Liechtenstein wil bitcoin accepteren als betaalmiddel

Liechtenstein is van plan bitcoin te accepteren als betaalmiddel voor overheidsdiensten. "Een betaalmogelijkheid met Bitcoin komt eraan", zei de minister-president Daniel Risch tegen het Duitse Handelsblatt

Vermoedelijk doelt hij op betalingen voor gemeentebelastingen en andere gemeentelijke diensten, zoals het aanvragen van een paspoort.

Bitcoin dient hierbij voornamelijk als betalingsinfrastructuur. Liechtenstein zal de ontvangen bitcoins namelijk niet aanhouden, maar waarschijnlijk direct verwisselen voor Zwitserse franken, de nationale valuta van Liechtenstein.

Risch, die behalve minister-president ook de minister van Financiën is, zei dat hij op dit moment niet van plan is risico's te lopen met overheidsgelden.

Wel liet hij doorschemeren dat hij ervoor open staat om in de toekomst mogelijk bitcoins aan de staatskas toe te voegen. "Cryptovaluta's zoals Bitcoin zijn nog te riskant", zei Risch, "Maar deze inschatting kan natuurlijk veranderen". Liechtenstein zou een investeringskapitaal van ongeveer €2,5 miljard hebben.

Belasting betalen met bitcoin

Liechtenstein volgt ermee in de voetsporen van andere overheden die al bitcoin accepteren, of dat van plan zijn.

Zo erkende El Salvador bitcoin in 2021 als wettig betaalmiddel, waardoor je ermee belastingen kan betalen. Ook in de Centraal Afrikaanse Republiek zou bitcoin een wettig betaalmiddel worden en hoewel dat van de baan lijkt zijn er vermoedelijk nog wel plannen om bitcoinbetalingen te accepteren. 

Daarnaast accepteren enkele staten in de Verenigde Staten betalingen in bitcoin. In Ohio en Colorado is het reeds mogelijk om belastingen in bitcoin te betalen en de gouverneur van Florida kondigde vergelijkbare plannen aan.  

Ook de gemeente Miami wil bitcoinbetalingen accepteren, net als de stad Jackson in Tennessee. In Brazilië maakt de burgemeester van Rio de Janeiro zich er ook hard voor.

In de Zwitserse steden Lugano en Zug is het reeds mogelijk om de gemeente met bitcoin te betalen. Het vorstendom Liechtenstein, een kleine autonome staat in de Alpen met ongeveer 40.000 inwoners, ligt daar niet ver vandaan.


Ook interessant: onlangs bleek dat het koninkrijk Bhutan aan Bitcoinmining doet.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.