Millennial-miljonairs hebben veel van hun vermogen in cryptovaluta

Volgens een enquête van CNBC bezitten de meeste millennial-miljonairs cryptovaluta. Ongeveer de helft van hen heeft hun welvaart aan cryptovaluta te danken en veel van hen hebben zelfs het grootste deel van hun vermogen in cryptovaluta.

Uit de 'Millionaire Survey'-enquête van de Amerikaanse televisiezender CNBC bleek dat 83% van de ondervraagde millennial-miljonairs een cryptovaluta zoals bitcoin bezit.

Ze bezitten bovendien niet weinig. Iets meer dan de helft van de millennial-miljonairs heeft volgens de enquête tenminste 50% van hun vermogen in cryptovaluta. Ongeveer een derde van de ondervraagde millennial-miljonairs heeft maar liefst 75% of meer van hun vermogen in cryptovaluta.

Dat is een stijging ten opzichte van een half jaar geleden. Toen voerde CNBC een vergelijkbaar onderzoek uit en had de helft van de millennial-miljonairs nog ongeveer 25% van hun vermogen in cryptovaluta en voor één derde was dat meer dan 50%. De koers van bitcoin steeg sindsdien met ongeveer de helft.

Bijna de helft (48%) van de ondervraagde millennial-miljonairs gaf aan van plan te zijn in de komende 12 maanden nog meer cryptovaluta te kopen, terwijl slechts 6% aangaf iets te willen verkopen. 39% zegt geen plannen te hebben om cryptovaluta bij te kopen of te verkopen.

Veel jonge miljonairs noemen cryptovaluta als voornaamste bron van hun welvaart: iets meer dan de helft heeft hun welvaart eraan te danken. De andere helft noemde erfenis als de belangrijkste bron van welvaart.

Generatiekloof

Millennials bezitten veel vaker een cryptovaluta dan oudere generaties, die nog altijd sceptisch lijken. Van Generatie X gaf 25% van de ondervraagde miljonairs aan een cryptovaluta te bezitten en onder de babyboomers is het percentage slechts 4%.

Volgens George Walper van Spectrum Group, dat de enquête uitvoerde, is er sprake van een generatiekloof. "Ik weet niet zeker of vermogensbeheerders beseffen dat ze er echt over moeten nadenken als compleet verschillende generaties", aldus Walper.

"Veel firma's hoopten het te kunnen negeren. Maar millennial-miljonairs zullen crypto niet zomaar 'ontgroeien'", denkt hij. "Ze lijken comfortabel met de volatiliteit", voegde hij toe.

Inflatie

Veel miljonairs noemen inflatie als één van de grootste bedreigingen voor hun welvaart. Dat is interessant, want bitcoin wordt vanwege de schaarste vaak gezien als hedge-middel tegen inflatie.

Wharton-professor Jeremy Siegel denkt bijvoorbeeld dat bitcoin voor millennials de rol van goud heeft overgenomen. "Laten we de feiten onder ogen zien," zei hij onlangs tijdens een CNBC interview, "Ik denk dat bitcoin voor veel jongere investeerders goud heeft vervangen als middel tegen inflatie. Digitale munten zijn het nieuwe goud voor millennials."

Toch is het de vraag of inflatie voor millennials daadwerkelijk zo'n belangrijke rol speelt bij de adoptie van cryptovaluta. Volgens de CNBC enquête zijn millennials namelijk vier keer minder vaak bezorgd over inflatie dan babyboomers.

Populair onder millennials

Bitcoin blijkt vaker populair onder millennials. Uit recent onderzoek van de Rabobank en NIBUD bleek bijvoorbeeld dat 27% van de jongvolwassenen in Nederland een cryptovaluta zoals bitcoin bezit. Volgens een enquête van zakenbank KNAB verwacht een derde van de millennials over tien jaar overal te kunnen betalen met digitale valuta zoals bitcoin.


Hoeveel mensen bezitten bitcoin? In Nederland zo'n 5% van de bevolking en wereldwijd naar schatting meer dan 100 miljoen mensen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.