UASF: Bitcoingebruikers grijpen de macht

Na vele pogingen van miners en developers om tot een breedgedragen oplossing te komen om de capaciteit van het Bitcoinnetwerk te vergroten, is er nu een nieuwe groep die probeert de impasse te doorbreken: de gebruikers zelf.

User Activated Soft Fork, oftewel een splitsing in het Bitcoinnetwerk afgedwongen door gebruikers van Bitcoinwallets, #UASF in het kort. Simpel gezegd boycotten de gebruikers die eraan meedoen de blokken van miners die niet meedoen aan de Segregated Witness-softfork. SegWit is volgens vele experts de veiligste manier om op korte termijn schaalvergroting in Bitcoin te krijgen. Segregated Witness is uitgebreid getest en inmiddels ook live op het Litecoinnetwerk.

BIP148

Tot nu toe worden verbeteringen in het Bitcoinnetwerk steeds voorgesteld door developers en afgedwongen door miners. De vrees is dat de huidige stilstand in dit proces door de miners die uit eigenbelang handelen uiteindelijk Bitcoin verder zal centraliseren naar een handjevol machtige miners.

Een groep Bitcoingebruikers, momenteel ongeveer 10%1 van de nodes, zet nu miners letterlijk voor het blok. 1 augustus is het is breken of barsten. Onder codenaam BIP148, oftewel Bitcoin Improvement Proposal no. 148, zullen alle gebruikers die meedoen de blokken van miners zonder SegWit negeren.

Ze hopen hiermee exchanges en andere economisch relevante partijen die in Bitcoin actief zijn aan hun kant te krijgen en zo miners uit financiële noodzaak te dwingen over te stappen.

uasf nodes
het aantal Bitcoinnodes (gebruikers) dat UASF zegt te ondersteunen

Wat nu?

Omdat deze splitsing op zeer korte termijn al plaats kan gaan vinden en het bovendien erg onduidelijk is hoeveel draagkracht er werkelijk is, kunnen we een zeer tumulte tijd verwachten vlak na 1 augustus. Het is mogelijk dat er 2 (of zelfs 3 of meer) verschillende versies van Bitcoin gaan bestaan voor korte of langere tijd en het is op dit moment niet te zeggen welke gaat overleven. De koers kan hard onderuit gaan en vele exchanges hebben nog geen duidelijk standpunt ingenomen of garanties gegeven dat ze de verschillende (eventuele) Bitcoinvarianten kunnen blijven uitbetalen.

Een van de gevaarlijkste aspecten van deze splitsing is het risico dat de oude versies na 1 augustus kunnen overschakelen naar de blockchain van de nieuwe variant zodra deze meer miningkracht achter zich heeft gekregen. Wanneer dit gebeurt zullen alle transacties op de oude Bitcoin vanaf het moment van splitsen ongedaan gemaakt worden, hierbij kunnen bitcoins verloren gaan omdat transacties met terugwerkende kracht ongeldig geworden zijn.

Als u bitcoins bezit lijkt op dit moment de veiligste strategie om zelf de sleutels van uw bitcoins in beheer te hebben, en vanaf 1 augustus geen transacties te doen totdat duidelijk is welke versie van Bitcoin overeind blijft.

Op dit moment heeft ongeveer 20% van de Bitcoinbedrijven hun steun uitgesproken voor de fork (bron). De eerste mining-pool is ook al overstag, bij Slush kunnen miners kiezen voor UASF:

Miners, want to express your support to #uasf and #BIP148 ? Now you can at @slush_pool!
@slushcz on Twitter

Ook een aantal bekende wallets hebben ondersteuning ingebouwd en hun voorkeur kenbaar gemaakt, zoals bijvoorbeeld Electrum:

Electrum 2.9 will be codenamed Independence #UASF
@ElectrumWallet on Twitter

Al met al lijkt een splitsing dus onvermijdelijk te zijn, maar het is nog niet te zeggen of deze enige kans maakt. Bitcoinmarkten en miners moeten een kant kiezen, neutraal blijven is vanwege de eerder genoemde risico's onmogelijk geworden.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen binnenkort een update plaatsen met het laatste nieuws over de splitsing.

1 In de praktijk is het onmogelijk om de aantallen nodes in te schatten, een enkele partij kan namelijk net doen alsof hij uit vele verschillende nodes bestaat: een zogenaamde sybil-attack.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.