Oekraïne stemt voor regulering en legalisering van bitcoin

Een grote meerderheid van het Oekraïense parlement stemde gisteren voor een wet die bitcoin reguleert en legaliseert. Het doel van de wet is duidelijkheid te scheppen en een wettelijk kader te creëren, om bitcoinbezitters te beschermen en de Oekraïense markt open te stellen voor de bitcoinsector.

De wet zorgt voor opheldering en wettelijke erkenning van bitcoin in Oekraïne. Daarvan was tot op heden nog geen sprake, waardoor bitcoin zich in een wettelijk grijs gebied bevond; het was niet legaal noch illegaal. Bitcoinbezitters genoten daarom geen bescherming van de wet en bitcoinbedrijven liepen het risico op overheidsingrijpen.

Oekraïense handhavende instanties beschouwden bitcoin voorheen namelijk vooral als een vorm van oplichting, zo rapporteert de Kyiv Post, met in sommige gevallen invallen en confiscatie van apparatuur als gevolg.

Bitcoinwet

De nieuwe wet erkent bitcoin als digitaal bezit en verschaft onder andere wettelijke definities van wallets en private keys. Het legaliseert in feite het bezitten van bitcoin en het verhandelen ervan.

Ook beschrijft de wet hoe bitcoinbedrijven gereguleerd en belast worden. Zij moeten zich registreren en worden onder toezicht geplaatst van het Ministerie van Digitale Transformatie en de Oekraïense Nationale Bank. De registratiekosten zijn ongeveer €2600,-.

Noemenswaardig is dat bitcoinbetalingen buiten het bereik van de wet vallen. Dat zou een eventuele volgende stap kunnen zijn. Vooralsnog mag echter alleen de officiële valuta van Oekraïne, de hryvnia, gebruikt worden als betaalmiddel, zo verduidelijkt Kyiv Post.

Een grote meerderheid in het Oekraïense parlement stemde woensdag voor de nieuwe wet. In totaal stemden 276 parlementsleden voor en zes parlementsleden stemden tegen.

De wet is nog niet van kracht en moet eerst nog ondertekend worden door de president van Oekraïne. Ook de belastingwetgeving en het burgerlijk wetboek moeten worden aangepast. Naar verwachting treedt de wet in de loop van 2022 in werking.

"Gunstige omstandigheden zullen bedrijven in staat stellen zich in Oekraïne te vestigen, in plaats van in andere landen. De ondernemers zullen belastingen betalen aan de staatskas, maar zullen beschermd zijn door de staat." - Mykhailo Fedorov, de Oekraïense Minister van Digitale Transformatie

Oekraïne & Bitcoin

Bitcoin wekt al langer de interesse in Oekraïne. Zo stelde het Oekraïense Ministerie van Energie vorig jaar voor om de energieoverschotten van lokale kerncentrales in te zetten voor bitcoinmining. Dat zou nieuwe inkomsten opleveren en helpen om schommelingen in de lokale stroomafname op te vangen.

De plannen kregen in mei van dit jaar navolging, toen de Oekraïense overheid opdracht gaf om op grote schaal datacenters en miningfaciliteiten naast kerncentrales op te zetten.

Eerder dit jaar bleek ook dat bitcoin populair is onder Oekraïense ambtenaren. Zij waren wettelijk verplicht hun bezittingen publiek bekend te maken. Uit een analyse van Opendatabot bleek dat Oekraïense ambtenaren gezamenlijk meer dan 46.351 BTC bezitten, ter waarde van zo'n €1,8 miljard euro tegen de huidige koers.


De erkenning van bitcoin als wettig betaalmiddel door El Salvador lijkt politici over de hele wereld te inspireren om ook gunstige regelgeving in te voeren. In ons eerdere artikel lees je er meer over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.