Hodlonaut's strijd voor Satoshi's identiteit

Oslo, Noorwegen, september 2022. Hodlonaut, een Noorse blogger en Bitcoin-enthousiasteling, scant de rechtszaal waarin hij zit. Ooit anoniem, bevindt hij zich nu omringd door journalisten, fotografen en advocaten. Hij voelt zich als de Vreemdeling in Camus' gelijknamige roman - meegesleurd in een surrealistisch juridisch gevecht. Dan betreedt de tegenpartij de zaal, een leger van advocaten gevolgd door de man die zijn leven al drie jaar op zijn kop zet: Craig Wright.

Hodlonaut

In 2019 was hodlonaut nog een kleine stem in de Bitcoinwereld: “Meer gepassioneerd door de technologie en het potentieel van Bitcoin dan een activist”, vertelt hij in een interview met Bitcoin.nl. Hodlonaut twitterde over allerlei aspecten van Bitcoin.

Desalniettemin had de Bitcoiner naam gemaakt als de bedenker van de Lightning Torch, een experiment dat de kracht en het potentieel van het Lightning Network aantoont. De Torch hield in dat een Bitcoinbetaling via het Lightning Network van de ene persoon naar de andere werd doorgegeven, waarbij elke deelnemer een klein bedrag toevoegde voordat de digitale fakkel werd doorgegeven. Hodlonaut en de ruimtekat die zijn profielfoto siert schoten zo naar relatieve bekendheid binnen de Bitcoingemeenschap. 

Deze gemeenschap leek er een waar vertrouwen, idealisme en waarheidsvinding centraal stonden. Maar dit leek te veranderen met een DM van een Brits advocatenkantoor in de Twitter-inbox van hodlonaut. "Ze eisten dat ik mijn identiteit bekendmaakte, mijn tweets over Craig Wright verwijderde, een officiële verklaring uitbracht waarin ik mijn excuses aanbood aan hem en erkende dat hij inderdaad Satoshi Nakamoto was”, vertelt holdonaut.

Boven: Craig Wright, bron BBC interview

Craig Wright en Calvin Ayre

Satoshi Nakamoto: de identiteit van de ontwerper van Bitcoin is een groot mysterie. Door de jaren heen zijn er verschillende mensen geweest die als de mogelijke auteur van het Bitcoin whitepaper werden gezien. Bijna allemaal zijn ze overleden of hebben ze ontkend Satoshi te zijn - behalve Craig Wright.

De Australiër werd door techwebsite Wired geïdentificeerd als de mogelijke Nakamoto in december 2015. Wright zei inderdaad Satoshi te zijn, maar Wired trok hun woorden terug toen bleek dat het "bewijs" dat Wright leverde niet klopte. Ook zijn latere "bewijzen" bleken uiterst twijfelachtig en vaak gemakkelijk te ontkrachten. Voor de meeste mensen is het inmiddels wel duidelijk hoe de vork in de steel zit. Het leverde Wright de bijnaam 'Faketoshi' op. Toch blijft Wright volhouden Satoshi te zijn.  

Hij wordt hierin gesteund door Calvin Ayre, zijn zakenpartner. Ayre is een miljardair die zijn fortuin heeft vergaard in de online gokindustrie en is de eigenaar van nieuwswebsite Coingeek. De geboren Canadees werd door de VS beschuldigd van illegale gokpraktijken en witwassen, maar heeft nu een speciale status van ‘Excellentie’ als speciale adviseur op het gebied van blockchain voor de overheid van Antigua en Barbuda. 

Edward Snowden's kritiek op Wright

Beruchte tweets

Kritiek op de claim van Craig Wright is niet nieuw. Verschillende ontwikkelaars en andere figuren in de industrie hebben zijn claims als oplichterij bestempeld. Zo ook hodlonaut, die in een reeks tweets in maart 2019 Wright een "fraudeur" en een "oplichter" noemde.

