Miners activeren BIP91

Afgelopen nacht hebben Bitcoinminers met grote meerderheid het Bitcoin Improvement Proposal 91 aangenomen. Het doel van dit voorstel is om de Segregated Witness soft-fork vervolgens te activeren en staat centraal in het SegWit2x-compromis (New York Agreement) tot schaalbaarheid van Bitcoin door miners om SegWit te implementeren en daarna 2MB hardfork te doen.

De datum waarop een aanzienlijke groep gebruikers die SegWit wil forceren, 1 augustus, komt steeds dichterbij. Schijnbaar voelen miners de druk toenemen en durven ze niet langer te wachten, iets wat eerder ook met Litecoin gebeurde. Mogelijk heeft de UASF-beweging zijn doel dus al bereikt voor het zover is en is dreigen genoeg gebleken.

De koers van Bitcoin reageerde in ieder geval sterk op de verschillende mining-pools die hun steun voor BIP91 gisteren in de loop van de dag aankondigden en via de blockchain vastlegden. De daling van de afgelopen weken is weer volledig hersteld.

Komt SegWit nu dan naar Bitcoin?

Segregated Witness is benodigd voordat het Lightning Network gebruikt kan worden in Bitcoin, volgens vele technici de oplossing voor het probleem van de beperkte transactieruimte in de Bitcoinblockchain. De SegWit-softfork dient met 95% van de miningkracht aangenomen te worden, op dit moment blijft dit voorstel onder de 50% steken.

BIP91, het voorstel dat nu is aangenomen, zou de grens tot activatie van SegWit verlagen door alle niet-SegWit miners uit te sluiten zodra minstens 80% van miners zijn steun uitspreekt. Door het uitsluiten worden er alleen nog maar SegWit-blokken aan de blockchain toegevoegd en wordt de grens van 95% vervolgens dus gehaald. Volgens de specificatie moet dit over ongeveer 2 dagen gaan gebeuren.

Het is echter nog maar zeer de vraag of de miners die nu BIP91 aangenomen hebben zich ook aan die afspraak gaan houden. Op dit moment stemt de helft van de miners die voor BIP91 is nog niet voor SegWit. Dit duidt er mogelijk op dat ze niet echt de software gebruiken die SegWit gaat forceren, maar alleen de intentie uitspreken om dat uiteindelijk te gaan doen. In dat geval verandert er de komende tijd niets en blijft 1 augustus een spannende dag voor Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.