is gratis open source software voor een Raspberry Pi mini-computer, waarmee je gemakkelijk een Bitcoin én Lightning node kan opzetten. Momenteel zijn Raspberry Pi’s bijna overal uitverkocht vanwege een chip tekort en de hoge vraag.

De harde groei van het aantal nodes in het bitcoin Lightning Network is deels te danken aan de gebruiksvriendelijke software. Umbrel heeft ervoor gezorgd dat iedereen, ook als je geen technische achtergrond hebt, een Lightning node kunt draaien. In Nederland is het draaien van een eigen node onder bitcoiners populair. Met zo'n 377 nodes staan we op nummer 4 op de lijst van landen met de meeste nodes, boven Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Meer weten over het Lightning Network? Lees [hier] hoe het zit met de Ring of Fire.

Screen20Shot202021-10-1320at204.35.5520PM.png

Lightning nodes + Nodes met Umbrel

El Salvador

Het omarmen van Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador is misschien wel het grootste nieuws van het afgelopen jaar. Het verplicht elke onderneming Bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Betalingen kunnen zowel met on-chain als Lightning worden gedaan.

Bekijk hier een video van Aaron van de Bitcoin Show die een Bitcoin Lightning betaling doet bij een Pizza hut in El Salvador.

De overheid gesponsorde Chivo wallet maakt ook gebruik van het Lightning network. De app heeft in minder dan een maand meer dan 3 miljoen downloads. De bitcoinadoptie van El Salvador is dan ook in de groeiende liquiditeit op het lightning network terug te zien.

Bedrijfsadoptie

Naast dat het bitcoiners makkelijker is gemaakt om een lightning node te draaien en dat het eerste land bitcoin (Lightning) omarmt groeit de aandacht voor het lightning network ook onder bedrijven. Onder andere Twitter en Substack hebben de tweede laag van het Bitcoinnetwerk geïmplementeerd.

Met name de implementatie van Twitter is een grote stap. Het social media platform gaat met de fooien functie ervoor zorgen dat de 330 miljoen maandelijks actieve gebruikers gemakkelijk bitcoin kunnen ontvangen. Voor nu zijn het overigens alleen IOS gebruikers die dit kunnen. Twitter werkt voor de implementatie van bitcoin bitcoin Lightning samen met Strike.

Momenteel kent het 'gewone' Bitcoinnetwerk zo'n ~ 200 miljoen gebruikers. Dit zijn er evenveel als het internet in 1997. Naarmate dit aantal groeit zal het belang van het Lightning network volgens Arcane Research steeds belangrijker worden. De onderzoekers verwachten maar liefst 700 miljoen gebruikers in 2030.


Benieuwd hoe je zelf een bitcoin node kunt draaien? Lees hier ons artikel over hoe en waarom.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.