Wright besloot daarop actie te ondernemen tegen de twitteraar door hem voor laster aan te klagen in het Verenigd Koninkrijk. “Ik denk dat hij een voorbeeld wilde stellen door achter een kleine blogger aan te gaan”, zegt Hodlnaut. Hodlonaut's identiteit vormde hierin het eerste obstakel.

"Coingeek publiceerde een artikel met een foto van mijn tatoeages en bood een beloning van $5000 voor het ontdekken van mijn identiteit. Er ontstond een heksenjacht in mijn woonplaats. Uiteindelijk was het een privédetective die me opspoorde na zich valselijk voor te doen als politieagent bij mijn werkgever."

De Noorse autoriteiten raakten betrokken vanwege de commotie. "En daarmee ook de Noorse jurisdictie, wat in mijn voordeel werkte", vertelt hij, "In Noorwegen zijn de eisen voor laster hoger, dus ik hoopte op een uitspraak die mijn zaak in het VK zou versterken."

De Oslo overwinning

Hodlonaut kwam als duidelijke winnaar uit de strijd in Oslo: de rechtbank oordeelde dat zijn tweets niet lasterlijk waren en beval Wright om alle juridische kosten te betalen. "Maar hij heeft nog niets betaald tot op de dag van vandaag", vertelt hodlonaut.

Belangrijker nog, de Noorse rechtbank benadrukte dat Wright onvoldoende bewijs had geleverd om te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto was. 

Een hoge inzet

De zaak tussen hodlonaut en Wright is meer dan een persoonlijke vete; Wright's claims over Bitcoin kunnen een aanzienlijke impact hebben op de industrie.

"Wright heeft duizenden blockchain gerelateerde patenten aangevraagd die intrinsiek waardeloos zijn, maar aanzienlijke problemen kunnen veroorzaken voor kleine en middelgrote bedrijven die deze technologie proberen te ontwikkelen”, legt hodlonaut uit. 

Daarnaast bepaalt de zaak de geloofwaardigheid van Bitcoin. "Het ethos van Bitcoin is waarheid. En Craig Wright is zo duidelijk niet Satoshi Nakamoto. Ik kan niet zomaar zeggen dat hij niet Satoshi is; dat is volstrekt onaanvaardbaar. Ik sta op voor waar ik in geloof," verklaarthodlonaut. "Dit is een persoonlijke beproeving voor mij geworden, waarbij ik moet vertrouwen op mijn Stoïcijnse waarden.”

Vervolg

Hodlonaut bereidt zich nu voor op de uitdagingen die hem in het Verenigd Koninkrijk te wachten staan. "De complexiteit van de zaak en de beperkte kennis van Bitcoin in de rechtszaal maken het een moeilijk gevecht. Eerst moet je uitleggen wat Bitcoin is en daarna zeggen waarom Wright niet de uitvinder is."

"Uiteindelijk geloof ik dat het recht aan mijn zijde staat", reflecteert hodlonaut. "Maar het rechtssysteem is zo gestructureerd dat ik mogelijk nog vier jaar door de rechtbanken gesleept wordt." Het is een gevecht die naast veel tijd en stress, ook enorm veel geld kost: “Tot nu toe zo’n $3 miljoen en dit gaat waarschijnlijk veel meer worden door het proces in het VK.”

Al met al is het een strijd waarin de werkelijkheid de fictie overtreft, een verhaal met personages die zo bizar en excentriek zijn, dat ze in een film ongeloofwaardig zouden overkomen. “Het is nog krankzinniger dan de serie Tiger King. Ik ben al benaderd door grote filmstudio's om hier ooit een documentaire van te maken.” 

“Een ding is duidelijk”, concludeert hodlonaut. “Zonder de steun van de Bitcoingemeenschap had ik nooit zover kunnen komen. Ik voel me vereerd en gezegend zo veel hulp te krijgen van zo veel goeie mensen. Ik wil iedereen enorm bedanken.” 


Mocht je hodlonaut willen steunen, dan kan je hier doneren. 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.