Onderzoek Nibud & Rabobank: Bitcoin populair onder jongeren

Uit een onderzoek uitgevoerd door het Nibud en de Rabobank blijkt dat bitcoin een populair beleggingsproduct is onder jongeren in Nederland. Toch worden traditionele beleggingen als aandelen en obligaties nog vaker gekozen dan de digitale munt.

Het onderzoek bestaat uit een enquête die volledig is ingevuld door 1.568 respondenten tussen de 18 en 30 jaar. Hieruit blijkt dat 27 procent van de jongvolwassenen in Nederland belegt in cryptovaluta zoals bitcoin. Dit is iets minder dan de 31 procent die beleggingen in aandelen, obligaties, fondsen en/of indextrackers heeft. Tien procent van de jongeren belegt enkel in cryptovaluta als bitcoin. Verder is beleggen een stuk populairder onder mannen (38 procent) dan onder vrouwen (24 procent).

Een reden die jongeren noemen om te beleggen is het opbouwen van vermogen. Doordat de spaarrente historisch laag staat klinkt het halen van een hoger rendement met beleggen aantrekkelijk. Toch sparen jongeren nog altijd veel. 86 procent van de jongvolwassenen heeft namelijk spaargeld op een bankrekening of contant.

In het Verenigd Koninkrijk is het investeren in cryptovaluta onder jongeren ook populair. 45% van alle Britse jonge beleggers begint zijn of haar investeringscarrière met het kopen van cryptovaluta. Bitcoin is ook daar de meest gekozen cryptomunt. Maar liefst 1 op de 5 Britse jongvolwassenen tussen de 18 en 29 jaar heeft ooit geïnvesteerd in bitcoin.

Verder gaf 27% van de respondenten aan zijn of haar creditcard te hebben gebruikt om te investeren in een cryptovaluta zoals bitcoin. Een zorgwekkende ontwikkeling volgens Britse beurswaakhond FCA. De FCA is daarom een campagne begonnen om jongeren bewust te maken van de risico's van investeren.

Bitcoin als spaarmiddel

Jongvolwassenen vinden, gemiddeld genomen, investeren in cryptovaluta zoals bitcoin risicovoller dan beleggen in traditionele beleggingsproducten. In het Nibud-onderzoek wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen bitcoin en andere cryptovaluta. Dit is jammer, want er is een groot verschil tussen deze twee.

Bitcoin heeft als eerste cryptovaluta een aantal kenmerken die veel andere munten niet hebben. Zo is het innovatieve aan Bitcoin dat het decentraal is; het is digitaal geld waarbij er nadrukkelijk géén centrale partij de controle heeft. Het netwerk bestaat onafhankelijk en op zichzelf. Dit maakt het netwerk veilig en de schaarste van bitcoin betrouwbaar. Er is immers niemand die meer bitcoins bij kan drukken.

De meeste cryptovaluta gebruiken dezelfde blockchain architectuur als Bitcoin, maar dat is niet genoeg om een betrouwbaar, veilig en decentraal netwerk tot stand te brengen. Vaak is er een bedrijf of ontwikkelaarsteam die alle touwtjes in handen heeft. We schreven al eens eerder over de verschillen tussen bitcoin en andere cryptovaluta.

Het onderzoek ziet cryptovaluta als risicovolle belegging. Veel bitcoiners denken hier anders over. Voor hen heeft bitcoin unieke monetaire eigenschappen die het aantrekkelijker maken om in te sparen dan in euro's. Bitcoins zijn minder aan inflatie onderhevig en dankzij het decentrale netwerk is er geen vertrouwen nodig in een tussenpartij zoals een bank. Met Bitcoin heb je alles zélf in de hand. Ook het bedrijfsleven kijkt er steeds vaker zo naar; zij gebruiken bitcoin als middel tegen inflatie. In een eerder artikel doken we iets dieper in op hoe bitcoin kan beschermen tegen geldontwaarding.

Een populaire investeringsstrategie onder bitcoiners is om periodiek en geautomatiseerd aankopen te doen. Zo heb je minder last van de volatiliteit en hoef je de markt niet 'te timen'. Dit kan al vanaf kleine bedragen met bits, de nieuwe dienst van Bitonic.

Kamervragen

Het onderzoek bleef niet onopgemerkt in de politiek. Kamerlid Tom van der Lee van Groenlinks heeft kamervragen gesteld over het groot aantal jongeren die massaal in crypto's beleggen. Hij vindt het ongewenst dat de jongere generatie wordt blootgesteld aan reclame over cryptovaluta en beleggen, zonder dat daar substantiële informatie over de risico's tegenover staat.

De antwoorden op deze kamervragen kunnen we (hopelijk) binnen drie weken verwachten.


Investeren in bitcoin gaat gepaard met risico's en volatiliteit. Het is daarom belangrijk eerst wat basiskennis op te doen. Lees daarvoor bijvoorbeeld onze beknopte gids voor beginners


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.