Lightning Labs is op dreef!

Onlangs zette Lightning Labs, een van de voornaamste ontwikkelaars achter het lightning netwerk, twee grote stappen vooruit richting de verwezenlijking van een volwassen lightning netwerk dat klaar is voor alledaags gebruik.

Niet zomaar een facelift

De eerste aankondiging is de release van een nieuwe versie van de Lightning Labs desktop app. De nieuwe release bestaat uit een volledige redesign, met tevens verschillende optimalisaties op de achtergrond. Daarnaast stipte Lightning Labs onlangs in een blog over de gebruikerservaring van het lightning netwerk voor de gemiddelde gebruiker het belang van gebruiksvriendelijkheid aan; hier wordt nu een grote stap in gezet.

Deze release maakt namelijk het gebruik van het lightning netwerk toegankelijk voor allerlei gebruikers. De Lightning Labs app kan nu gemakkelijk gebruikt worden als losstaande light-client die automatisch met een van de nodes van Lightning Labs verbinding maakt, zowel mobiel als op een desktop. Hierdoor wordt er niet langer van de gebruiker verwacht dat zij apart hun eigen bitcoin en lightning nodes draaien; iets waar nog altijd enige technische kennis voor nodig is.

 new-app-channels.png

Lightning Labs zegt terecht: als we er niet in slagen het gebruik van het lightning netwerk eenvoudig te maken voor de nieuwe gebruikers, dan is de kans van slagen van deze nieuwe technologie klein. Daarom heeft Lightning Labs deze release zo eenvoudig mogelijk gemaakt met nadruk op helderheid en gebruiksgemak.

We feel there is a valuable learning experience to be had by making the Lightning protocol more accessible to novice users and learning about potential UX pitfalls along the way. If we can't make the protocol accessible to this group of users then the technology will likely never move beyond the enthusiast market segment.

Lightning Labs probeert actief nieuwe gebruikers op te leiden in best practices op het gebied van bitcointransacties. Zo leert de nieuwe release gebruikers dat saldo's en transacties op het lightning netwerk vergelijkbaar zijn met die op een alledaagse bankrekening: hier heb je voldoende liquide middelen staan voor je dagelijkse uitgaven, maar niet al je spaargeld. Apart zijn er de verschillende cold storage oplossingen voor het veilig bewaren van de overige tegoeden, welke dienen als 'spaarrekening'. Dit onderscheid wordt gemaakt omdat lightning wallets hot wallets zijn en daarmee kwetsbaar(der) voor verschillende aanvallen.

 new-app-home.png

Naast eenvoud en het benadrukken van verschillende soorten transacties is er bij deze release veel focus gelegd op het gebruik van kleuren om duidelijk naar gebruikers te communiceren welke acties zij ondernemen, zoals te zien in de screenshots in dit artikel. De release geeft hoop: het gebruik van bitcoin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt hier de volledige blog over de release en het ontwerp daarvan lezen; dit is een aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in de gebruikerservaring van het lightning netwerk of diegenen die zich nog niet aan het lightning netwerk hebben durven wagen.

Halverwege!?

Kort na de aankondiging van het nieuwe design van de Lightning Labs app werd versie 0.5-beta van LND, de lightning-client van Lightning Labs. De voornaamste focus voor deze release lag op het mogelijk maken van applicaties voor de eindgebruikers, de light-clients zoals hierboven beschreven. Daarnaast voert deze release verschillende privacy- en veiligheidsverbeteringen door en wordt het grondwerk voor de volgende release gelegd, welke zich zal richten op nodes die betalingen routen over het lightning netwerk.

lnd-logo.png

Op het gebied van veiligheid voegt deze release dataloss protection toe. Samen met toekomstige updates zal dataloss protection ervoor zorgen dat er geen tegoeden verloren gaan in het geval van corruptie van de data of verlies van een toestel. Wel zo prettig. Versie 0.5-beta voegt ook uitgebreidere support voor het gebruik van Tor toe. Dit zal, in combinatie met onion-routing via Sphinx, voor de nodige privacy zorgen.

Met release-nummer 0.5 zou je haast zeggen dat we halverwege voltooiing van het lightning netwerk zijn, maar de nummers van een release zijn niet altijd een indicatie van de exacte vordering van een project. Er wordt met deze releases wel een grote stap gezet richting software die klaar is voor bredere adoptie. Je kunt hier de volledig blog over de release van versie 0.5-beta van LND lezen.

Lightning Labs is, op zijn zachtst gezegd, op dreef! De ontwikkeling van het lightning netwerk en alle nodige apps daaromheen gaat keihard. Voor velen zal deze voortgang onopgemerkt gaan tot het opeens daar is; dagelijks gebruik van het lightning netwerk is het doel. Het team van Lightning Labs en alle andere lightning-ontwikkelaars schrijven geschiedenis.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.