Jack Dorsey en Square willen een hardware wallet voor massa-adoptie

Jack Dorsey en zijn betaaldienst Square bevestigden onlangs plannen voor een gebruiksvriendelijke hardware wallet, gericht op massa-adoptie. Daarmee is het de bedoeling de volgende 100 miljoen mensen op het Bitcoinnetwerk te onboarden.

Jack Dorsey, de CEO van Square en Twitter, liet samen met hoofdontwikkelaar Jesse Dorogusker weten dat ze doorzetten met de plannen om een veilige en gebruiksvriendelijke hardware wallet te creëren die geschikt is voor massa-adoptie. "We gaan het doen #Bitcoin", bevestigde Dorsey vrijdag op Twitter.

dorseydoingit.png

Exacte details zijn er nog niet, maar vorige maand liet Dorsey wel een aantal proefballonnetjes op waarbij hij de community vroeg om feedback. Het uitgangspunt is: Bitcoin is voor iedereen.

Dorsey zegt een veilige en gebruiksvriendelijke oplossing te beogen om Bitcoin toegankelijk te maken voor de volgende 100 miljoen gebruikers.

Self custody

Dat zal een oplossing zijn gericht op self-custody, waarbij je als gebruiker je eigen wallet beheert en de bitcoins zelf bezit.

Een eigen bitcoinwallet beheren doe je (meestal) met behulp van een seed phrase, op basis waarvan de private keys van je bitcoinadressen worden gegenereerd. Als je niet zelf de beschikking hebt over de seed phrase, en dus de private keys, dan is het waarschijnlijk dat een derde partij de wallet beheert.

"No keys, no cheese" tweette Dorsey daarom, want bij Bitcoin draait het immers om individuele soevereiniteit. Met de hardware wallet die Dorsey voor ogen heeft hebben gebruikers alle touwtjes - de private keys - zelf in handen.

dorsey20nokeysnocheese.png

Veel mensen vinden het beheren van hun eigen wallet nog ingewikkeld en er kleven een aantal inherente risico's aan, zoals gebruikersfouten of verlies van de seed phrase.

Square lijkt daarom op zoek naar een compromis, waarbij gebruikers risico's gedeeltelijk kunnen inperken door samen te werken met een derde partij zoals Square. "Assisted self-custody", zoals Dorsey het noemt. Dorsey wil gebruikers daartoe echter niet verplichten.

Mobile

Tegenwoordig zijn mobiele apparaten zoals smartphones het meest populair om het internet te gebruiken. Square's hardware wallet zou daarbij dan ook een uitstekende gebruikerservaring moeten bieden, vindt Dorsey, om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Dorsey uitte ook interesse in het toevoegen van functionaliteit voor tweedelaags schaalbaarheidsoplossingen, waarmee hij vermoedelijk doelt op het Lightning Network. Dat zou vernieuwend zijn, want op dit moment is het gebruik van hardware wallets in combinatie met Lightning Nodes niet gangbaar.

dorsey20l220scaling20hw.png

Ondersteuning door Square

Ondersteuning door Square's Cash app ligt voor de hand, zegt Dorsey. Dat is een betaal-app voor mobiele telefoons met zo'n 30 miljoen dagelijkse gebruikers, waarmee men ook bitcoin kan kopen. Driekwart van de omzet van Square is tegenwoordig afkomstig uit de bitcoinverkoop via de app.

dorsey20cash20integration.png

Dorsey voorziet daarnaast een app die niet van Square is en die wellicht geheel buiten Apple en Google om werkt. Bij hardware wallets is het gangbaar dat diverse wallet-apps er ondersteuning voor bieden en vermoedelijk zal dat ook bij Square's hardware wallet het geval zijn, want Dorsey lijkt in te zetten op open source ontwikkeling.

Twitter?

Interessant is dat Jack Dorsey behalve CEO van Square, ook de CEO en oprichter is van Twitter. Al enige tijd lijkt hij aan te sturen op een mogelijke integratie van Bitcoin op het social media platform. Dat is volgens hem 'slechts een kwestie van tijd'. Het is daarom niet ondenkbaar dat Square's hardware wallet onderdeel uitmaakt van een bredere visie van Jack Dorsey.

dorsey20matter20of20time.png

Jack Dorsey

Jack Dorsey is al enkele jaren fervent voorstander van Bitcoin. Hij noemt bitcoin 'de valuta van het internet' en hij denkt dat er gedurende zijn leven niets belangrijker is om aan te werken. Samen met zijn bedrijf Square zet hij zich daarom steeds meer in voor Bitcoin.

Zo maakte Square het mogelijk om bitcoin te kopen en verkopen via de Cash app en het investeerde 5% van het bedrijfskapitaal in bitcoin. Square startte ook de Crypto Open Patent Alliance (COPA), een alliantie bedoeld om de sector tegen zogenaamde 'patenttrollen' te beschermen.

Met het Bitcoin Clean Energy Investment Initiative investeert het $10 miljoen dollar om Bitcoin groener te maken en daarnaast nam Square ook de financiering van een aantal prominente Bitcoinontwikkelaars op zich. Het liefst zou Dorsey echter 'iets' willen doen met Bitcoin en Afrika.


Lees ook eens onze eerdere artikelen over Jack Dorsey, Square en Bitcoin!

Boven: Jack Dorsey tijdens Bitcoin 2021 in Miami, Bitcoinmagazine.comBelangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.