Nederlands cryptobedrijf Yieldt failliet

Na de implosie van FTX en andere exchanges en leenplatformen is nu een cryptobedrijf van Nederlandse bodem aan de beurt. Precies een week geleden is door de rechtbank Rotterdam – na de beëindiging van de surseance – het bedrijf Yieldt failliet verklaard. Hoe zit dit precies?

Yieldt was een vermogensbeheerder voor bitcoin en cryptovaluta. Het cryptobedrijf beheerde de portefeuilles van klanten door middel van een API-koppeling, zodat hun 'experts' konden handelen op verschillende exchanges. Op hun website valt te lezen dat ze daarbij een risicomijdende strategie hanteerden.

Risicomijdende strategie?

Deze risicomijdende strategie gold helaas niet voor het verdienmodel van het bedrijf. Volgens advocaat Rob Steenhoek – ook de door de rechtbank aangewezen curator – verdiende Yieldt geld door middel van een provisiestructuur. De commissie over gemaakte winsten van klanten was hierin het belangrijkste element. In een neergaande markt waarbij ook nieuwe klanten wegbleven, bleek dit verdienmodel echter niet te werken.

Ook had Yieldt externe problemen. De bankrekening van het bedrijf werd door onbekende redenen opgezegd. Er was geen zicht op het verkrijgen van een nieuwe bankrekening, wat de activiteiten van het bedrijf verder bemoeilijkte.

De aandeelhouders van Yieldt vonden een nieuwe kapitaalinjectie niet verantwoord. Het bedrijf heeft nog geprobeerd haar uitgaven te verminderen en externe financiers te vinden, maar dit bleek tevergeefs. De curator Steenhoek zoekt nu naar andere oplossingen om een doorstart van de dienstverlening van Yieldt eventueel mogelijk te maken. Dit lijkt een lastige opgave, zeker nu ze ‘het tij niet mee hebben’, aldus de curator zelf.

Geld kwijt?

De pakweg 600 klanten van Yieldt zijn gelukkig niet hun geld kwijt, zoals bij andere omgevallen exchanges en leenplatformen waarschijnlijk wel het geval is. Het faillissement van Yieldt laat zien dat het hebben van een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) – waarmee door Yieldt werd gepronkt op de homepage – in zekere zin weinig zekerheden biedt.

Door de registratie, dat overigens meer lijkt op een verkapt vergunningsregime, ziet DNB erop toe dat (geregistreerde) cryptobedrijven zich houden aan de regels rond witwassen, terrorismefinanciering en sanctiewetgeving. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.

No keys, no cheese

De perikelen waar de cryptosector momenteel mee heeft te kampen, laten eens te meer zien dat je er verstandiger aan doet bitcoins in eigen beheer te hebben. Weet je niet welke wallet je moet kiezen? Lees dan onze bitcoingids over het kiezen van de juiste walllet of check onze reviews over verschillende type wallets.


Wil je dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch bitcoin sparen? Doe het met Bits! Om Bits te kunnen gebruiken, dien je geverifieerd te zijn op Bitonic.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.